Update articol:

Publicația militară Stars and Stripes: Forțele Aeriene ale SUA vor să transforme fosta bază sovietică de la Câmpia Turzii în hub NATO pentru Marea Neagră

CHAD WARREN/U.S. AIR FORCE CHAD WARREN/U.S. AIR FORCE

Un fost aerodrom sovietic din centrul României ar putea deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, în special pentru misiunile aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei, potrivit publicației militare Stars and Stripes.

The National Defense Authorization Act for 2021 (Legea privind autorizarea apărării), care este dezbătută în comisiile de specialitate din Congresul SUA, include 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene Câmpia Turzii care ar fi cel mai mare proiect de construcții militare din străinătate din programul European Deterrence Initiative, inițiat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au cerut îmbunătățiri majore ale bazei folosite deja de piloții americani. Proiectul Pentagonului prevede construirea de piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități necesare unui număr crescut de avioane.

“Baza aeriană Campia Turzii este una dintre principalele surse pentru Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM)  și pentru capacitatea SUA  de a răspunde la un mediu de securitate european în evoluție”, au spus Forțele Aeriene în solicitarea bugetară pentru 2021.

EUCOM a sporit misiunile în România de-a lungul anilor, dar majoritatea eforturilor sale s-au concentrat pe Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care este folosită în principal de armata americană în Europa și forțele terestre rotative.

Însă Pentagonul a crescut treptat cheltuielile cu baza de la Câmpia Turzii. Anul trecut, Pentagonul a trimis din Polonia la Câmpia Turzii drone MQ-9 Reaper pentru a fi mai aproape de Marea Neagră, unde activitatea militară rusă a crescut constant de la un scurt război din 2008 cu Georgia.

Fără îmbunătățiri, Forțele Aeriene SUA ar fi limitate în ceea ce pot trimite către Câmpia Turzii, „afectând capacitatea și pregătirea misiunii”, potrivit solicitării.

Investiția planificată de SUA vine separat de planurile de modernizare lansate de către MApN: o licitație restrânsă de peste 1,3 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii în “perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională”.

“Investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici”, potrivit Caietului de Sarcini, citat de rfi.ro.

Propunerea de buget înaintată Congresului SUA mai prevede și alte investiții în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza din Rota (Spania), 36 milioane de dolari pentru baza din Ramstein (Germania) și 25 de milioane de dolari în baza Spangdahlem (Germania).

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) -sem. II 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - 28.01.2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2022)

Decizia ASF nr. 81/28.01.2022