Update articol:

Raport Deutsche Bank, citat de Zerohedge.com: Când va fi ridicată carantina din cauza coronavirus? Iată estimările unei bănci

Cu cea mai mare parte a lumii dezvoltate în carantină și cu piețele și economiile paralizate până când va exista o scădere a noilor cazuri de coronavirus, adică până când alunecăm „peste cocoașa” curbei coronavirusului, cea mai mare întrebare – și variabilă – în evaluarea daunelor economice dezlănțuite de virusul Covid-19 o reprezintă durata carantinei acum în vigoare, conform lui Luke Templeman, de la Deutsche Bank, subliniind că „politicienii și oficialii din domeniul sănătății au discutat despre perioade cuprinse între săptămâni și peste un an”.

În încercarea de a răspunde la această importantă problemă pentru piețele de capital, și anume când vor începe să fie ridicate restricțiile civile și economice în diferite țări cheie, Deutsche Bank oferă unele estimări bazate în mare parte pe experiența izolării și redeschiderii din provincia Hubei din China.

Folosind experiența „chineză” ca indicativ pentru alte țări, studiile recente au confirmat că, după punerea în aplicare a diverselor măsuri de izolare, mai multe țări mari „par a converge spre declinul ritmului de creștere zilnic al deceselor” observat în China. Un studiu al Imperial College a subliniat că numărul total de decese în alte țări ar putea fi între de două și opt ori numărul de decese din China.

După cum observă DB, o cale pentru a vedea cum alte ţări evoluează comparativ cu experienţa din provincia Hubei, China, este prezentată în graficul de mai jos. 

După cum explică banca germană, s-a utilizat “o comparație de trei zile pentru a elimina creşterile şi scăderile bruşte când cifrele erau relativ mici. De asemenea, începem fiecare serie de timp în punctul în care au fost introduse restricții pentru a avea o comparație mai bună. Apoi, comparăm toate țările cu experiența Hubei. ”

Iată China: 

și restul țărilor care au raportat cele mai multe victime până în prezent:

Analizând graficele de mai sus, la prima vedere se pare că rata de creștere a numărului de decese în provincia Hubei scade mai repede decât cea din alte țări. Acest lucru este adevărat, însă, potrivit DB, nu invalidează comparația Hubei cu alte țări. Acest lucru se datorează faptului că Hubei a pus în aplicare restricții mai devreme decât au făcut alte țări.

Conform Zero Hedge, indiferent dacă cineva dorește să o admită sau nu, datele Chinei nu pot fi chiar de încredere și experienţa Wuhan este în cel mai bun caz o interpolare stilizată a ceea ce Beijingul dorește ca lumea să vadă.  

Acestea fiind spuse, trebuie adăugat și faptul că celelalte șase țări examinate aici au o proporție mai mare de persoane din populație care sunt clasificate cu risc ridicat (în primul rând persoanele în vârstă). Ca atare, nu este surprinzător ca graficele de creștere a deceselor din aceste șase țări să fie, în prima fază, întârziate față de curba de creștere a Hubei.

În ciuda tuturor acestor circumstanțe complicate, o comparație cu experiența Hubei este încă demnă de examinat, confom DB. Deși este devreme, majoritatea graficelor indică faptul că traiectoria deceselor fiecărei țări este în linie acum (în diferite etape) cu cea din Hubei. Există cu siguranță şi extreme. De exemplu, Germania are încă un număr relativ redus de decese, ceea ce a dus debalansarea calculelor în mod considerabil. Între timp, SUA arată o rată de creștere a mortalităţii care nu este pe o traiectorie descendentă.

Cu toate acestea, trebuie menționat că poate exista un decalaj de 14 zile între restricții și rezultate, iar președintele Trump a cerut distanțarea socială doar la 16 martie (în timp ce seria de timp a DB începe la 12 martie, când New York a implementat restricții). Împreună cu acesta, diferite state din SUA au implementat restricții în diferite momente. În ciuda acestui fapt, studiul Imperial menționat anterior a indicat în mod specific faptul că SUA au început să manifeste convergență cu China săptămâna trecută, când multe state au implementat restricţii.

