Update articol:

Răzvan Nicolescu, despre OUG pe energie: Măsurile adoptate fac rău sectorului și nu bine; Multă legislație europeană este încălcată

Măsurile din energie adoptate joi de Guvern fac rău sectorului și nu bine, iar multă legislație europeană este încălcată, consideră Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei şi fost preşedinte ACER (Agenţia Europeană de Reglementare în Energie).

El a scris pe Facebook: “Ca si analist care a vazut in presa masurile adoptate astazi pe energie consider ca Romania nu ar fi trebuit sa ia nicio decizie inainte de a vedea propunerile Comisiei Europene de reformare a pietei, masuri ce urmeaza sa fie publicate saptamana viitoare. Cred ca ne-am grabit si am gresit din nou.

Sub rezerva ca nu am vazut textul publicat al deciziilor de astazi in Monitorul Oficial consider, ca o prima reactie, ca masurile adoptate fac rau sectorului si nu bine. Orice idee de piata si de apartenenta la Uniunea Energetica Europeana par suprimate sau suspendate. Multa legislatie europeana este incalcata.

Desi era un moment greu in care ar fi trebuit sa fim uniti, solidari, europeni si pragmatici, anticipez ca avocatii de litigii vor avea, din pacate, mult de lucru in urmatoarele luni. Precizez ca nu am avut nicio implicare in grupurile de lucru/formatele de consultare pe subiectul acestor masuri.”

Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depăşeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituţiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);”

f) pentru beneficiarii prevăzuţi la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar. (2) Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern, în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că tranzacţiile succesive cu energie “vor fi sancţionate dur”, ANRE putând aplica o amendă de 5% din cifra de afaceri.

De asemenea, se introduce o taxă de solidaritate pentru toți actorii din piața de energie (Contribuția la tranziția energetică(CTE) se determină astfel: CTE (taxa)= (Preț mediu vz – Preț mediu acz x 1,02) x Q livrata lunar).
Pentru orice tip de tranzacții de vanzare de energie electrica la export sau livrare intracomunitara de pe teritoriul României persoanele prevazute la art. 15 alin. (1) contributia de solidaritate (CS) se determina astfel: CS= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%.

 

Virgil Popescu: Tranzacţiile succesive cu energie electrică sau gaze naturale, sancţionate cu 5% din cifra de afaceri

A fost publicată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)