Update articol:

Prăbuşire pe pieţele bursiere din Europa, companiile petroliere şi băncile cele mai afectate

cnbc.com cnbc.com

Primul ministru italian a promis astăzi „terapia masivă de șoc” care va învinge coronavirusul și a cerut Europei să acționeze decisiv, după ce piețele s-au prăbuşit, iar o mare parte din zona cea mai bogată a Italiei a fost închisă, potrivit Reuters.

Franța a reacţionat la apelui lui Giuseppe Conte, spunând că Europa trebuie să vină cu un „răspuns puternic, masiv și coordonat”, iar miniștrii finanțelor din zona euro, care se întâlnesc săptămâna viitoare, trebuie să decidă un plan de stimulare pentru a evita criza economică.

“Europa trebuie să vină cu un plan «masiv» de stimulare economică pentru a face faţă impactului epidemiei de coronavirus”, a declarat luni ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, adăugând că va propune o serie de măsuri la reuniunea de săptămâna viitoare a omologilor săi din zona euro.

Principalele burse europene au înregistrat luni dimineaţa scăderi importante, afectate de agravarea crizei sanitare provocată de epidemia de coronavirus dar şi de şocul petrolier provocat de Arabia Saudită care a declanşat un război al preţurilor.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, bursa de la Londra a înregistrat o cădere de 7,14% iar cea de la Frankfurt un declin de 6,16%. Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a căzut cu 10,45%.

Bursele asiatice s-au prăbuşit afectate de aprecierea yenului şi scăderea preţului petrolului

În jurul orei 10:08 GMT, bursa de la Paris afişa o scădere de 6,86%, cel mai puternic declin înregistrat în cursul unei şedinţe după data de 24 iunie 2016, când a avut loc referendumul pentru Brexit.

Indicele paneuropean Stoxx pentru bănci s-a depreciat cu 8,21%, cu scăderi de peste 15% pentru băncile italiene. În cazul companiilor petroliere, indicele paneuropean Stoxx a înregistrat o scădere de 14,33%.

Băncile franceze, la fel ca şi băncile europene, se numără printre cele mai afectate, fiind penalizate de scăderea randamentelor la obligaţiunile guvernamentale. Acţiunile Société Générale au pierdut 13,18%, BNP Paribas a scăzut cu 9,39% iar Credit Agricole a pierdut 9,93%.

În rândul companiilor petroliere, scăderile au fost provocate de decizia Arabiei Saudite de a reduce preţul oficial de vânzare al petrolului şi de a-şi majora producţia de ţiţei luna viitoare, declanşând practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol, potrivit Agerpres.

Scăderi puternice pe piețe; Cotația petrolului se prăbușește cu peste 26%, spre 30 de dolari, iar futuresurile pe indicele S&P au atins limita de -5%; futuresurile pe indicele VIX, al volatilității, în urcare cu 16%

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 05:52 GMT, după ce anterior a coborât până la 31,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991, când a început primul război din Golf.

De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 29%, până la 29,40 dolari, după ce a anterior a ajuns până la 27,34 dolari, de asemenea cea mai scăzută valoare de după luna februarie 2016. Şi în acest caz, referinţa WTI se îndreaptă spre cel mai mare declin înregistrat vreodată într-o singură zi, depăşind căderea de 33% înregistrată în luna ianuarie 1991.

Pe alte pieţe, dolarul s-a depreciat semnificativ în raport cu yenul japonez, iar aurul a atins cel mai ridicat nivel de după 2013, în condiţiile în care investitorii se îndreaptă spre activele sigure.

 

Măcel pe BVB, în dechiderea ședinței bursiere; scăderi spre 10%; Scăderea Petrom, -23% în deschidere

 

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti