Unele părți ale SUA ar putea întâmpina dificultăți în satisfacerea cererii de energie electrică în timpul sezonului de vară, sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, reprezentând un risc potențial pentru alimentarea fiabilă cu energie, potrivit unui raport al North American Electric Reliability Corporation (NERC), citat de Zero Hedge.
Raportul NERC nominalizează mai multe părți ale țării ca fiind în fața unui risc „ridicat” de fiabilitate a energiei electrice de vară pentru următoarea perioadă iunie-septembrie.
Riscul crescut înseamnă că există „potențial pentru rezerve operaționale insuficiente” atunci când regiunea se confruntă cu condiții de cerere peste normal.
Astfel de regiuni includ părți din Louisiana, Texas, New Mexico, Arizona, California, Illinois și Iowa. Determinarea riscului crescut se bazează pe diverși factori, inclusiv pe potențialele condiții scăzute de energie eoliană sau solară care ar putea duce la o scădere a furnizării de energie electrică.
Sistemul de energie electrică (BPS) din America de Nord este format din șase entități regionale—Midwest Reliability Organization (MRO), Northeast Power Coordinating Council (NPCC), ReliabilityFirst (RF), SERC Reliability Corporation (SERC), Texas Reliability Entity (Texas RE), Consiliul Coordonator al Electricității de Vest (WECC) — cu risc crescut în anumite regiuni.
Midcontinent Independent System Operator (MISO), care gestionează piața capacității de energie electrică, operează în 15 state din SUA, inclusiv Texas, Illinois, Montana, Arkansas și Kentucky. Se așteaptă ca MISO să aibă „resurse suficiente” pentru a satisface cererea de vârf normală de vară, se arată în raportul NERC.
Cu toate acestea, dacă MISO s-ar confrunta cu condiții de cerere peste normale într-un moment în care producția eoliană și solară este mai mică decât se așteaptă, ar putea fi „provocator” pentru organizația de transport să satisfacă cererea.
„Performanța generatoarelor eoliene în perioadele de cerere mare este un factor cheie pentru a determina dacă există suficientă sursă de energie electrică în sistem sau dacă este necesară asistență externă (non-firmă) pentru a menține fiabilitatea.”
Interconexiunea Texas RE ERCOT (Consiliul de fiabilitate electrică din Texas), care gestionează aproximativ 90% din sarcina electrică a Texasului, se confruntă cu potențiale condiții de urgență în orele de seară de vară „când producţia solară începe să scadă”.
În anumite condiții de rețea, transferurile de energie din sudul Texasului în regiunea San Antonio trebuie să fie restricționate, ceea ce contribuie la „riscul crescut” de aprovizionare. Asemenea condiții de rețea apar atunci când „cererea este mare și producția eoliană și solară este scăzută în anumite zone, încordând sistemul de transport”.
Comentând raportul NERC, Michelle Bloodworth, CEO al America’s Power, un parteneriat de industrii implicate în producerea de energie electrică din cărbune, a declarat că evaluarea dezvăluie că rețeaua electrică americană este „din ce în ce mai dependentă de surse de electricitate dependente de vreme”, cum ar fi solarul și eolianul.
Acest lucru expune „o treime din țară la un risc crescut de pene de curent în această vară”, a spus ea, adăugând că astfel de riscuri sunt pe cale să crească din cauza reglementărilor impuse de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).
„Retragerile întârziate ale centralelor pe cărbune joacă un rol cheie în sprijinirea fiabilității rețelei. Cu toate acestea, acesta este doar un ajutor temporar, deoarece reglementările EPA vor provoca mai multe retrageri de cărbune care nu pot fi amânate. Aceste reglementări, în special regula carbonului anunțată recent, cresc șansa de întreruperi de curent”, a spus doamna Bloodworth.
„În contextul în care cererea de energie electrică explodează, țara noastră are nevoie de o strategie pentru asigurarea unei aprovizionări sănătoase de energie electrică pe termen lung, care să nu depindă de soare și vânt și să nu fie dictată de reglementările EPA.”
EPA susține energia regenerabilă, menționând că „nu produce emisii de gaze cu efect de seră” precum combustibilii fosili și reduce anumite tipuri de poluare a aerului. Energiile regenerabile pot reduce, de asemenea, „dependența Americii de combustibilii importați”.
Luna trecută, EPA a anunțat granturi de 7 miliarde de dolari în cadrul schemei „Solar for All” pentru a livra proiecte solare rezidențiale la peste 900.000 de case din Statele Unite.
Raportul NERC vine în momentul în care EPA a anunțat o serie de reguli finale pe 25 aprilie, menite să reducă poluarea de la centralele electrice pe combustibili fosili. Noile standarde cer ca toate centralele pe cărbune care intenționează să funcționeze pe termen lung, precum și toate centralele noi pe bază de gaz să reducă 90% din poluarea cu carbon.