Update articol:

Polonia spune că țările care plătesc gazul rusesc în ruble ar trebui sancționate

Polonia Sursa foto: pixabay.com

Uniunea Europeană ar trebui să sancționeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez al Climei, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului lor de a face acest lucru, potrivit Reuters.

Statele membre ale UE par împărțite cu privire la modul în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile europene impuse în urma invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei. Multe națiuni din Europa rămân puternic dependente de importurile rusești de energie.

Polonia, unul dintre cei mai mari susţinători ai sancţiunilor punitive ale UE împotriva Moscovei, spune că blocul ar trebui să interzică complet achiziţionarea de gaz rusesc.

“Astăzi lipsesc sancţiunile complete la gaz, care ar rezolva problema cu Gazprom. Ne așteptăm la aceste sancțiuni”, a declarat Anna Moskwa pentru postul privat Polsat News miercuri seara.

Principalele state membre ale UE care rezistă sancțiunilor mai dure de gaz împotriva Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria, a adăugat ea.

„Contăm că vor exista consecințe pentru aceste țări (care plătesc în ruble) și, ca urmare, vor înceta să plătească în ruble”.

Ea nu a precizat ce fel de consecințe vrea să vadă Polonia.

Noul sistem de plăți de gaze al Rusiei, care implică deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plățile în euro sau dolari ar fi convertite în ruble, oferă o marjă de mișcare care ar putea face ca unele țări să continue să cumpere gaz rusesc, distrugând frontul unic al blocului împotriva Moscovei.

Compania germană de energie electrică Uniper (UN01.DE) a declarat joi ziarului Rheinische Post că va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusă şi nu către o bancă din Europa.

 

OMV se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, pentru gazul rusesc (FT)

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni