Directorii marilor transportatori americani de pasageri şi marfă au avertizat luni despre o criza aviatică “catastrofală” iminentă în mai puţin de 36 de ore, când AT&T (TN) şi Verizon (VZ.N) vor să implementeze un nou serviciu 5G, potrivit Reuters.
Companiile aeriene au avertizat că noul serviciu C-Band 5G (reţeaua de mare viteză 5G pentru telefoane mobile în jurul aeroporturilor), care se va lansa miercuri, ar putea face inutilizabile un număr semnificativ de avioane mari, „ar putea bloca zeci de mii de americani în străinătate” și poate provoca „haos” zborurilor din SUA.
„Cu excepția cazului în care hub-urile noastre majore sunt autorizate să zboare, marea majoritate a publicului care călătorește va fi în esență blocată”, au scris directorii executivi ai American Airlines (AAL.O), Delta Air Lines (DAL.N), United Airlines, Southwest Airlines (LUV.N) și alții într-o scrisoare citată de Reuters.
Companiile din sectorul aviaţiei din Statele Unite sunt îngrijorate de consecinţele 5G asupra avioanelor din cauza posibilelor perturbări ale instrumentelor de bord: “Având în vedere timpul scurt rămas şi importanţa acestei calamităţi economice complet evitabile, vă cerem cu respect să susţineţi şi să luaţi toate acţiunile necesare pentru ca reţeaua 5G să fie lansată cu excepţia cazurilor în care turnurile sunt prea aproape de pistele aeroporturilor”. Ele doresc astfel o pauză, “până când Administrația Federală a Aviației -FAA poate stabili cum această desfăşurare poate fi realizată în siguranţă, fără perturbări catastrofale”.
La începutul lui ianuarie companiile aeriene au obţinut un nou termen, până miercuri, pentru lansarea noilor benzi de frecvenţă.
Administrația Federală a Aviației (FAA) a avertizat că potențialele interferențe ar putea afecta instrumentele sensibile ale avioanelor, cum ar fi altimetrele, și ar putea împiedica în mod semnificativ operațiunile cu vizibilitate scăzută. „Aceasta înseamnă că într-o zi ca ieri, peste 1.100 de zboruri și 100.000 de pasageri ar putea fi supuși anulărilor, devierilor sau întârzierilor”, se avertizează în scrisoare.
Companiile aeriene aveau în plan aseară să anuleze zboruri internaționale care sunt programate să sosească miercuri în Statele Unite.
Acțiunea este urgentă, au adăugat companiile aeriene în scrisoarea semnată și de UPS Airlines (UPS.N), Alaska Air (ALK.N), Atlas Air (AAWW.O), JetBlue Airways și FedEx Express (FDX.N). „Pentru a fi sinceri, comerțul națiunii se va opri”, se mai arată în document. Scrisoarea a fost adresată directorului Consiliului Economic Național al Casei Albe, Brian Deese, secretarului de transport Pete Buttigieg, administratorului FAA Steve Dickson și președintelui Comisiei Federale de Comunicații (FCC), Jessica Rosenworcel.
AT&T și Verizon, care au câștigat aproape tot spectrul C-Band într-o licitație de 80 de miliarde de dolari anul trecut, au convenit pe 3 ianuarie să protejeze zonele în jurul a 50 de aeroporturi pentru a reduce riscurile de interferență și pentru a lua alte măsuri pentru a reduce potențialele interferențe timp de șase luni. Ei au convenit, de asemenea, să amâne implementarea timp de două săptămâni până miercuri, evitând temporar un impas în domeniul siguranței aviației, după ce anterior au întârziat serviciul cu 30 de zile.
Verizon și AT&T au refuzat să comenteze luni. Ei susțin că banda C 5G a fost implementată cu succes în alte aproximativ 40 de țări, fără probleme de interferență cu aviația.
Directorii marilor companii aeriene și directorul executiv al Boeing, Dave Calhoun, au purtat duminică o lungă convorbire cu Buttigieg și Dickson pentru a avertiza asupra crizei care se profilează, au declarat oficialii pentru Reuters. United Airlines a avertizat separat luni seara că problema ar putea afecta mai mult de 15.000 de zboruri, 1,25 milioane de pasageri și tone de marfă.
United a spus că se confruntă cu „restricții semnificative asupra aeronavelor 787, 777, 737 și a aeronavelor regionale în orașe mari precum Houston, Newark, Los Angeles, San Francisco și Chicago”.
“O intervenţie imediată este necesară pentru a împiedica o importantă perturbare operaţională pentru pasageri, transportatori, lanţuri de aprovizionare şi livrarea de consumabile medicale esenţiale”, se mai arată în scrisoare.
Companiile au ameninţat că vor da în judecată giganţii de telecomunicaţii AT&T şi Verizon pentru a obţine această întârziere şi modificări tehnice în implementarea celei mai recente generaţii de internet mobil de mare viteză.
Pe fondul preocupărilor legate de potenţiale probleme de interferenţă cu radioaltimetrele din avioane, FAA a emis noi directive care limitează utilizarea acestor dispozitive de bord în anumite situaţii. Dar companiile aeriene americane s-au declarat împotriva costurilor potenţiale generate şi au cerut autorităţilor să găsească rapid o soluţie.