Update articol:

Presa din Korea despre vizita lui Iohannis: Liderii din Korea de Sud și România discută despre tehnologia de apărare şi energie nucleară

  • Potrivit biroului prezidențial, guvernul român este „în discuții” cu Coreea de Sud cu privire la importul de echipamente militare sud-coreene, după ce România a semnat în noiembrie un acord pentru achiziționarea unui sistem portabil de apărare antirachetă sol-aer produs de compania sud-coreeană LIG Nex1.

  • În domeniul energiei nucleare, cooperarea celor două țări va implica atât reactoare de mari dimensiuni, cât și reactoare modulare mici.

Liderii Coreei de Sud și României au convenit să aibă o cooperare bilaterală în diverse domenii, în special cu industria de apărare și energia nucleară, în cadrul unui summit organizat marți la Seul, scrie Korea Herald.

„Sper (ca vizita lui Iohannis în Coreea) de anul acesta să poată ajuta ca discuția noastră legată de echipamentele militare și energia nucleară să dea roade”, a spus președintele Yoon Suk Yeol în remarcile de bun venit ale summit-ului.

„Astăzi, putem duce parteneriatul nostru strategic bilateral la următorul nivel. (Seul) acordă o mare valoare parteneriatului strategic pe care l-am promovat în ultimii 15 ani, iar parteneriatul a pus bazele solide pentru punerea în practică a cooperărilor bilaterale”, a spus Yoon.

Președintele României, Klaus Iohannis, a descris cooperarea celor două țări în materie de echipamente militare și energie verde ca fiind „realistă și practică”. Liderul român se află în prezent într-o vizită oficială de patru zile în Coreea de Sud.

Iohannis a fost primul președinte român care a organizat un summit cu un președinte sud-coreean în 16 ani. El este al treilea președinte român care a purtat discuții cu omologul său sud-coreean, după Ion Iliescu și Traian Băsescu.

În cadrul summit-ului, cele două țări și-au reafirmat angajamentul față de dialogul bilateral pe probleme legate de apărare, potrivit declarației comune. Ministrul Apărării Shin Won-shik și omologul său român Angel Tilvar au participat la ceremonia de semnare de după summit.

Aceștia au convenit să-și intensifice cooperarea în industria de apărare prin producția în comun de echipamente militare și cooperarea tehnologică de apărare, dar oficialii nu au detaliat informaţiile.

Ambele părți vor coopera și în domeniile educației militare, pregătirii și medicinei militare, potrivit comunicatului.

Potrivit biroului prezidențial, guvernul român este „în discuții” cu Coreea de Sud cu privire la importul de echipamente militare sud-coreene, într-o acțiune ulterioară, după ce România a semnat în noiembrie un acord pentru achiziționarea unui sistem portabil de apărare antirachetă sol-aer produs de compania sud-coreeană LIG Nex1.

În domeniul energiei verzi, Seulul și Bucureștiul au convenit să se consulte cu privire la participarea la proiecte energetice comune, cu accent pe tehnologii pentru energie nucleară, hidrogen și energie regenerabilă.

În special în domeniul energiei nucleare, cooperarea celor două țări va implica atât reactoare de mari dimensiuni, cât și reactoare modulare mici.

Cele două țări au împărtășit o înțelegere comună a importanței energiei nucleare în combaterea schimbărilor climatice, potrivit declarației.

Biroul lui Yoon a spus că Seul caută oportunități pentru companiile sud-coreene de a lua parte la proiectele de renovare a reactoarelor nucleare și la construcția de reactoare modulare mici în România. În octombrie, compania de stat Korea Hydro and Nuclear Power și-a unit forțele cu Candu Energy din Canada și Ansaldo Nucleare din Italia pentru a renova un reactor nuclear învechit de la centrala electrică de la Cernavodă din România.

Cooperarea dintre Seul și București se va focusa şi în jurul cooperării culturale, educaționale și interpersonale, precum și în gestionarea dezastrelor.

Volumul comercial al celor două țări a ajuns la 1,5 miliarde de dolari în 2023, atingând un maxim istoric. Volumul comerțului a crescut cu 44,2% față de cel din 2020.

Pe frontul diplomatic, Yoon și Iohannis au subliniat necesitatea unei ordini internaționale bazate pe reguli, criticând războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, programele nucleare și de rachete ilegale ale Coreei de Nord, precum și cooperarea militară a Phenianului cu Moscova. Cei doi au subliniat, de asemenea, determinarea de a coopera pentru a sprijini redresarea și reconstrucția Ucrainei, valorificând poziția strategică a României și expertiza Coreei de Sud.

Primele doamne ale celor două țări — Kim Keon Hee din Coreea de Sud și Carmen Johannis din România — nu au fost văzute în timpul recepției de bun venit la biroul lui Yoon. Cele două urmau să aibă întâlniri separate și private în afara biroului prezidențial, potrivit oficialilor.

Iohannis și-a început luni vizita oficială în Coreea de Sud. El a participat la o ceremonie de depunere de coroane la Cimitirul Național Seul din Seul și a mers în Zona Demilitarizată de la granița cu Coreea de Nord.

Miercuri, Iohannis va vizita fabrica de componente Doosan Enerbility pentru reactoare nucleare din Changwon, provincia Gyeongsang de Sud. Iohannis pleacă joi din Seul.

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024