Update articol:

Răzvan Nicolescu: ENTSOe susține că problema majoră cu aprovizionarea de energie electrică, din 8 ianuarie, a fost cauzată de regiunea noastră

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E susține că problema majoră cu aprovizionarea de energie electrică din 8 ianuarie, când zona de N-V a țării a rămas fără energie, a fost cauzată de regiunea noastră, a scris pe Facebook, consultantul Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

El a adăugat: “Trebuie să așteptăm concluziile finale însă aș fi nesincer dacă aș spune că nu am unele emoții.

Politizarea și deprofesionalizare companiilor strategice sunt foarte riscante, iar autoritățile se cam joacă cu focul de mai mulți ani.”

ENTSOE arată: “La 8 ianuarie 2021 la 14:05 CET, zona sincronă a Europei Continentale a fost separată în două zone diferite  din cauza întreruperilor mai multor elemente ale rețelei de transport într-un timp foarte scurt.

La aproximativ 14:05 CET, frecvența în zona de nord-vest a Europei continentale a scăzut inițial la o valoare de 49,74 Hz într-o perioadă de aproximativ 15 secunde. Ulterior, frecvența a atins o valoare de aproximativ 49,84 Hz. În același timp, frecvența în zona de sud-est a crescut inițial la o valoare de până la 50,6 Hz înainte de a se stabiliza la o frecvență între 50,2 Hz și 50,3 Hz.

Acest lucru poate fi văzut și din graficul de mai jos.

Din cauza insuficienței din zona de nord-vest, serviciile contractabile întreruptibile în Franța și Italia, în total în jur de 1,7 GW, au fost deconectate pentru a reduce deviația de frecvență. Aceste servicii sunt clienți mari, care sunt contractați de către operatorii de sistem de transport (TSO) respectivi deconectați dacă frecvența scade sub un anumit prag.

În plus, au fost activate automat surse de 420 MW și 60 MW in zonele sincrone nordice și respectiv Marea Britanie. Aceste contramăsuri au asigurat ca  la 14:09 CET abaterea de frecvență sa fie limitată la  aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest față de frecvența nominală de 50 Hz.

Datorită supra-frecvenței mari din zona de sud-est, s-au activat contramăsurile automate și manuale (adică reducerea alimentării unităților) pentru a stabiliza frecvența. Astfel, la 15.05 CET abaterea de frecvență în zona de sud-est a putut fi limitată la +0.1 Hz față de frecvența nominală de 50 Hz.

Răspunsul automat și acțiunile coordonate întreprinse de TSO în Europa Continentală au asigurat că situația a fost adusă la normalitate. Acțiunile au fost coordonate între TSO pentru a reconecta cele două zone cât mai repede posibil.

Prin urmare, serviciile contractabile întreruptibile din Italia au putut fi reconectate la 14:47 CET și în Franța la 14:48 CET. La ora 15:08 CET, ambele zone au fost conectate din nou la o zonă sincronă din Europa continentală. ENTSO-E a informat Comisia Europeană și Grupul de coordonare a energiei electrice compus din reprezentanți ai statelor membre.”

Ancheta ENTSOE urmărește cadrul legal în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017 prin care autoritățile naționale de reglementare și ACER sunt invitate să se alăture cu TSO în cadrul grupului de anchetă. În conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017, ENTSO-E va prezenta rezultatele anchetei Grupului de coordonare a energiei electrice și le va publica ulterior odată cu finalizarea analizei.

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a anunțat, pe 8 ianuarie, că la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate a avut loc o splitare a rețelei în două regiuni: “O zonă din regiunea de sud-est a rețelei interconectate a fost separată (…) de restul Europei continentale. A fost înregistrată o scădere temporară a frecvenței de aproximativ 250 mHz. Acțiunile coordonate și răspunsul imediat al operatorilor de sisteme de transport europene continentale au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea țărilor europene. O investigație este în desfășurare cu privire la cauza acestei diviziuni a sistemului și informații suplimentare despre acest incident vor fi făcute în timp util.” Incidentul a avut loc intre orele 14h05 CET si 15h08 CET.

Actualizare -Transelectrica: Pana de curent din zona de nord-vest a țării, din cauza unui incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate; alte surse spun că ar fi din interior; Compania precizează că NU au fost efectuate manevre în nicio stație electrică de transformare aparținând CNTEE Transelectrica

Virgil Popescu: România a fost victima penei de curent ce a afectat aproape toate statele europene, nu cauza ei

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014