Update articol:
FRAUDA BANCARĂ DE 1 MILIARD DE DOLARI

Procurorii anticorupţie din Moldova au reţinut trei angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei: un fost şi un actual vicepreşedinte, precum şi un şef de direcţie, bănuiți de participare la escrocherie și spălare de bani

  • Fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, a fost pus sub acuzare, urmând să fie soluţionată problema aplicării măsurii preventive
  • BNM: “Răspunzând la interesul sporit din partea presei referitor la angajații vizați în acțiunile de astăzi (n.r. ieri), comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participând activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susținut de partenerii externi ai Republicii Moldova”

 

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a desfășurat, pe parcursul zilei de ieri, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei,  trei persoane din conducere fiind reţinute în cazul furtului a 1 miliard de dolari din perioada 2014-2015.

Potrivit procurorilor moldoveni, acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea preventivă a 3 persoane, printre care: un actual și un fost viceguvernator, precum și un șef de direcție de la BNM. Aceștia sunt bănuiți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.
 
Tot în cadrul acestei cauze penale, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, a fost pus sub acuzare, urmând să fie soluţionată problema aplicării măsurii preventive.
 

Măsurile întreprinse ieri au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară, potrivit procurorilor moldoveni.

În legătură cu acțiunile de anchetă derulate ieri  la sediul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a comunicat:

“BNM a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații etc. – și va continua să coopereze pe deplin.

Ne punem speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară.  În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere.

Totodată, BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent.

Răspunzând la interesul sporit din partea presei referitor la angajații vizați în acțiunile de astăzi (n.r. ieri), comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participând activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susținut de partenerii externi ai Republicii Moldova”.

Potrivit portalului Agora.md şi agenţiei de presă Reuters, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că şi-a dat acceptul pentru reţinerea şi audierea a patru persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, unde joi dimineaţa au avut loc percheziţii. Este vorba de fostul guvernator BNM, Dorin Drăguţanu, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârţă şi actualii viceguvernatori ai BNM, Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu.

“Noi suntem siguri că BNM e instituţia care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile ce ţin de furtul miliardului. Despre alte persoane, deocamdată, nu s-a vorbit şi nu am pregătit nicio acţiune”, susţine Stoianoglo, citat de portalul Agora.md.

În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani ani închisoare pentru spălare de bani şi fraudă legată de acest caz. Cu un înainte fusese condamnat în acelaşi dosar la nouă ani de închisoare fostul premier Vlad Filat, eliberat condiţionat anul trecut, după patru ani de detenţie.

Frauda de 1 miliard (13% din PIB-ul Republicii Moldova) a scos oamenii în stradă, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) şi-au îngheţat ajutorul, iar leul (moldovenesc) s-a depreciat, în timp ce inflaţia a explodat. Dispariţia acestor fonduri de la trei bănci – Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank- au aruncat republica într-o puternică criză economică şi socială.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM