Update articol:

Ralph Hamers, fost director al ING, actualmente şef al UBS, cercetat în cazul operaţiunilor de spălare de bani

Ralph Hamers, fost sef ING Groep NV Ralph Hamers, fost şef ING Groep NV

* În perioada august 1999 – aprilie 2002, Ralph Hamers a fost la conducerea sucursalei din România a ING Bank

 

Un tribunal olandez a cerut miercuri urmărirea în justiţie a şefului grupului bancar elveţian UBS, Ralph Hamers, în cazul operaţiunilor legate de spălarea de bani din perioada în care conducea banca olandeză ING Groep NV, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

În 2018, justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro. Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului “în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016.

Procurorii olandezi au informat că, din totalul de 775 milioane de euro, suma de 675 milioane de euro este considerată amendă, iar restul de 100 de milioane de euro reprezintă o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.

Ralph Hamers, care a fost şeful ING în perioada 2013 – iunie 2020, a preluat UBS în noiembrie, iar miercuri grupul bancar elveţian şi-a exprimat “deplina încredere” în capacitatea sa de conducere.

Tribunalul din Haga a reluat investigaţiile în cazul ING, după ce unii investitori s-au declarat nemulţumiţi de verdict.

După ce ING a fost amendată, banca a angajat încă 500 de persoane pentru a combate operaţiunile legate de spălarea de bani. În prezent, ING are 3.500 de angajaţi care se ocupă de această problemă, din totalul celor 53.500 pe plan global.

Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

Ralph Hamers a fost numit în acest an director executiv al gigantului bancar elveţian UBS, înlocuindu-l pe Sergio Ermotti la conducerea băncii elveţiene începând cu 1 noiembrie 2020, potrivit Financial Times.

În perioada august 1999 – aprilie 2002, Ralph Hamers a ajuns la conducerea sucursalei din România a băncii olandeze, când avea doar 30 de ani.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (18/01/2021)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 23 ian - 22 feb 2021

STK EMERGENT (STK) (18/01/2021)

Schimbare denumire administrator STK Emergent