Update articol:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat reducerea prețului la energie și la gaze; toate facturile emise greșit vor fi stornate (video)

Ciuca Sursa foto: presidency.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în această seară, după o ședință a coaliției guvernamentale de circa 5 ore, că s-a ajuns la o decizie de plafonare a prețurilor la energie electrică pentru toți consumatorii, fie că sunt casnici sau industriali.

Astfel, la consumatori se va percepe un preț de 68 bani/kw oră la factura de curent electric.

“Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kW la 500 kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW. De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, cei non-casnici, va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.

La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kW.

De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kW”, a anunţat, luni seara, Nicolae Ciucă.

Plafonarea va fi valabilă doar două luni de zile, pentru februarie și martie.

Premierul a precizat că aproape un milion de facturi au fost emise cu tarife greșite.

”Toate facturile emise greșit vor fi stornate şi retrimise ,  fără ca oamenii să fie penalizati. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie. Nu există nicio problemă constituțională. E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de 3 miliarde de lei”, a mai spus premierul.

Vom continua acţiunile de control în teritoriu, a mai spus Nicolae Ciucă.

Conform acestuia OUG cu noile preţuri  nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare ca să poată fi aplicată.

Daca evoluţia  preţului va produce în continuare efectele pe care le resimţim cu toţii, vom avea un proces de analiză continuu ca să putem lua măsurile adecvate, a mai spus premierul.

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie