Update articol:

Prefera Foods vine la Bursă cu obligaţiuni în valoare de 5 milioane de euro

BVB

Prefera Foods, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa conservelor din România, vine la Bursa de Valori Bucureşti cu primele sale obligaţiuni, în valoare de 5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al BVB.

“Piaţa de capital este un loc potrivit pentru toţi antreprenorii români şi pentru planurile lor de dezvoltare. Ne bucurăm că echipa Prefera Foods, condusă de prietenul nostru Raul Ciurtin – un antreprenor care are un istoric bogat la Bursa de Valori Bucureşti, a derulat această operaţiune de finanţare a creşterii şi extinderii afacerii prin bursă. Numai anul acesta au fost listate la bursă obligaţiuni corporative în valoare totală de peste 3 miliarde de lei, fonduri care au venit de la investitorii din piaţa de capital şi au susţinut dezvoltarea economiei”, a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Obligaţiunile intră la tranzacţionare vineri, 10 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare sub simbolul bursier PRF26E. Fondurile atrase de la investitorii din piaţa de capital vor susţine desfăşurarea activităţii curente, precum şi finanţarea extinderii pe pieţe externe.

“Prefera Foods are planuri ambiţioase în ceea ce priveşte dezvoltarea accelerată la nivel global. Pentru a realiza acest lucru ne bazăm deja pe faptul că produsele noastre au început să fie listate în unele ţări din Europa, că avem o echipă puternică şi brand-uri care au revoluţionat piaţa alimentară din România, dar în aceeaşi măsură este nevoie şi de capital. Încrederea pe care ne-au arătat-o investitorii până acum ne onorează, ne oferă impulsul de care avem nevoie pentru a creşte pe mai departe la nivel internaţional şi în acelaşi timp confirmă că viitorul este despre hrana sustenabilă, despre business-uri care ajută la păstrarea unui mediu curat şi a biodiversităţii”, spune Raul Ciurtin, director general Prefera Foods.

Compania a vândut în cadrul unui plasament privat de obligaţiuni un număr de 10.000 de obligaţiuni corporative negarantate, denominate în euro, cu o valoare nominală individuală de 500 euro. Compania a atras de la investitori suma de 5 milioane de euro. Obligaţiunile au scadenţa la 23 iulie 2026 şi o rată anuală a cuponului fixă de 7,5%, plătibil semestrial. În cadrul plasamentului derulat în iulie a.c. au subscris 127 investitori, dintre care 18 investitori calificaţi şi 109 investitori de retail.

Plasamentul privat de obligaţiuni şi listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille.

“Pentru o ţară ca România, în care producţia agricolă are o pondere mare din PIB, un pas logic spre bunăstare este creşterea valorii adăugate prin dezvoltarea industriei alimentare. Desigur, în acest sens trebuie să ţinem cont inclusiv de marile trenduri internaţionale. Prefera Foods ne arată că putem gândi o lume în care hrana sănătoasă se îmbină cu ideile de simplitate şi sustenabilitate. Călătoria bursieră pentru acest emitent deosebit de interesant începe cu o emisiune de obligaţiuni dar, de ce nu, în anii ce urmează am putea vedea şi acţiunile Prefera Foods la cota bursei de la Bucureşti”, a afirmat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

Prefera Foods a fost înfiinţată în 2006 în satul Oiejdea, judeţul Alba. De la înfiinţare până în prezent, activitatea companiei s-a diversificat permanent, în prezent având produse pe mai multe segmente de piaţă (pate, zacuscă, mâncare gătită şi categoria Fresh). Compania este cunoscută pentru brandurile Capricii şi Delicii, de Azi şi Unfished. Produsele Prefera Foods sunt realizate într-o fabrică compusă din două unităţi de producţie, din care una este nou-construită. La sfârşitul anului 2020 numărul total de angajaţi era de 143.

Compania a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 51,4 milioane de lei, în creştere cu 12,8% faţă de anul 2019 (45,5 milioane). Din totalul cifrei de afaceri, vânzările de pe teritoriul României au însumat 49,8 milioane de lei (+14.8% vs. 2019), iar exporturile au totalizat 1,6 milioane de lei (-27.5% vs. 2019). De asemenea, vânzările generate de segmentul de pate-uri au fost cele mai mari, aproape 15,3 milioane de lei (+14.4% vs. 2019), iar cele de zacuscă au generat venituri de 10,1 milioane de lei, cu 8% mai mult faţă de anul 2019. Produsele Prefera Foods sunt comercializate atât prin marile reţele internaţionale ale retailerilor (36,3 milioane lei în 2020, +42,4% vs. 2019), precum şi prin intermediul distribuitorilor direct către retail-ul tradiţional (15,1 milioane lei în 2020, -24,8% vs. 2019).

Compania este deţinută în proporţie de 68,39% de Crisware Holdings SRL, Raul Ciurtin (20,51%), Eberhart Raducanu (10%) şi Radovici Adrian Sebastian (1,10%). Crisware Holdings SRL este deţinuta integral de Raul Ciurtin.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023