Update articol:

Percheziţii la Deutsche Bank şi DWS, din cauza acuzațiilor de “greenwashing”

Deutsche Bank

Poliția federală germană a percheziționat Deutsche Bank AG și filiala sa de gestionare a activelor, DWS Group, la Frankfurt, Germania, anunţă Bloomberg. DWS s-a confruntat cu acuzații de ”greenwashing” ( spălare ecologică – crearea sau propagarea unei imagini ecologiste nefondate sau înșelătoare) de când fostul șef al companiei pentru sustenabilitate, Desiree Fixler, a declarat că a supraestimat cât de mult capital a fost alocat investițiilor sustenabile, în august anul trecut.

Conform Oxford English Dictionary, greenwashing reprezintă o acţiune de dezinformare menită să-i creeze unei organizaţii imaginea că ar fi responsabilă faţă de mediu, folosind elemente înşelătoare sau irelevante.

Bloomberg raportează că percheziţiile de marți dimineață asupra celui mai mare creditor al Germaniei și a DWS sunt direct legate de “spălarea ecologică”.

„Am cooperat pe deplin cu toate autoritățile relevante în această chestiune și vom continua să facem acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al DWS. Deutsche Bank a spus că „măsurile” sunt „direcționate împotriva unor persoane necunoscute în legătură cu acuzațiile de spălare ecologică împotriva DWS”.

Fostul director de sustenabilitate al DWS, Desiree Fixler, a făcut public anul trecut modul în care firma și-a exagerat utilizarea criteriilor de investiții durabile – mediu, sociale și de guvernanță (ESG) – și modul în care le-a folosit pentru a gestiona activele. De atunci, DWS a negat afirmațiile, iar Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) și autoritatea de reglementare financiară germană, BaFin, au investigat componenta de gestionare a activelor.

Fixler a spus că DWS și-a denaturat investițiile ESG în raportul său anual 2020, în care susținea că are peste jumătate din activele sale de 900 de miliarde de dolari investite în ESG.

Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat pentru un ziar german că aproximativ 50 de oficiali ai parchetului local și ai Biroului Federal de Poliție Criminală au fost implicați în percheziţii. „Investigațiile se desfășoară de la începutul anului și vizează încă persoane necunoscute”, a spus purtătorul de cuvânt.

Acțiunile DWS au scăzut cu până la 4,6% la apariţia știrii. Deutsche Bank deține un pachet de 80%, iar acțiunile sale au scăzut cu puțin mai mult de 2%.

Procuratura din Frankfurt a declarat că ancheta a fost „declanșată de rapoartele din presa internațională și națională conform cărora administratorul de active DWS, atunci când comercializa așa-numitele „produse financiare verzi”, a vândut aceste produse financiare ca fiind „mai ecologice” sau „mai durabile” decât erau în realitate.

„În urma examinării, au apărut suficiente dovezi faptice că, spre deosebire de declarațiile făcute în prospectele de vânzare ale fondurilor DWS, factorii ESG… nu au fost deloc luați în considerare într-un număr mare de investiții”, a precizat procuratura, numind aceasta „fraudă de prospect”.

De când Fixler a părăsit firma și și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la investițiile ESG ale DWS, DWS și-a schimbat criteriile ESG și a spus că are doar 123 de miliarde de dolari „active ESG” pentru 2021, o scădere de 75% față de cu un an mai devreme.

Cele mai recente percheziţii au loc la o lună după ce Deutsche Bank a fost percheziționată la Frankfurt pentru o presupusă spălare de bani.

CEO-ul DWS, Asoka Woehrmann, a concediat-o pe Fixler în martie anul trecut, spunând într-o notă adresată personalului că unitatea ei nu a făcut suficient progres. Fixler a dat în judecată compania pentru concediere abuzivă, dar a pierdut cazul în fața unui tribunal de muncă din Frankfurt în ianuarie.

Eșalonul superior al Deutsche Bank a fost, de asemenea, atras în afacerea greenwashing. Autoritățile de reglementare care cercetează problema au întrebat  banca despre rolul în acest caz al directorului general adjunct Karl von Rohr, care este și președintele consiliului de supraveghere al DWS. El a fost principalul destinatar al e-mailului lui Fixler când ea a semnalat pentru prima dată preocupările ESG la DWS la scurt timp după ce a fost concediată.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022