Premier Energy Group (“Premier Energy” sau “Societatea”), una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din România și Republica Moldova (“Moldova”), își anunță intenția de a lansa o ofertă publică inițială (IPO sau “Oferta”) de acțiuni ordinare (“Acțiunile”) pe Bursa de Valori București (“BVB”).
Oferta va avea loc după aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (“ASF”). Oferta publică inițială va consta dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, în conformitate cu prevederile Prospectului.
După aprobarea Prospectului de către ASF și închiderea cu succes a Ofertei, Societatea intenționează să depună o solicitare pentru admiterea (“Admiterea”) la tranzacționare a acțiunilor pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.
Detaliile ofertei
- Oferta va permite investitorilor accesul la o oportunitate de investiție atractivă, listată la bursă (după Admitere), în domeniul tranziției energetice în Europa de Sud-Est, care oferă o creștere solidă, completată de dividende generoase și o abordare robustă a principiilor ESG.
- În legătură cu Oferta, Premier Energy Group intenţionează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd. (“EMMA Capital”) intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (împreună “Tranzacției de Bază”). În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supra-alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază. Structura finală a Ofertei va fi stabilită în apropierea lansării Ofertei și comunicată înainte de lansarea acesteia.
- Societatea va utiliza veniturile din Ofertă pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă.
- După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy.
- Interdicții de înstrăinare a acțiunilor sunt de așteptat, potrivit practicii, atât pentru Societate (360 de zile) cât și pentru EMMA Capital (180 de zile). În plus, va exista o interdicție de înstrăinare de 2 ani pentru CEO-ul Societății, dl. Jose Garza, și pentru CFO, dl. Petr Stohr, care intenționează să subscrie în cadrul Ofertei.
- Oferta ar putea fi finalizată în mai 2024, în funcție de condițiile de pe piața de capital.
- Acțiunile vor fi oferite și tranzacționate, după Admitere, în lei (“RON”). Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.
- Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) și WOOD & Company acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Alpha Bank România S.A. și BT Capital Partners S.A. acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. STJ Advisors acționează în calitate de Consultant Financiar al Societății în legătură cu Oferta. UniCredit S.p.A. acționează, de asemenea, în calitate de Consultant ESG al Societății în legătură cu Oferta.
Jose Garza, CEO Premier Energy Group, a comentat:
“Ne mândrim cu faptul că suntem una dintre companiile private de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est, iar acum este momentul potrivit pentru Premier Energy Group să lanseze un IPO și să profite de oportunitățile interesante de dezvoltare accelerată pe care le va oferi o listare publică la Bursa de Valori București.
Fiind unul dintre cei mai mari producători, administratori și agregatori de energie solară şi eoliană din România şi Moldova, Premier Energy Group este bine poziționată pentru a beneficia de creșterea prognozată a sectorului energiei regenerabile în regiune, valorificând totodată recenta achiziție strategică a CEZ Vânzare și istoricul nostru de succes în ceea ce privește achizițiile complementare. Datorită modelului nostru de afaceri integrat vertical și diversificat, care ne permite să obținem marje de-a lungul întregului lanț valoric și ne asigură stabilitate financiară, oferim o perspectivă investiţională deosebit de atractivă potențialilor investitori.”
Prezentarea companiei
Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.
În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.
Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută integral de EMMA Capital, care are una dintre cele mai experimentate echipe de investiţii din Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, cu o creștere puternică și o tradiţie în crearea de valoare, precum și un model consacrat de operaţiuni în domeniul investițiilor.
În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.
Date financiare selectate
Mii de euro | 2021 | 2022 | 2023 | 2023 Pro-Forma[1] |
Venituri | 401.680 | 1.096.170 | 911.975 | 1.296.494 |
EBITDA Ajustată[2] | 45.998 | 241.191 | 127.730 | 140.591 |
Profitul după impozitare | 22.312 | 183.244 | 78.962 | 99.490 |
EBITDA Normalizată[3] | 70.135 | 241.876 | 89.732 | 102.593 |
[1] Informațiile financiare proforma neauditate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2023 ilustrează efectul achiziției CEZ Vânzare, dacă achiziția ar fi avut loc la 1 ianuarie 2023.
[2] Societatea definește EBITDA Ajustată ca profitul din operațiuni, plus amortizarea și deprecierea, minus câştigul obţinut în urma cumpărării în condiţii avantajoase.
[3] Societatea definește EBITDA Normalizată ca EBITDA Ajustată plus devieri tarifare pozitive/(negative) și ajustări pozitive/(negative) nefacturate privind energia, ambele provenind din operațiunile Grupului în Moldova.
Strategia de business a Premier Energy Group este aliniată cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, cu accent pe inițiativele Pactului Verde European, care reprezintă propunerile UE de a adapta politicile privind clima, energia, transportul și taxele în vederea reducerii emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, pe baza liniilor directoare și politicilor clare ESG (Environmental, Social, Governance – Mediu, Social, Guvernanță) în vigoare.
Repere la nivelul investițiilor
Conducerea consideră că istoricul de succes al activității Societății, leadership-ul puternic și potențialul ridicat de creștere viitoare se bazează pe următoarele avantaje competitive:
Integrarea verticală și diversificarea subsectorială contribuie la crearea de valoare și stabilitate
- În sectorul energiei electrice din România, Premier Energy Group este integrat vertical și prezent pe tot parcursul lanțului valoric, inclusiv în generarea, administrarea și furnizarea energiei electrice din surse regenerabile către consumatorii finali.
- Societatea beneficiază de asemenea de integrarea parțială pe verticală în cadrul segmentului de gaze naturale din România și de integrarea verticală în sectorul energiei electrice din Moldova.
- Integrarea verticală a Premier Energy Group și diversificarea subsectorială își propun să realizeze întreaga valoare de-a lungul lanțului valoric și să asigure stabilitate operațională și financiară sporită.
O poziție de infrastructură solidă care conduce către integrare verticală și stabilitate
- Cu peste 3.600 de kilometri de rețea de distribuţie, Premier Energy Group este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România. La 31 decembrie 2023, Societatea deținea 116 concesiuni de gaze naturale, dintr-un total de aproximativ 950 de concesiuni acordate pentru întregul teritoriu al României.
- La nivelul lunii decembrie 2023, aproximativ 80% din rețeaua de distribuție a Premier Energy Group era fabricată din Polietilenă 100, ceea ce face ca Societatea să fie bine poziționată pentru a sprijini potențiala distribuție viitoare de hidrogen verde.
- Activitatea de distribuție a energiei electrice a Societății este cea mai mare din Moldova atât în ceea ce privește volumul de energie electrică distribuită, cât și numărul de consumatori.
- În România, Premier Energy Group este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de energie regenerabilă și administrează aproximativ 16% din capacitatea instalată de producție a energiei solare și eoliene de către producători independenți. Societatea are o capacitate de energie regenerabilă de 919 MW în România, deținută, administrată sau în dezvoltare.
- În Moldova, Premier Energy Group este cel mai mare furnizor de energie regenerabilă, cu o cotă de piață de 22% și o capacitate de energie regenerabilă de 111 MW, în proprietate, administrată sau în dezvoltare.
Portofoliu puternic de clienți, cu potențial semnificativ de creștere substanţială și posibilitatea de vânzare încrucișată subsectorială
- Premier Energy Group este unul dintre principalii furnizori de energie din regiunea Europei de Sud-Est, furnizând în prezent gaze naturale și/sau energie electrică către aproximativ 2,4 milioane de clienți din România și Moldova.
- În România, Societatea este unul dintre furnizorii de gaze naturale cu cea mai rapidă creștere din ultimii şapte ani în ceea ce privește volumul de gaze naturale furnizate, ca urmare a liberalizării pieței în 2016.
- Premier Energy Group își propune să valorifice achiziția CEZ Vânzare prin vânzarea încrucișată a serviciilor sale de furnizare de gaze naturale către cei 1,4 milioane de noi clienți, majorității acestora fiindu-le furnizată doar energie electrică de către CEZ Vânzare.
Prezența puternică în domeniul energiei din surse regenerabile este esențială pentru a beneficia de focusul crescut pus pe dezvoltarea acestui sector
În prezent, energia eoliană și solară reprezintă doar aproximativ 16% din consumul total și 25% din capacitatea totală instalată de generare a energiei electrice în România, care intenționează să se orienteze în continuare către consumul de energie electrică din surse regenerabile. Se preconizează că, până în 2030, capacitatea instalată va crește cu 5,1 GW de energie solară și cu 5,3 GW de energie eoliană, ajungând la o capacitate totală instalată de aproximativ 8 GW de energie solară și aproximativ 8 GW de energie eoliană.
- În Moldova, sursele de energie regenerabilă reprezintă în prezent aproximativ 4% din capacitatea instalată de generare a energiei electrice, estimându-se că noi capacități de producție de energie regenerabilă vor fi implementate pe termen scurt ca urmare a tarifelor fixe și a licitațiilor stabilite prin lege începând cu 2018.
- Premier Energy Group are un istoric de succes în ceea ce priveşte achiziţiile în domeniul energiei regenerabile, inclusiv un flux tangibil de oportunități viitoare de investiții. Societatea este favorabil poziționată pentru a beneficia de creşterea accentului pus pe dezvoltarea sectorului energiei regenerabile și de introducerea mecanismului de contracte de achiziție de energie electrică (power purchase agreement) (PPA) pe termen lung în România și Moldova.
Expertiza în securizarea surselor de aprovizionare de energie electrica şi gaze naturale are ca rezultat rezilienţa afacerii, în ciuda volatilității de pe piaţa de energie
* Echipa de conducere experimentată a Premier Energy Group reacționează proactiv la situația generală a pieței energetice și a adoptat o abordare inovatoare în ceea ce privește consolidarea surselor de energie, ceea ce a dus la o flexibilitate operațională și rezultate solide în acest mediu volatil.
- Grupul şi-a consolidat o cotă de piață profitabilă într-un mediu volatil, în condițiile în care mulți furnizori de gaze naturale au renunţat la licența de furnizare în România, iar toți furnizorii de energie electrică fără activităţi de distribuţie au părăsit piața din Moldova în cursul anului 2021, creând un mediu de piață mai favorabil pentru Societate, cu concurență redusă.
Istoric de achiziții progresive, cu o expertiză de management solidă
- Premier Energy Group beneficiază de experiența semnificativă în fuziuni și achiziții și de abilităţile directorilor săi executivi, asumându-şi totodată angajamentul de a aplica cele mai bune practici de guvernanță și principiile ESG.
- Creşterea a fost susţinută de un istoric de succes în achiziţii strategice complementare, care au adus valoare afacerii. Până în prezent, Grupul a efectuat peste 25 de achiziții complementare începând cu anul 2013, atât în România, cât și în Moldova.
Profil financiar atractiv pentru a susține creșterea și dividendele
- Premier Energy Group a obținut o creștere robustă a cifrei de afaceri și a profitabilității ca urmare a extinderii infrastructurii, a creșterii gradului de penetrare a clienților și a eficienței operaționale și a costurilor, amplificate prin achiziții strategice complementare.
- Veniturile au crescut de la 13 milioane EUR în 2012, la 912 milioane EUR în 2023. EBITDA Ajustată a Societății a crescut de la 0 milioane EUR în 2012 la 127,7 milioane EUR în 2023.
- Veniturile și profitabilitatea Grupului sunt relativ predictibile, datorită reglementării din diferite segmente ale afacerii și eficienței operaționale, care sunt susținute de standarde de performanţă ridicate în ceea ce priveşte serviciile oferite clienţilor. În plus, operațiunile Premier Energy Group au generat fluxuri de trezorerie nete din activitățile de exploatare de 25,9 milioane EUR în 2021, 104,6 milioane EUR în 2022 și 118,2 milioane EUR în 2023.
- Combinația dintre creșterea cifrei de afaceri a Societății și generarea unor fluxuri solide de numerar disponibil susține creșterea viitoare și plățile dividendelor.
Fundamente macroeconomice atractive, îmbinate cu o cerere și consum de energie favorabile
Piețele din România și Moldova sunt susținute de o creștere sănătoasă a PIB-ului istoric și prognozat în medii monetare stabile și caracterizate prin creșterea nevoilor energetice. Se estimează că ambele economii vor crește mai repede decât media UE27 între 2023 și 2025.
- România a înregistrat o creștere semnificativă a alocării fondurilor UE, cu aproximativ 80 miliarde de euro alocate între 2021 și 2027.
- Moldova are ca obiectiv aderarea deplină la UE până în 2030, iar procesul de aderare necesită adaptarea legislației în domeniul energiei și integrarea pieței energetice.
O echipă de conducere experimentată și sprijin din partea acționariatului
- Premier Energy Group este condus de o echipă de management experimentată, cu experiență substanțială în industrie și în regiunea Europei de Sud-Est.
