Update articol:

Preşedintele Iohannis convoacă partidele la consultări: Mâine seară voi anunţa persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca pentru mâine partidele politice parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier.

“Este nevoie de câţiva paşi politici. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine (n.r. – joi) la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele a spus că nu renunță la anticipate: “Eu am fost și rămân adeptul anticipatelor. Dacă, însă, constat că partidele nu doresc acest lucru, voi insista să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, în jurul PNL.  PSD să stea în opoziție, să-și revină, după care să vină în fața electoratului. În acest moment, este necesară întoarcerea la electorat. Trebuie să avem o majoritata parlamentară care vrea să îmbunătățească viața omului de rând. Mă voi implica și după alegerile parlamentare pentru a se face o majoritate solidă”. 

“Lucrurile merg mai departe. Instituţiile sunt solide. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mişca şi mai departe. Nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situaţie complicată. Eu sunt garantul că instituţiile din România vor funcţiona în continuare pentru români”, a declarat şeful statului.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Bună seara!

Astăzi am avut un vot mai puțin obișnuit în Parlamentul României. În speță, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă și votată. Acum cred că este momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spațiul politic.

Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.

Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esență pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară.

Acum, dacă urmărim discursul politic, vedem: Guvernul dorește reforme, Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile care s-au făcut în ultimii trei ani.

Pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Din cauza acestui PSD, acum, Guvernul nu va mai putea continua reformele începute.

Iată că este o situație care a fost de așteptat, după ce anul trecut, la europarlamentare, la referendumul pe justiție pe care l-am convocat, la moțiunea de cenzură care a înlăturat guvernul pesedist, cu ocazia alegerilor prezidențiale, s-a văzut foarte clar – românii vor altceva. S-au săturat de PSD. PSD să stea în opoziție!

Doar că PSD nu vrea reforme. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roșii vor înapoi la banul public.

Și astăzi s-au găsit suficienți care au votat această moțiune depusă de PSD, pe o speță care, evident, ar fi îmbunătățit democrația în cadrul alegerilor locale. Era vorba despre o lege care reinstaura alegerea primarilor în două tururi. Nu s-a vrut, bun.

Pe de altă parte, acum românii se uită la televizor și se întreabă: „bun, și acum ce va fi?”.

În această chestiune pot să vă spun, dragi români, foarte clar: lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcție, sigur, cu ceva mai puține atribuții. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau într-o situație complicată.

Deci, încă o dată: instituțiile vor funcționa! Eu sunt garantul că instituțiile din Românie vor funcționa în continuare pentru români!

Pe de altă parte, este nevoie de câțiva pași politici. Acești pași vor fi făcuți într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12:00.

Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern.

Acum, întrebarea este: „cum va continua politica guvernamentală?”.

Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate.

Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare.

După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme!

PSD să stea în opoziție, să-și revină, să se transforme într-un partid democratic și european, după care, cu siguranță, vor veni iarăși în fața electoratului.

Dar, în acest moment, soluția cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare. Trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătățească, în definitiv, viața omului de rând.

Și avem resurse. Avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziția românilor. Și, da, mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă, care vine cu reforme profunde, în beneficiul românilor, o majoritate solidă, care duce România mai departe.

Până atunci, primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate. Următorul pas va fi făcut mâine, după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.

Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!

 

 

 

Ciolacu: Propunerea unică de premier a PSD și Pro România este Remus Pricopie

 

Ciolacu: Guvernul Orban e demis; moţiunea a trecut (Video)

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020