Update articol:

Putin admite: “Am vrut ca Donald Trump să câştige”

sursa: http://en.kremlin.ru/events/president/news/58017

Presa internațională: ”Trump se unește cu Rusia împotriva FBI”

 

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit astăzi, în faţa presei, că Rusia a dorit ca Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, în 2016: “Da, am dorit ca el să câştige, deoarece vorbea despre necesitatea normalizării relaţiilor dintre SUA şi Rusia”.
Totuşi, liderul de la Kremlin a spus că Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, calificând informaţiile despre acest subiect drept un “complet nonsens”: ”Preşedintele Trump a abordat tema aşa-numitului amestec al Rusiei în alegerile din 2016. A trebuit să repet ce am mai spus: faptul că Rusia nu a interferat niciodată şi nu are nicio intenţie de a interfera”.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a spus că a discutat detaliat cu Vladimir Putin despre implicarea Rusiei în alegerile din 2016, iar preşedintele Rusiei a negat extrem de clar şi categoric vreo interferenţă.
Vladimir Putin a spus, astăzi, că negocierile cu preşedintele Trump au avut loc într-o atmosferă deschisă şi constructivă, menţionând însă că este clar pentru toată lumea că relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă dificilă. “Războiul rece s-a încheiat de mult, situaţia de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia şi SUA se confruntă azi cu provocări total diferite”, a mai spus Putin.
Preşedintele rus a dat ca exemplu “misiunea de instalare a păcii şi de reconciliere în Siria”, dar a amintit şi de conflictul din Ucraina, afirmând că “SUA ar putea convinge conducerea ucraineană să pună în aplicare acordurile de la Minsk”.
Preşedintele american a precizat că relaţiile mai proaste decât oricând dintre SUA şi Rusia s-au schimbat în urma summitului de luni.

 

Potrivit Reuters, Trump a abordat numeroase probleme de importanţă critică pentru ambele ţări, între care conflictul din Siria, problema Iranului, terorismul global şi controlul armelor nucleare, dar şi presupusa ingerinţă rusă în alegerile din SUA.
De asemenea, preşedintele rus a anunţat că a convenit împreună cu Donald Trump să continue discuţiile cu privire la problema controlului armamentului, potrivit Associated Press, adăugând că alte probleme de discuţie sunt planul apărării americane antirachetă şi înarmarea spaţiului.

Întrebat ce părere are despre un gazoduct rus către Germania, Trump a răspuns că Statele Unite şi Rusia îşi fac concurenţă pe piaţa energiei.
Un reporter american l-a întrebat pe liderul de la Casa Albă despre tweet-ul de luni dimineață în care a spus că nebunia și prostia americanilor au afectat relația dintre SUA și Rusia. ”Eu cred că ambele țări sunt responsabile. Cred că și SUA au procedat prost, cred că am fost cu toții nebuni. Cred că suntem cu toții de vină”, a spus Trump.

Presa internațională: ”Trump se unește cu Rusia împotriva FBI”

După conferinţa comună dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, presa internațională a criticat dur modul în care liderul de la Washington a tratat subiectul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. The New York Times a susținut că Donald Trump a refuzat să spună în mod clar dacă are încredere în propriile sale agenții de informații sau în președintele Rusiei, cu privire la acest subiect.
Reuters a scris că Donald Trump a declarat că nu vede niciun motiv din cauza căruia să creadă că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, mai ales că argumentele liderului rus au fost extrem de puternice. ”Trump nu a spus niciun cuvânt critic la adresa Rusiei cu privire la oricare dintre problemele care au dus relațiile dintre Washington și Moscova într-un război, de la Ucraina, la Siria”, a mai notat Reuters.
La rândul său, CNN a spus că Donald Trump a refuzat să se alăture serviciilor americane de informații în fața lui Putin: ”A refuzat să aprobe evaluarea guvernului SUA, potrivit căreia Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din 2016, spunând că nu vede niciun motiv pentru care Rusia ar fi responsabilă”.

The Guardian a notat că Donald Trump a fost văzut ca un ”trădător” în urma întâlnirii cu Vladimir Putin, deoarece a ales să se alăture Kremlinului în fața agențiilor sale guvernamentale. ”Președintele american nu a oferit nicio poziție critică față de Putin sau fața de interferențele electorale”, a scris publicația. ”Trump se unește cu Rusia împotriva FBI la summitul de la Helsinki”, a anunţat şi BBC.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023