Geopolitica s-a strecurat în 5G şi va fi şi în a șasea generație de rețele mobile.
Europa și SUA se grăbesc să aibă acoperire 5G în marile orașe – dar asta nu le împiedică să încerce să rivalizeze cu China pentru următorul mare salt în domeniul telecomunicațiilor, potrivit Politico.
Potrivit publicaţiei, cursa pentru dezvoltarea așa-numitei tehnologii de a șasea generație, sau 6G, este deja în desfășurare, chiar dacă cel mai optimist dintre termenele de timp o pune la cel puțin un deceniu distanță. Puteri tehnologice precum China, Coreea, Japonia și altele sunt în competiţie pentru a fi primele atunci.
Deşi țările occidentale se luptă cu o lansare poticnită a tehnologiei 5G și cu apariția companiilor chineze precum Huawei ca forțe dominante, acestea nu vor să fie prinse şi a doua oară în offsaid.
„5G a fost apelul de trezire. China stabilește standardele pentru viitor”, a declarat pentru POLITICO senatorul american Mark Warner, un democrat care conduce Comitetul de informații al Senatului.
În timp ce Europa găzduiește compania suedeză Ericsson și compania finlandeză Nokia – lideri producători de echipamente 5G în sine – Warner a spus că Occidentul nu va câștiga următoarea bătălie fără a face echipă, mai ales că SUA însăși nu au producători echivalenți de telecomunicații: „Suedia sau Finlanda nu au are puterea economică de a concura. Nici o companie occidentală nu poate concura singură cu modelul chinezesc. Trebuie să alegem tehnologiile și să facem investiții comune”.
Deja guvernele lucrează cu industriile lor pentru a obține un avans, potrivit managerilor din industrie contactaţi de Politico.
În timp ce 5G promite să faciliteze o lume a interacțiunii aproape constante între oameni și mașini – gândiți-vă la mașinile fără conducător auto, inteligența artificială și Internetul obiectelor – 6G ar contribui la construirea unei lumi digitale care reflectă viața reală, permițând modelelor de computer să controleze și să prezică și mai mult evenimente zilnice. Oficialii din industrie își imaginează lucruri precum mănușile conectate la internet pentru a controla obiectele virtuale sau îndepărtate și interfețele computer-creier. O altă aplicație viscerală ar putea fi apelurile de holograme, precum cele din Star Wars.
„În 5G, era vorba de conectarea oamenilor și a mașinilor și a mașinilor cu mașinile. … Ceea ce vedem acum în 6G este legat de conectarea oamenilor și a mașinilor cu lumile digitale”, a spus Peter Vetter, persoana însărcinată cu 6G de la gigantul telecomunicațiilor Nokia, care previzionează că spațiile fizice vor fi ticsite cu senzori care alimentează modele de inteligență artificială care prezic și analizează comportamentul.
Cele mai mari economii din lume – aceleași care au luptat pentru controlul proprietății intelectuale și al beneficiilor economice ale 5G – pariază pe 6G pentru a câștiga runda următoare. Dar, cu tehnologia încă în faza de dezvoltare, calea către victorie este mai puțin asigurată.
„Războiul pentru 6G nu este doar faptul că are wireless sau antenă sau stație de bază – este mult mai mare, mult mai complex și mult mai strategic”, a declarat John Roese, directorul tehnologic global pentru Dell Technologies.
Poftind spre viitor
Tehnologia este încă la distanță, dar factorii de decizie politică și industria se luptă pentru aceasta acum.
În SUA, fostul președinte Donald Trump a spus în 2019 că dorește 6G „cât mai curând posibil”. În UE, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, vrea cât mai repede. Comisia Europeană a inclus 6G în strategia sa de obiective digitale pentru 2030, alături de tehnologii precum calculul cuantic și semiconductorii.
6G este de asemenea probabil să se adauge la rivalitatea dintre Occident și China în următorii ani, au spus experții.
Magnus Frodigh, șeful departamentului de cercetare al Ericsson, a declarat că actualul peisaj geopolitic „este o lume complet diferită” în comparație cu momentul în care s-a dezvoltat 5G. “Este mult mai cald, într-adevăr depinde de [nivelul] securității naționale, poziționării naționale, concurenței geopolitice”, a spus el.
În SUA și Europa, apelurile pentru a face rețelele de nouă generație mai bine securizate și protejate vor fi probabil în contradicție cu viziunea Chinei de a facilita accesul guvernului la rețele și date.
„Puteți vedea deja cum diferitele grupuri de ţări au opinii diferite cu privire la nevoia de securitate și confidențialitate”, a spus Frodigh, adăugând că acest lucru ar putea influența aplicațiile și chiar arhitectura rețelelor 6G în viitor.
Ceea ce unește multe dintre aceste interese occidentale sunt „valorile, în cele din urmă”, a spus Wassim Chourbaji, vicepreședinte senior pentru afaceri guvernamentale la proiectantul de cipuri Qualcomm din Europa, precum accentul occidental pe standardele de mediu din 6G. „Ceea ce veți vedea este că guvernele încearcă să se asigure că evoluțiile tehnologice îndeplinesc valorile lor politice și sociale.”
Cupa Mondială 6G
Inițiativele naționale și internaționale încep deja. Mai multe companii occidentale, inclusiv AT&T, Nokia și Qualcomm, au lansat Next G Alliance în octombrie anul trecut printr-un grup de standarde din SUA numit Alliance for Telecommunications Industry Solutions. La sfârșitul lunii martie, coaliția a anunțat un grup de lucru dedicat producerii unei foi de parcurs pentru 6G.
