Update articol:

Portugalia va renunța la un proiect de extracție a litiului

litiu https://pixabay.com/
  • Comisia Europeană estimează că cererea de litiu va crește de 18 ori până în 2030 și de 60 de ori până în 2050

 

Lisabona urmează să anuleze un controversat proiect de extracție a litiului în regiunea nordică Montalegre, a declarat pentru POLITICO ministrul portughez al mediului. “În acest moment văd posibilitatea de a avea o mină de litiu în Montalegre ca fiind foarte puțin probabilă”, a declarat marți João Pedro Matos Fernandes.

UE încearcă să creeze un flux independent de materii prime esențiale pentru a se asigura că nu depinde de țările terțe. Importă aproape tot litiul său – un ingredient cheie în bateriile utilizate pentru alimentarea vehiculelor electrice.

Comisia Europeană estimează că cererea de litiu va crește de 18 ori până în 2030 și de 60 de ori până în 2050. Aceasta a declanșat o cursă pentru deschiderea minelor în Europa, proiecte fiind urmărite și în Finlanda, Spania, Serbia, Republica Cehă și Austria, pe lângă Portugalia.

Licența de concesiune a proiectului Montalegre va fi „respinsă din cauza lipsei de profesionalism” din partea LusoRecursos, compania căreia i s-a atribuit un contract de explorare guvernamental în 2019, a spus Matos Fernandes, adăugând că firma a prezentat un studiu de impact asupra mediului „în mod clar insuficient” și a menţionat că nu va trece mult până când „licența va fi anulată complet”.

Informat despre iminenta anulare a licenţei, CEO LusoRecursos, Ricardo Pinheiro, a declarat că firma va iniția un „proces frumos în instanțe”.

Localnici supărați

Proiectul de 500 de milioane de euro a avut ca scop construirea unui complex masiv de prelucrare minieră și industrială într-un colț bucolic din nordul Portugaliei care se învecinează cu rezervația biosferei Gerês-Xurés. Localnicii s-au opus puternic proiectului din cauza preocupărilor de mediu.

Licenţa presupunea nivelarea unui sit montan de 825 de hectare, cu părți din noul proiect situate la doar câțiva metri de proprietățile rezidenților.

LusoRecursos a susținut că până la 30 de milioane de tone de petalită de litiu ar putea fi extrase din amplasament și potențial utilizate pentru a face totul, de la baterii pentru vehicule electrice la infrastructura de stocare pentru energie regenerabilă.

„Proiectul minier ar fi distrus peisajul și ar fi făcut imposibilă agricultura aici”, a spus Armando Pinto, coordonatorul Montalegre com Vida, grupul comunitar care a condus opoziția față de proiect.

Impactul proiectului asupra sectorului agricol ar fi pus, de asemenea, în pericol accesul local la subvențiile agricole europene, care sunt esențiale pentru supraviețuirea zonei. O altă preocupare a localnicilor era legată de contaminarea apei din rezervorul aflat în apropierea sitului. „Cea mai mare parte din nordul Portugaliei bea apă care vine de aici; este șocant faptul că autoritățile naționale au luat în considerare acest lucru și au continuat”, spune un alt localnic.

Deși protestele împotriva proiectului minier au atras atenția națională, localnicii spun că autoritățile nu au ascultat și au permis schemei să avanseze în ciuda tuturor avertizărilor și pericolelor.

CEO-ul LusoRecursos, Pinheiro, a respins criticile aduse proiectului Montalegre, spunând că ar fi revitalizat regiunea, inclusiv cu o schemă de dezvoltare rezidențială pentru lucrătorii cu înaltă calificare, despre care a spus că ar fi fost angajați la complex.

“Nu am înțeles niciodată opoziția la acest proiect … A existat multă dezinformare”, a spus Pinheiro. „Este ca atunci când oamenii merg pe Google pentru a căuta simptome pentru a-și da seama dacă au cancer … Oamenilor le este mai ușor să creadă că lucrurile vor fi rele”.

Mai mult litiu

Este posibil ca guvernul portughez să fi renunțat la proiectul Montealegre, dar o altă schemă de extracție a litiului din regiune avansează, potrivit ministrului portughez al mediului.

Matos Fernandes a confirmat că o ofertă a grupului de mărfuri din Marea Britanie, Savannah Resources, pentru a dezvolta proiectul minei Barroso, de 680 de hectare, în apropierea satului Boticas, este acum în curs de consultare publică a studiului său de impact asupra mediului.

„Fără a putea prezice rezultatele” studiului, Matos Fernandes a spus că a aplaudat profesionalismul propunerii. „Există o diferență uriașă între acest dezvoltator și atitudinea laxă arătată de alții.”

Carlos Leal Gomes, geolog la Universitatea din Minho, a avertizat că este posibil ca țara să nu vadă prea mult un boom de litiu. “Portugalia nu are resursele de litiu pentru a justifica acest tip de proiecte în acest moment”, a spus el.

Spre deosebire de depozitele de spodumen de litiu ușor de prelucrat găsite în depozitul Greenbushes din Australia sau în regiunea Minas Gerais din Brazilia, petalitul de litiu găsit în nordul Portugaliei necesită prelucrare care îl face necompetitiv din punct de vedere economic, a spus Leal Gomes.

„Ceea ce avem sunt mine vechi care erau folosite pentru extragerea mineralelor pentru producerea ceramicii”, a spus el. “Proprietarii site-urilor încearcă să le monetizeze acum, dar nu este viabil … A lipsit un calcul serios aici.”

Matos Fernandes a apărat politica guvernului, spunând că pandemia a arătat că Europa trebuie să își consolideze accesul la materiile prime necesare pentru tranziția verde a UE.

 

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere