Update articol:

Premierul Ludovic Orban și ministrul Energiei Virgil Popescu vor avea mâine întâlnire cu reprezentanții Exxon Mobil

Premierul Ludovic Orban și ministrul Energiei Virgil Popescu vor avea mâine întâlnire cu reprezentanții Exxon Mobil, potrivit programului transmis de Guvernul României. 

În ultima perioadă au tot apărut informații că firma americană Exxon ar putea să se retragă din proiectul privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Subiectul  a fost și pe agenda discuțiilor de la Casa Albă, dintre președintele Klaus Iohannis și Donald Trump. 

Potrivit lui Iohannis, președintele Trump e interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră. Iohannis a mai spus ca președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca legislația offshore să fie ameliorată: “Aceste chestiuni le va clarifica cu siguranță guvernul în discuții cu companiile interesate. Noi ca președinți analizăm principiile și suntem amândoi de părere că atractivitatea trebuie crescută printr-o legislație cinstită”.

Președintele a mai spus că România este capabilă să devină furnizor de energie în regiune. Legislația românească trebuie să fie atractivă, predictibilă și statul de drept, investitorul american dorește un climat sigur și predictibil, a mai spus președintele României.

Recent, Adrian Volintiru, CEO Romgaz, ne-a spus că Romgaz (SNG) este în discuții pentru intrarea în proiectul Neptun Deep, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu un procent cuprins între 15 și 20% și are surse să poată finanța investiția. Domnia sa ne-a spus: “Da, atât deputatul Iulian Iancu, cât și ministrul Virgil Popescu au îndemnat Romgaz să fie mai activ, să participe în cadrul proiectului Neptun Deep.

Discutăm de multă vreme acest proiect. Reprezentanții Exxon ne-au contactat atât direct, cât și prin intermediul consultantului desemnat pentru a-i reprezenta în negocierea exitului”.

Potrivit surselor noastre, de participația Exxon ar fi interesate mai multe companii străine, dar și OMV Petrom.

Ministrul Economiei și Energiei Virgil Popescu a spus, recent, că și-ar dori ca Romgaz să intre în locul Exxon în proiectul gazelor din Marea Neagră, în cazul în care compania americană părăsește proiectul.

Recent,  Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a spus că Romgaz ar trebui să preia participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii decid să se retragă din România.

 
 

OMV Petrom si ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Potrivit estimărilor, ar fi rezerve între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă consumul României între 3,5 și 7 ani. O decizie finală de investiție a fost amânata, pe fondul schimbărilor legislative din România.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014