În Europa, companiile au demarat proiectul Hexa-X în ianuarie, care include industria și cercetători pentru proiectarea și dezvoltarea 6G. Proiectul este condus de Nokia și susținut de Ericsson și are implicate 25 de organizații din nouă țări ale UE.
În China, oficialii de stat au selectat luna trecută 6G ca prioritate maximă în cel mai recent „plan cincinal”. Lideri din industrie precum Huawei, ZTE și operatorii de telecomunicații din țară și-au lansat și propriile proiecte de cercetare.
Campionul național coreean Samsung preia conducerea în cercetarea 6G, în timp ce în Japonia guvernul a alocat 50 de miliarde de yeni (450 milioane dolari) în finanțarea cercetării pentru a veni cu noutăţi 6G la evenimentul din 2025 din Osaka World Expo.
Totuși, nu toate țările vin la start. Factorii politici europeni pariază pe forța Vechiului Continent în cercetare – aducând adesea rolul său de pionierat în stabilirea standardelor GSM în urmă cu zeci de ani.
„Partea în care Europa stă de obicei destul de bine este cercetarea reală. Aspectul în care există un decalaj este modul în care mobilizăm partea de dezvoltare suficient de bine”, a declarat Maikel Wilms, partener la Boston Consulting Group, care a publicat recent un raport despre lansarea 5G în Europa.
Dar Europei îi lipsește jucătorii care să controleze dezvoltarea tehnologiei, a adăugat Wilms: „Niciunul dintre jucătorii europeni de astăzi … nu este suficient de important pentru a realiza acest lucru și într-adevăr are o contribuție suficient de substanțială la definirea standardului”. Deși sunt influenți, nici Ericsson, nici Nokia nu au puterea şi buzunarele suficient de adânci, ca Amazon sau Apple.
În ciuda faptului că au cele mai mari și mai bogate companii de tehnologie din lume, SUA nu sunt liderul mondial în hardware de telecomunicații. Pariurile țării sunt pe Amazon, Microsoft, Apple, Facebook și Google, care caută, de asemenea, o bucată din plăcinta 5G, oferind infrastructură cloud pentru a rula rețele și aplicații. În special, Apple încearcă să promoveze investițiile în viitoarele rețele și, în februarie, a anunțat că angajează ingineri wireless în San Diego, California, pentru a se concentra pe 6G.
Însă SUA nu au furnizori de hardware de telecomunicații, cum ar fi Nokia, Ericsson sau Huawei – ceea ce Roese de la Dell numește „jucători la scară” necesari pentru o parte din activitatea de bază a industriei 6G. În timp ce Big Tech are resursele, trebuie totuși să-i ajungă și să-i învingă pe vânzătorii de telecomunicații la propriul joc.
„Dacă doriți să câștigați la 6G, premisa este să aveți câteva companii 6G”, a spus Roese, adăugând: „Toate aceste alte tehnologii, chiar dacă noi inovăm în privința lor, tot ce vor fi sunt accesorii pentru o soluție chineză sau o soluție europeană în cel mai bun caz.”
Colaborarea cu Europa ar fi cel mai bun pariu al SUA. Factorii politici din Occident vor trebui să intensifice parteneriatele cu sectorul privat mult mai agresiv”, a spus Roese. O parte din acest sprijin ar putea proveni din pachetul de infrastructură propus de președintele american Joe Biden de 2 trilioane de dolari, pe care Biden l-a încadrat în mod explicit ca o modalitate de a concura cu China.
Războiul standardelor
Cercetătorii estimează că lucrările la standardele 6G – care vor determina modul în care ar trebui proiectate dispozitivele 6G – ar începe la jumătatea deceniului.
Europenii și americanii au fost în mod tradițional la cârma unor astfel de eforturi – au conceput infrastructura modernă de internet – dar eforturile recente ale Chinei de a-și crește controlul asupra standardelor de internet, inclusiv a pitch-ului său pentru un nou tip de infrastructură de internet cunoscut sub numele de „IP nou”, a înspăimântat factorii de decizie occidentali.
O competiție în materie de standarde ar putea zdruncina forumuri internaționale obișnuite, cum ar fi Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a ONU și grupul de standarde al industriei 3GPP.
La aceste forumuri, oficialii și directorii vor propune viziuni politice și comerciale concurente pentru tehnologie, pe care doresc să le reflecte în standardele utilizate la nivel global. Aceștia vor trebui să soluționeze probleme cum ar fi ce fel de unde radio să deblocheze pentru noua tehnologie 6G și cum să protejeze proprietatea intelectuală pentru a se asigura că firmele vor obține profit din miliardele pe care inevitabil le vor cheltui pentru a aduce tehnologia pe piață.
Având în vedere climatul geopolitic din 2021, nu este încă clar dacă diplomații vor avea succes în realizarea standardelor unificate 6G care funcționează pe tot globul în câțiva ani. Reprezentantul șef al Huawei la UE, Abraham Liu, a fost optimist.
„Lecțiile pe care le-am învățat în trecutul recent sunt importanța cooperării globale. Numai dacă SUA, Europa, China și alții lucrează împreună, suntem capabili să atingem un singur standard unic pentru 6G “, a spus Liu, adăugând: “Sperăm că acest tip de cooperare nu va fi întrerupt de conflictul politic “.
Articol preluat din Politico.