Update articol:
EXCLUSIV

Răzvan Nicolescu: “Domeniul energetic reprezintă o oportunitate strategică pentru România și are nevoie de un minister propriu”

* “Am sentimentul că suntem puțin în urmă cu tot ceea ce înseamnă procesul de tranziție către o economie europeană cu emisii reduse de gaze care produc efect de seră”
* “E timpul să ne trezim! 50% din transportul public din Sofia se face cu autobuze electrice, iar noi în București nu avem niciunul și continuăm să cumpărăm autobuze diesel din străinătate”
* “România a pierdut multe oportunități în energie pentru că are o guvernanță precară a sectorului de ani buni”
* “Ar trebui deblocate investițiile în sectorul de producție de energie electrică și în cel de gaz natural și adoptată o strategie potrivită pentru tranziția energetică, reprofesionalizate instituțiile și companiile de stat din sector”
 
 
 
Domnule Răzvan Nicolescu, ați fost singurul român care participat la Tatra Summit, un foarte important eveniment de afaceri regional, considerat Davosul centrului și estului Europei. Am văzut că au fost foarte multe discuții despre “green economy” și tranziția energetică. Cum stă România în raport cu țările din regiune?
 
Răzvan Nicolescu:  Nu am fost singurul român invitat. Am fost mai mulți, inclusiv un reprezentat al Băncii Transilvania – un proiect local din ce în ce mai respectat la nivel regional. În ceea ce privește România, am sentimentul că suntem puțin în urmă cu tot ceea ce înseamnă procesul de tranziție către o economie europeană cu emisii reduse de gaze care produc efect de seră. În ceea ce mă privește, am prezentat o serie de idei clare despre ce ar trebui făcut la nivel european pentru reducerea decalajelor dintre vest și est.
 
De ce stau lucrurile așa în cazul României? De ce suntem în urmă?
 
Răzvan Nicolescu: Sunt multe cauze. Nu avem timp acum să le discutăm pe toate și, oricum, cel mai important lucru este să ne trezim. M-a întrebat, de exemplu, un important oficial UE de ce suntem singurii din UE care continuăm să cumpărăm autobuze diesel, să invocăm că nu avem stații de încărcare pentru cele electrice și să dăm, în același timp, cea mai mare subvenție pentru achiziția de automobile electrice. E un nonsens. Nu e nici o logică. Am zâmbit jenat de situație și am încercat să schimb subiectul.
Repet : e timpul să ne trezim! 50% din transportul public din Sofia se face cu autobuze electrice, iar noi în București nu avem niciunul și continuăm să cumpărăm autobuze diesel din străinătate.
 
Credeți că România a pierdut mult că nu are de câteva săptămâni un ministru al energiei în funcție?
 
Răzvan Nicolescu: Cred că România a pierdut multe oportunități în energie pentru că are o guvernanță, în ansamblul său, precară a sectorului de ani buni. E păcat, dar așa stau lucrurile. Ce țară își mai blochează singură proiectele care o puteau face independentă energetic?
 
Vă referiți la Marea Neagră?
 
Răzvan Nicolescu: La Marea Neagră, la Cernavodă 3 și 4, la proiectele în energie regenerabilă…
 
Care ar trebui să fie primele măsuri ce ar trebui luate în energie? 
 
Răzvan Nicolescu: Ar trebui deblocate investițiile în sectorul de producție de energie electrică și în cel de gaz natural și adoptată o strategie potrivită pentru tranziția energetică, reprofesionalizate instituțiile și companiile de stat din sector.
 
V-ar tenta o întoarcere într-o funcție publică la nivel național? 
 
Răzvan Nicolescu: Nu mă interesează acest lucru. Îmi place ce fac în prezent în cadrul celei mai mari firme de servicii profesionale din lume. În plus, vreau să îmi petrec cât mai mult timp cu familia și analizez niște proiecte în zona antreprenorială. Am fost aproape zece ani în funcții publice la nivel european sau național, la conducerea autorității europene de reglementare în energie, membru în Guvern sau reprezentant al României la UE pe probleme de energie.
Am lăsat câte ceva în urma mea şi oricum voi continua să îmi spun, public, părerea argumentată despre acest sector cu onestitate, atunci când cred că e ceva de spus. 
 
Cum vi se pare ideea comasării ministerului energiei cu cel al economiei, în contextul formării noului Guvern? 
 
Răzvan Nicolescu: Pare mai mult un zvon decât o idee. Ar fi greșit să se întâmple acest lucru din mai multe motive. 
Domeniul energetic reprezintă o oportunitate strategică pentru România și are nevoie de un minister propriu. Așa e în majoritatea statelor UE, așa e în SUA, Rusia, China, etc. Pe lângă acest lucru există și aspecte tehnice care ar face din această comasare o greșeală. Am risca reluarea procesului de acreditare pentru operatorii de transport, întârzierea folosirii unor fonduri europene, deoarece ministerul energiei a fost acreditat ca autoritate care acordă autorizație pentru proiectele europene de interes comun. Eficienţa și calitatea actului de guvernare vor crește în energie dacă la conducerea sectorului vor fi numiți niște oameni integri și competenți, nu prin comasări care vor mări haosul din prezent. Cred însă că e doar un zvon.

BVBStiri BVB