În rezumat, extrapolarea experienței Hubei de izolare și începutul ridicării restricțiilor oferă o indicație despre momentul în care alte economii pot fi redeschise, potrivit Zero Hedge.

Când vor fi ridicate restricțiile?

Următorul grafic DB prezintă o reprezentare gen „teren de fotbal” a gamei de termene posibile pentru reluarea activității în mai multe țări.  Acesta include perioada actuală de blocare și linia de timp proiectată bazată pe extrapolarea chineză. Este probabil ca aceste țări să înceapă să slăbească restricțiile din intervalul bazat pe experiența Hubei (bara albastru deschis).

Cu siguranță, decizia de relaxare a restricțiilor depinde foarte mult de modul în care progresează curba epidemică din fiecare țară. Această evoluție reflectă deciziile luate cu 14 zile mai devreme, având în vedere perioada probabilă de incubație a virusului. În Hubei, rata de creștere de trei zile în cazuri noi a scăzut de la peste 200% la 63% în cele 14 zile de la instituirea restricțiilor. În cele din urmă, au trecut 63 de zile de la stabilirea restricțiilor până la ridicarea lor.

Tabelul următor rezumă datele potențiale prin care restricțiile asupra activității civile și economice s-ar putea încheia în diferite țări cheie.

Aici încă o atenționare, potrivit Zero Hedge: Impactul în China a fost diferit de cel al altor țări. China a reușit să pună în aplicare restricții dure pentru Hubei în special în interiorul provinciei, chinezii interzicând efectiv circulația şi limitând libertățile civice a milioane de oameni, ceea ce majoritatea țărilor democratice nu pot face.

În plus, în multe țări virusul a intrat prin diferite canale – unele dintre ele încă nu au fost confirmate – ceea ce poate va schimba calendarul pentru extinderea răspândirii. În cele din urmă, presiunea politică din partea diferitelor grupuri din țările occidentale poate duce la ridicarea restricţiilor mai devreme decât în Hubei.

Așa cum a observat JPMorgan vineri, cu fiecare zi care trece, tot mai multe țări aflate în faza „finală de acumulare” se apropie tot mai mult de vârful curbei, după care, cel puțin în teorie, urmează o recuperare.

Acestea fiind spuse, în condiţiile în care guvernele se grăbesc să redeschidă economiile, dacă apar noi focare sau dacă virusul suferă o mutaţie, ceea ce face ca orice anticorp existent în rândul populației să nu aibă relevanță, întregul proces o ia de la capăt.

Din păcate pentru Europa, care era deja în pragul recesiunii cu mult înainte de izbucnirea Coronavirusului, așteptarea cu răbdare este un lux pe care continentul nu și-l poate permite și, după cum relatează FT, „guvernele din Europa au început pregătirile pentru a ridica blocarea impusă de o mare parte din continent, chiar dacă se preconizează că restricțiile care au paralizat economia vor rămâne în vigoare încă câteva săptămâni “.

Pe scurt, Europa se pregătește să devină China, care după o perioadă inițială de carantină agresivă, a forțat întreaga națiune să revină în birou, chiar dacă noi cazuri continuă să reapară și acum apare un al doilea val de COVID 19.

Franța, Spania, Belgia și Finlanda sunt printre țările care au creat comitete de experți pentru a examina situaţia lucrului şi a învăţatului de acasă pentru unele întreprinderi și școli, evitând totodată un al doilea val de infecții care ar putea copleși serviciile de sănătate.

Pedro Sánchez, premierul spaniol, a prelungit sâmbătă starea de urgenţă cu încă două săptămâni până la 26 aprilie, dar a spus că interdicția impusă luna trecută tuturor lucrărilor neesențiale, inclusiv producţia şi construcțiile, va fi ridicată după Paște.

