Update articol:

Preşedintele Chinei Xi Jinping: “Toleranță zero” pentru corupție în cadrul proiectului de investiţii “Belt and Road” – vezi foto şi video

www.beltandroadforum.org

Liderii din 37 de țări și oficiali din multe alte națiuni participă în aceste zile, la Beijing la ediţia a doua a forumului “Belt and Road”, o iniţiativă destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură.

 

Vladimir Putin la „Belt and Road Forum” din China: „Sancțiunile unilaterale necesită o reacție efectivă a comunității internaționale”

 

Scopul inițiativei chineze “Belt and Road” este de a promova cooperarea câștigătoare între țări și de a construi o nouă platformă pentru comerțul internațional, creând în același timp oportunități de dezvoltare pentru China, a declarat, astăzi, președintele Chinei, Xi Jinping.

 

În discursul său de la summitul privind inițiativa “Belt and Road”, Xi a remarcat că următorul pas pentru acest proiect internațional este impulsionarea acestei inițiative către o dezvoltare de înaltă calitate, cu accent pe infrastructura ecologică și pe finanțe.

Potrivit lui Xi, proiectele din inițiativa “Belt and Road” trebuie să fie transparente și durabile din punct de vedere fiscal, lucru pe care unii îl consideră drept o recunoaștere a preocupărilor crescânde cu privire la datoria legată de această inițiativă de infrastructură globală. Xi a mai spus ca va exista “toleranță zero” pentru corupție în cadrul acestui proiect. “Trebuie să asigurăm durabilitatea comercială și fiscală a tuturor proiectelor, astfel încât acestea să atingă obiectivele așa cum au fost planificate”, a declarat Xi, potrivit AFP. “Totul ar trebui făcut într-un mod transparent și ar trebui să avem toleranță zero la corupție”, a adăugat președintele Chinei.

 

http://www.brfmc2019.cn/en/360.shtml, XINHUA
http://www.brfmc2019.cn/en/360.shtml, XINHUA

Acesta a mai spus că inițiativa “nu este un club exclusivist”, adăugând că, în timp ce China va continua să ofere finanțare pentru proiectele din cadrul “Belt and Road”, salută și participarea altor organizații la finanțare. “Belt and Road nu este un club exclusiv închis. Împreună vom crea noi oportunități de cooperare în cadrul acestei inițiative”, a spus liderul chinez.

Xi a mai precizat că ţara sa va elimina subvențiile anticoncurențiale pentru firmele chineze, raportează AFP.

Totalul schimburilor comerciale dintre China și alte țări din proiectul “Belt and Road” a depăşit, între 2014-2016, 3 trilioane de dolari, iar investițiile Chinei în aceste ţări au ajuns la peste 50 de miliarde de dolari, conform lui Xi. Companiile chineze au creat 56 de zone de cooperare economică în peste 20 de țări, generând venituri fiscale de 1,1 miliarde de dolari și 180 000 de locuri de muncă.

 

Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu Vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), prim-ministrul și conducătorul Dubaiului Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. www.brfmc2019.cn
Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu Vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), prim-ministrul și conducătorul Dubaiului Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. www.brfmc2019.cn

Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură a acordat împrumuturi de 1,7 miliarde USD pentru 9 proiecte din țările participante la “Belt and Road”. Fondul “Silk Road” a făcut investiţii de 4 miliarde de dolari, iar formatul de cooperare 16+1 dintre ţările central-europene şi de est şi China a fost recent inaugurat, a mai spus Xi Jinping.

Inițiativa “Belt and Road” a primit şi critici, unele națiuni partenere clamând costul ridicat al proiectelor. China a declarat în repetate rânduri că nu dorește să îndatoreze nici o ţară și că are doar intenții bune. Ţările occidentale au acuzat Beijingul că foloseşte această inițiativă ca mijloc de a răspândi influența chineză în străinătate, împovărând țările mai sărace cu datorii nesustenabile.

CNBC: Xi Jinping a prezentat planul său de reforme economice naţionale, în loc să se concentreze asupra inițiativei sale privind investițiile din acest program

Potrivit CNBC, președintele Chinei Xi Jinping a prezentat astăzi, în faţa liderilor lumii, în deschiderea summit-ului “Belt and Road” de la Beijing, planul său de reforme economice naţionale, în loc să se concentreze asupra inițiativei sale privind investițiile din acest program. În special, Xi a declarat că țara sa dorește să sporească protecția proprietății intelectuale și să “oprească transferul arbitrar de tehnologie”, două dintre principalele puncte ale disputei comerciale cu SUA, cel mai mare partener comercial al Chinei.

În timp ce liderul chinez a subliniat că țara nu va folosi devalorizarea monedei naționale pentru câștigul național, el a dezvăluit câteva detalii despre inițiativele economice planificate. Xi a vorbit despre “punerea în aplicare a politicilor de deschidere”, inclusiv onorarea acordurilor multilaterale și bilaterale încheiate cu alte țări, ultimul dintre cele cinci puncte privind modul în care China își va reforma economia. Președintele administrației SUA Donald Trump a încercat să găsească o modalitate de a se asigura că Beijingul va încheia un acord comercial cu SUA.

Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sisi. www.brfmc2019.cn
Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sisi. www.brfmc2019.cn

Ieri, în încercarea de a răspunde criticilor că iniţiativa Beijingului creează o povară mare pentru unele state, ministrul chinez de Finanţe, Liu Kun, a făcut declaraţii potrivit cărora China intenţionează ca iniţiativa sa “Belt and Road” să fie una sustenabilă şi să evite acumularea riscurilor la adresa datoriilor.

Liu Kun a anunţat că ţara va pune la punct un cadru de analiză cu privire la sustenabilitatea datoriilor pentru proiectele din cadrul iniţiativei, “pentru a preveni şi soluţiona riscurile la adresa datoriei”. Instituţiile financiare chineze, ţările implicate în iniţiativa “Belt and Road” precum şi agenţiile internaţionale sunt încurajate să utilizeze acest cadru pentru a consolida managementul datoriei, a mai spus Liu Kun.

La rândul său, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Yi Gang, a declarat că vor fi utilizate monedele locale pentru investiţiile care au legătură cu iniţiativa “Belt and Road”, în ideea de a evita riscurile legate de evoluţia cursului de schimb. Potrivit lui Yi Gang, China va urma principiile de piaţă şi va îmbunătăţi transparenţa pentru proiectele din cadru acelaşi iniţiative. “Trebuie să consolidăm managementul datoriei şi riscurilor…Deciziile de investiţii ar trebui să controleze în mod eficient riscurile şi să asigure că datoria este sustenabilă”, a spus Yi Gang.

 

www.beltandroadforum.org
Christine Lagarde, Director General al Fondului Monetar Internațional (FMI), participă la Forumul Belt and Road. www.beltandroadforum.org

Inițiativa “Belt and Road” fost anunţată pentru prima dată în 2013 de către președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul unei vizite de stat în Kazahstan. Conceptul său principal este stabilirea și menținerea coridoarelor comerciale între mai mult de 60 de țări din Asia Centrală, Europa și Africa. Ideea este inspirată din vechiul Drum al Mătăsii care a legat estul și vestul secole întregi. Aceasta este a doua ediţie a forumului, prima a avut loc în 2017 și a adunat 29 de șefi de stat și de guvern.
Președintele rus Vladimir Putin se numără printre demnitarii străini care participă la acest forum. Statele Unite ale Americii au fost critice față de această iniţiativă “Belt and Road”. India, de asemenea, nu a trimis reprezentanți. În acest an, Italia a devenit prima țară G-7 care sprijină oficial inițiativa “Belt and Road”. Între timp, Malaezia, Pakistan, Myanmar, Bangladesh și Sierra Leone au anulat sau au dat înapoi privind angajamentele lor legate de acest proiect.

Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu președintele Azerbaijan Ilham Aliyev. www.brfmc2019.cn
Președintele chinez Xi Jinping (R) s-a întâlnit cu președintele Azerbaijan Ilham Aliyev. www.brfmc2019.cn

 

 

Primul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev participă la Forum. www.xinhuanet.com
Primul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev participă la Forum. www.xinhuanet.com

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022