Update articol:

Posibil schimb spectaculos de prizonieri SUA-Rusia: “Negustorul morţii” Viktor Bout ar putea fi dat la schimb pentru baschetbalista americană Brittney Griner (TASS)

Foto Ambasada Rusiei in SUA
  • Sportiva americană este acuzată în Rusia de contrabandă cu droguri

 

SUA şi Rusia au putea face un schimb spectaculos de prizonieri, dacă ar fi să ne luăm după informaţiile publicate ieri de agenţia rusă de presă TASS, dar şi de Gazeta.ru.

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit “Negustorul morţii”, condamnat în Statele Unite la 25 de ani de închisoare pentru trafic de arme, ar putea fi schimbat cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, care este acuzată în Rusia de contrabandă cu droguri, a anunţat ieri TASS.

„Sunt în desfășurare negocieri pentru a-l  schimba pe Bout cu Greiner”, a spus sursa. 

Anterior, o sursă a Gazeta.ru din Comisia de Monitorizare Publică (POC) a Regiunii Moscova a anunțat începutul procesului de pregătire pentru un astfel de schimb: „Acum Greiner se află într-unul dintre centrele de arest preventiv din regiunea Moscovei. Angajații Serviciului Federal de Penitenciare au purtat negocieri preliminare pentru un posibil schimb pentru Viktor Bout ”.

La rândul său, o sursă Gazeta.Ru de la Serviciul Federal de Penitenciare a declarat că „decizia de a-l schimba pe Bout cu Greiner este o posibilitate, dar extrem de probabilă”.

La sfârșitul lunii trecute, Federația Rusă și Statele Unite au făcut schimb de condamnați – pilotul Konstantin Yaroshenko, condamnat în Statele Unite pentru infracțiuni legate de droguri, a fost dat la schimb cu studentul american Trevor Reid, care a fost găsit vinovat de atacarea ofițerilor de poliție la Moscova.

Victor Bout a fost arestat pe 6 martie 2008 în Thailanda și ulterior extrădat în Statele Unite. Instanța americană l-a găsit pe rus vinovat de conspirație pentru vânzarea de arme Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), pe care autoritățile americane le consideră o organizație teroristă. Bout a pledat nevinovat și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Victor Bout este fost pilot care a făcut parte din Armata Roşie si care a inspirat personajul interpretat de Nicolas Cage în filmul “Lord of War” (Lordul Razboiului) din 2005. Este considerat de către Statele Unite ca fiind unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din întreaga lume.

La mijlocul anului trecut, diplomații ruși l-au vizitat pe Viktor Bout la închisoarea din orașul Marion (Illinois), potrivit unui comunicat publicat pe Facebook de Ambasada Rusiei în Statele Unite. Bout a fost vizitat „pentru a i se oferi asistență juridică consulară”. “L-am asigurat pe compatriotul nostru că vom continua să-i apărăm drepturile și să-i protejăm interesele”, a spus ambasada.

Anul trecut, SUA au cerut Rusiei să elibereze doi cetățeni americani condamnați pentru presupus spionaj, dar Kremlinul ar fi cerut la schimb extrădarea a doi traficanți de arme și de droguri, respectiv faimosul traficant de arme, Viktor Bout, și traficantul de droguri Konstantin Yaroshenko. Se pare că aceasta a fost una din temele discuţiei Biden – Putin de la Geneva din vara anului trecut.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost arestat de Federația Rusă sub suspiciunea că a încercat să importe ilegal droguri prin aeroportul Sheremetyevo. Un tribunal din Rusia a decis, vineri, prelungirea până la 18 iunie a arestului preventiv în cazul vedetei baschetului feminin american Brittney Griner. Tribunalul din Khimki „a răspuns solicitării anchetatorilor şi a prelungit până la 18 iunie arestul în cazul cetăţenei americane Griner”, a precizat TASS.

Griner, legitimată la Phoenix Mercury şi dublă campioană olimpică, dar şi campioană în WNBA, a fost arestată în Rusia în februarie, după ce în bagajele sale de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia. După arestarea lui Griner, pe fondul tensiunilor legate de Rusia şi Ucraina, federaţia americană de baschet s-a declarat îngrijorată cu privire la siguranţa şi binele sportivei, care riscă o pedeapsă de 5 până la 10 ani de închisoare.

*  Polițiștii de frontieră români au contribuit decisiv la prinderea lui Viktor Bout

În 2008, Poliţia de Frontieră a României a transmis:
“În urma activităților de cooperare cu Drug Enforcement Administration (D.E.A.) din S.U.A., care au condus la reținerea, în luna iunie 2007, a lui Monzer Al Kassar – căutat pentru săvârșirea unor acte de terorism, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române au fost solicitați de autoritățile americane pentru a fi sprijinite în identificarea și reținerea unuia dintre cei mai mari traficanți de armanent din lume – Viktor Bout.
Astfel, timp de două săptămâni de zile, ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Infracționalității Transfrontaliere – I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au desfășurat acțiuni specifice informativ-operative în vederea localizării traficantului și probarii acțiunilor sale ilegale de trafic internațional de armament.
Alături de colegii de la D.E.A., veniți în București, polițiștii de frontieră români au stabilit mai multe variante de acțiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informații că ar fi interesat să se întâlnească cu niște “beneficiari de armanent” (cetățeni străini), inclusiv în România. În acest sens, sub coordonarea procurorilor, au fost monitorizate discuțiile purtate între Bout, unul dintre “locotenenții” săi și investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme în Columbia (în valoare de 5 milioane $), încercându-se, totodată, “atragerea” lui în țară noastră pentru a fi reținut.
Din investigații, a rezultat că armele urmau a fi procurate și vândute de traficantul Viktor Bout grupării F.A.R.C. (Forțele Armate Revoluționare Columbiene).
Probele obținute în urmă activităților informativ operative desfășurate în România, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, au condus la arestarea și incriminarea lui Viktor Bout pentru săvârșirea infracțiunii de conspirație și asociere în vederea traficarii ilegale de armanent către organizații teroriste străine.
Viktor Bout, căutat de Interpol pentru că a încălcat embargourile O.N.U. privind comerțul cu armament din mai multe țări, a fost reținut astăzi, 06.03.2008, la Bangkok de poliția thailandeză în baza mandatului de arestare american. Autoritățile americane au transmis mulțumiri instituției noastre pentru profesionalismul de care au dat dovadă polițiștii de frontieră cu ocazia implicării în caz”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative