Update articol:

Raport ASF: Banca Transilvania și Romgaz îndeplineau criteriile MSCI, pentru promovarea BVB la statutul de piață emergentă, la 30 septembrie

Numai doi emitenți de la Bursa de Valori București (BVB) îndeplineau criteriile agentiei MSCI, pentru promovarea BVB la statutul de piață emergentă, la 30 septembrie, respectiv Banca Transilvania (TLV) și Romgaz (SNG), arată Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Criteriile MSCI sunt: o capitalizare bursieră de peste 1.400 mld USD, un free float de peste 0,700 mld USD și un indicator ATVR (Annualized Traded Value Ratio) de peste 15%. România are nevoie de patru companii care să îndeplinească în mod consistent aceste condiții, pentru a obține promovare in mod sigur.

Potrivit ASF, la 30 septembrie, pe lângă cele două companii care îndeplineau cele trei criterii, BRD îndeplinea criteriile de capitalizare și ATVR, iar SNP Petrom, pe cele de capitalizare și free float. 

ASF notează că, în mai 2020, MSCI a înăsprit criteriile pentru piață emergentă. Anterior, capitalizarea trebuia să fie de minim 1.269 mil. USD, iar Free Floatul, de minim 635 mil. USD.

În septembrie, Bursa de Valori București a obținut statutul de piață emergentă secundară, de la agenția FTSE Russell, prin includerea în indicii săi a companiilor Banca Transilvania, Nuclearelectrica și Teraplast.

Upgradarea României la statutul de piață emergentă secundară ar trebui să reprezinte o motivare de a obține ratingul de piață emergentă full, atât de la FTSE Russell, cât și de la MSCI, a spus, recent, Ioana APA, Director Adjunct Custodie la Citibank România, la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence. Potrivit acesteia, la evaluarea care a avut loc în iunie, România a fost singura piață de frontieră care a primit din partea MSCI un upgrade pe criterii: “MSCI a spus că emitenții oferă cu adevărat informații în limba engleză și ne-a adus un upgrade pe criteriul equal rights to foreign investors. Lăsând la o parte criteriul lichidității, aspectele care necesită dezvoltare, pe viitor, din punctul de vedere al MSCI, sunt o piață a derivatelor, și se fac pași în această direcție, alături de o piață activă a împrumuturilor de acțiuni. Tot MSCI mai menționează că în România nu este acceptat conceptul de nominee, iar conturile omnibus sunt disponibile, dar cu restricții.
Introducerea tranzacțiilor OTC, în 2018, a primit de la MSCI o mențiune specială, însă mai este nevoie de timp pentru a verifica încadrarea în criteriul de transferabilitate.”

Raportul ASF reliefează, totodată, și principalele evenimente financiare ale săptămânii, dinamica prețurilor mărfurilor, tranzacționate pe bursele de profil, precum și cele mai recente date statistice disponibile.

Raportul scoate în evidență un aspect important și anume că, începând din luna aprilie a acestui an și până în prezent, se poate discuta despre o revenire a burselor de acțiuni internaționale, după ce în martie acestea au înregistrat o deteriorare semnificativă din cauza pandemiei COVID-19. Pe piața bursieră locală, volatilitatea ridicată declanșată de infecțiile cu SARS-CoV-2 a început să se diminueze semnificativ. Astăzi putem spune că volatilitățile indicilor Bursei de Valori București s-au redus, iar regimul acestora rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut.

Pe de altă parte, în luna septembrie a anului 2020, fondurile locale de investiții au înregistrat subscrieri în valoare de aproximativ 448 milioane lei, în timp ce valoarea răscumpărărilor s-a situat la un nivel de circa 405 milioane lei.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions