Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

Preşedintele Van der Bellen propune organizarea în septembrie a legislativelor anticipate, după demisia vice-cancelarului Strache

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen (foto twitter) Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen (foto twitter)

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a recomandat, astăzi, organizarea în septembrie a noi alegeri legislative anticipate,  spunând că dorește să restabilească încrederea în guvern, după scandalul de corupţie ce a dus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, urmată de destrămarea coaliţiei guvernamentale de la Viena, conform Reuters.

Este foarte important ca austriecii să aibă șansa unui nou început pentru  reconstruirea încrederii în guvern, a spus președintele Alexander van der Bellen într-o declarație. 

“Acest nou început ar trebui să aibă loc rapid, la fel de repede cu cât prevederile Constituției federale permit, așa că pledez pentru alegeri  în septembrie, dacă este posibil la începutul lunii septembrie”, a spus președintele, după întrevederea cu cancelarul Sebastian Kurz.

Kurz a anunţat sâmbătă dezmembrarea coaliţiei de guvernare formate din Partidul Popular Austriac (OeVP) şi Partidul Libertăţii (FPOe), după demisia vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

Van der Bellen și Kurz au declarat, la conferința lor de presă comună, că stabilitatea este o prioritate pentru ei în lunile următoare.

Scandalul a apărut vineri după-amiază, la scurt timp după ce publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar şi din cel de preşedinte al FPOe. 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (19/01/2022)

Completare ordine de zi AGEA din 07.02.2022

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23(24).02.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/01/2022)

Demarare oferta plasament privat accelerat in OMV Petrom S.A.