- EMMA Capital, acționarul care deține o participație de 100% în Premier Energy Group, are una dintre cele mai experimentate echipe de investiții din regiunile Europei Centrale și de Est și Europei de Sud-Est, cu un capital de aproximativ 1 miliard de EUR la 31 decembrie 2022 și cu o creștere puternică și un istoric de generare de valoare și un model de operare de investiții bine-stabilit.
Priorități strategice
Strategia Premier Energy Group se concentrează în primul rând pe crearea unui viitor sustenabil, continuând să crească prin achiziții de surse regenerabile, asigurând reziliența platformei sale energetice, profitând de noi oportunități de creștere și bazându-se pe avantajele sale competitive și pe o conducere puternică, pentru a crește valoarea pentru acționari prin:
Planuri ambițioase de energie regenerabilă
- Premier Energy Group încearcă să devină unul dintre liderii regionali în tranziția către energia verde, cu o strategie clară de creștere a portofoliului său de surse regenerabile în conformitate cu creșterea durabilă și eforturile de decarbonizare.
- Obiectivul Premier Energy Group este de a atinge o capacitate instalată de energie regenerabilă, deținută sau administrată, între 1.400 MW și 1.600 MW până la sfârșitul anului 2026. Grupul se așteaptă la investiții continue în activele și dezvoltările din domeniul energiei regenerabile, România urmând să implementeze o capacitate eoliană și solară suplimentară de aproximativ 11 GW pentru a ajunge la un total de aproximativ 16 GW până în 2030.
- Moldova are potențial neexploatat din surse regenerabile, datorită condițiilor meteorologice favorabile și densității scăzute a populației. Proiectul de Plan Național privind Energia și Clima confirmă obiectivul de a avea o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie până în 2030.
Candidatura Moldovei la UE și integrarea pieței energetice dereglementate
- Datorită candidaturii Moldovei la UE și aderării planificate, Premier Energy Group se așteaptă la o creștere a cererii de energie electrică, determinată de creşterea investițiilor străine directe preconizate în Moldova.
- Societatea vizează o marjă absolută reglementată mai mare, deoarece se așteaptă ca Moldova să adere la piața energetică a UE iar Societatea consideră, de asemenea, Moldova ca un potențial hub energetic care abordează oportunitățile de import/export de energie către și din România și Ucraina.
- În Moldova, Societatea vizează o creștere în urma dereglementării cu liberalizarea completă preconizată a pieței în ceea ce privește furnizarea, ceea ce este de așteptat să conducă la creșterea marjelor pe partea de furnizare.
În căutare de noi oportunități de creștere și diversificare
- Premier Energy Group își propune să continue să achiziționeze și să dezvolte active de producţie de energie regenerabilă sau alte întreprinderi reglementate, în funcție de oportunități, în conformitate cu sectoarele sale de activitate actuale sau complementare acestora.
- La 31 decembrie 2023, Societatea avea un portofoliu de 180 MW în dezvoltare în parcuri eoliene și solare în România și dezvoltarea unui parc solar de 24 MW în Moldova. Pe lângă acestea, Premier Energy Group a identificat oportunități tangibile de achiziții de energie din surse regenerabile care însumează un total aproximativ 350 MW.
- Conducerea consideră că Societatea este bine poziționată pentru a valorifica viitoarele oportunităţi de achiziţie pe baze competitive.
Sprijinirea rezilienței și flexibilității sistemului energetic
Pentru a-și menține activele energetice moderne și eficiente atât cât permite tehnologia, Premier Energy Group intenționează să continue să investească atât în România, cât și în Moldova pentru a asigura rezilienţa rețelei și eficiența energetică pentru afacerile Societății și clienții săi, cu accent pe întreținerea rețelei, noi locuri de consum și modernizări, precum și digitalizarea și automatizarea acesteia.
Viitor sustenabil
Premier Energy Group se angajează să își alinieze toate operațiunile la obiectivele Pactului de la Paris și este în curs de elaborare a unui Plan de Decarbonizare cu scopul de a atinge nivelul de zero net la emisiile de gaze cu efect de seră din operaţiuni până în 2045.
Premier Energy Group este una dintre cele mai pregătite companii energetice din România pentru tranziția către hidrogen verde și consideră că această tehnologie va fi o sursă importantă de energie prietenoasă cu mediul.