Update articol:

#postBrexit: Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de pragmatism, susţine David Frost

David Frost Sursa foto: twitter.com/DavidGHFrost/photo

Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de pragmatism, a declarat negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Frost, după o întâlnire cu reprezentanţii companiilor nord-irlandeze, adăugând că există ”provocări semnificative pentru mulţi în Irlanda de Nord”, potrivit dpa, potrivit Agerpres.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

”Companiile au făcut eforturi extraordinare pentru a face ca actualele cerinţe să funcţioneze, dar este dificil de crezut că modul în care protocolul operează acum poate fi sustenabil pe termen lung”, a spus Frost.

El a transmis angajamentul Londrei de a coopera cu UE ”urgent şi cu bună credinţă” pentru soluţionarea acestor probleme, exprimându-şi speranţa că se va ajunge la o abordare pragmatică ce să aibă în vedere ”relaxarea poverii de pe Irlanda de Nord”.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Într-o încercare de reducere a tensiunilor, Londra a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, o decizie criticată de Bruxelles, care a acuzat britanicii de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie