Update articol:

Purtător de cuvânt al guvernului chinez: “Poate că armata SUA a adus epidemia la Wuhan”

Zhao Lijian Zhao Lijian
  • Prima contagiere cu COVID-19 din China a avut loc în noiembrie (presă)

 

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a scris joi pe contul său de Twitter că armata americană ar fi putut aduce coronavirusul în orașul chinez Wuhan, cel mai puternic lovit de boală, potrivit Reuters.

“Când a apărut pacientul zero în SUA? Câte persoane sunt infectate? Care sunt numele spitalelor? Poate că armata SUA a adus epidemia la Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi-vă publice datele! SUA ne datorează o explicaţie”, a scris Zhao Lijian.

China a fost extrem de deranjată de comentariile oficialilor americani care au acuzat Beijingul că a reacţionat prea încet împotriva virusului, care a fost detectat pentru prima dată la Wuhan anul trecut, şi că nu a fost suficient de transparent.

Miercuri, consilierul de securitate naţională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a spus că reacţia Chinei la situaţia de urgenţă declanşată de coronavirus a făcut foarte probabil ca lumea să piardă două luni, timp în care s-ar fi putut pregăti pentru răspândirea virusului.

Anterior joi, un alt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, i-a criticat pe oficialii americani pentru “comentarii imorale şi iresponsabile” prin care acuzau că reacţia Beijingului la coronavirus ar fi de vină pentru înrăutăţirea impactului global al pandemiei.

Eforturile Chinei de a încetini răspândirea virusului au lăsat timp restului lumii pentru a se pregăti împotriva epidemiei, a susţinut Geng Shuang, citat de Agerpres.

“Dorim ca unii responsabili din SUA să-şi concentreze acum energia pentru a răspunde virusului şi a promova cooperarea, nu pe a da vina pe China”, a afirmat el.

Coronavirusul a apărut în decembrie în oraşul Wuhan din centrul Chinei şi în provincia din care acesta face parte, Hubei, unde s-au înregistrat circa două treimi dintre cazurile de până acum la nivel mondial. În ultimele săptămâni însă, marea majoritate a cazurilor noi au fost confirmate în afara Chinei.

Autorităţile chineze consideră că prin măsurile luate în ianuarie şi februarie, inclusiv închiderea aproape totală a provinciei Hubei, au fost prevenite noi focare de amploarea celui din Wuhan şi s-a încetinit răspândirea sa în străinătate.

“Din nefericire, în loc să recurgă la cele mai bune practici, acest focar din Wuhan a fost ţinut secret”, a afirmat Robert O’Brien miercuri.

“Aceasta a costat probabil comunitatea mondială o întârziere de două luni”, timp în care “am fi putut limita dramatic atât ceea ce s-a întâmplat în China, cât şi ceea ce se întâmplă acum în toată lumea”, a fost de părere consilierul Casei Albe.

 

  • Prima contagiere cu COVID-19 din China a avut loc în noiembrie (presă)

Prima contagiere din China cu COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, a avut loc la 17 noiembrie, potrivit unei anchete realizate de ziarul hongkonghez South China Morning Post, bazată pe date guvernamentale, relatează vineri EFE, conform Agerpres.

Potrivit ziarului, o persoană în vârstă de 55 de ani originară din provincia Hubei, focarul epidemiei, a fost prima care a contractat COVID-19.

Ziarul asigură că de atunci s-au produs între una şi cinci contagieri zilnic, la 15 decembrie numărul total al infecţiilor era de 27, iar pe 20 decembrie existau deja 60 de contagieri.

Totuşi, niciunul dintre primii 9 infectaţi – patru bărbaţi şi cinci femei – nu ar fi “pacientul zero”, potrivit datelor.

Aceste 9 persoane aveau între 39 şi 79 de ani, deşi nu se ştie câte erau rezidente la Wuhan, capitala Hubei, de unde a început să se răspândească masiv boala.

Potrivit ziarului, autorităţile chineze au identificat cel puţin 266 de persoane infectate în 2019, în timp ce la 1 ianuarie 2020 existau deja 381 de contagieri.

Cu toate acestea, Comisia Sănătăţii Municipale din Wuhan a informat despre primul caz de abia pe 5 ianuarie, precizând că a fost diagnosticat la 12 decembrie.

De asemenea, guvernul chinez nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre detectarea primelor cazuri cu “noua pneumonie” decât pe 31 decembrie.

Potrivit OMS, prima contagiere cu COVID-19 în China a avut loc pe 8 decembrie, în timp ce revista medicală The Lancet a stabilit recent că prima infecţie ar fi avut loc pe 1 decembrie.

Medici, precum Zhang Jixian, de la Provincial Hospital of Integrated Chinese & Western Medicine, au avertizat pe 27 decembrie autorităţile sanitare că boala de care suferă primii pacienţi este provocată de un coronavirus.

La 30 decembrie, oftalmologul Li Wenliang, în vârstă de 33 de ani, anunţa pe grupul WeChat (similar WhatsApp) că în spitalul din Wuhan au fost izolaţi 7 pacienţi infectaţi cu un coronavirus similar SARS.

La 11 ianuarie s-a anunţat primul deces la Wuhan, iar pe 21 se confirma că pneumonia se poate transmite de la om la om, iar pe 23 ianuarie oraşul era plasat în carantină, izolat de exterior.

 

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020