„Când vom avea curba [infecției] sub control, ne vom îndrepta către o nouă normalitate și spre reconstrucția economiei noastre”, a adăugat Sánchez, precizând:  „O echipă de epidemiologi lucrează de două săptămâni la un plan de reluare a activității economice și sociale”.

Angelo Borrelli, șeful Agenției pentru Protecția Civilă din Italia, care este responsabil de coordonarea răspunsului național la focar, a spus: „Nu vreau să dau date, dar între ziua de azi și 16 mai este posibil să avem alte date pozitive care sugerează că putem relua activitățile și apoi să începem faza a doua”.

Édouard Philippe, premierul francez, a declarat săptămâna trecută că procesul de ridicare a restricţiilor  nu are precedent, adăugând: „Probabil că nu vor fi ridicate restricţiile pentru toată lumea”.

Danemarca, care a fost una dintre primele țări din Europa care a închis activitatea și granițele, a devenit prima ţară care a prezentat un calendar privind ridicarea  restricțiilor: „Dacă pentru următoarele două săptămâni continuăm să stăm  împreună, să respectăm distanţele și dacă cifrele (n.r. privind îmbolnăvirile şi decesele) rămân stabile și rezonabile, atunci guvernul va începe din nou o deschidere treptată, liniștită și controlată a societății noastre”, a declarat premierul Mette Frederiksen, pe 30 martie.

Germania, unde rata zilnică a cazurilor confirmate de coronavirus și a deceselor a crescut în ultimele zile, a început, de asemenea, să se pregătească pentru ceea ce un oficial a numit „ridicare treptată a restricţiilor ” care ar fi „acceptabilă din punct de vedere al politicii de sănătate”. 

“Mesajul important este acum: nu suntem într-o fază a pandemiei în care putem spune oamenilor că măsurile pot fi relaxate”, a declarat, vineri, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, adăugând: „Bineînțeles, te poți pregăti mental pentru asta, dar pentru moment este important acest mesaj [stai acasă]” . 

Puține guverne sunt dispuse să stabilească o perioadă de timp pentru eliminarea restricțiilor, deoarece, după majoritatea experților, aceasta va necesita o creștere masivă a capacității de testare.

Între timp, experții avertizează că este o greșeală mare pentru guverne de a nu angaja publicul într-o dezbatere privind ridicarea restricțiilor: „Deși este clar că nu putem vorbi despre momentul eliminării restricţiilor, putem vorbi despre cum”, a spus Christiane Woopen , profesor la Centrul de etică, drepturi, economie și științe sociale al sănătății al Universității din Köln și consultant științific al guvernului din Renania de Nord-Westfalia, cea mai populată regiune a Germaniei.

Acesta a adăugat: “Publicul merită acest lucru. Trebuie să aibă încredere în ceea ce fac liderii politici în următoarele luni”.

Chiar dacă Deutsche Bank are dreptate și blocajele vor fi ridicate la sfârșitul lunii mai/ începutul lunii iunie, orice eliminare a restricțiilor ar trebui să fie însoțită de o amplificare a testelor, a declarat Martin Lohse, profesor de farmacologie la Universitatea din Würzburg.

Zero Hedge scrie: «Redeschiderea economiei ar presupune, probabil, introducerea unui „bio-pașaport” bazat pe smartphone. Orice persoană care dorește „reintroducerea în societate” va trebui nu doar să fie supusă unei forme de testare zilnică pentru a confirma sau nu dacă are virusul, dar va trebui să-şi  ofere toată intimitatea autorităţilor. Inutil să spunem, consecințele sociologice pe termen lung ale unei astfel de colectivizări a informațiilor private vor fi inimaginabile, spre deosebire de orice experienta din istoria recentă”.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (17/01/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AEROSTAR S.A. (ARS) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025