Update articol:

Actualizare -Transelectrica: Pana de curent din zona de nord-vest a țării, din cauza unui incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate; alte surse spun că ar fi din interior; Compania precizează că NU au fost efectuate manevre în nicio stație electrică de transformare aparținând CNTEE Transelectrica

Sursa foto: Facebook

ACTUALIZARE  Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA ne-a transmis următoarele precizări cu privire la informatia ca a avut loc o manevră greşită la o staţie în aval de Roşiori, publicata pe surse: “Pentru o corectă și reală informare a opiniei publice, vă comunicăm că în data de 8 ianuarie 2021 la momentul producerii evenimentului NU au fost efectuate manevre în nicio stație electrică de transformare aparținând CNTEE Transelectrica SA, astfel încât este exclusă ipoteza propagată de către publicația dumneavoastră în mediul public.

Faptul că a fost un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene este certificat și prin comunicatul transmis de către ENTSO-E: https://www.entsoe.eu/news/2021/01/08/system-split-registered-in-the-synchronous-area-of- continental-europe-incident-now-resolved/”.

Actualizare – Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E anunță că la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate a avut loc o splitare a rețelei în două regiuni: “O zonă din regiunea de sud-est a rețelei interconectate a fost separată (…) de restul Europei continentale. A fost înregistrată o scădere temporară a frecvenței de aproximativ 250 mHz. Acțiunile coordonate și răspunsul imediat al operatorilor de sisteme de transport europene continentale au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea țărilor europene. O investigație este în desfășurare cu privire la cauza acestei diviziuni a sistemului și informații suplimentare despre acest incident vor fi făcute în timp util.” Incidentul a avut loc intre orele 14h05 CET si 15h08 CET.

***

Actualizare – Transelectrica spune că pana de curent din zona de nord-vest a țării a fost din cauza unui incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, însă  alte surse spun că ar fi din interiorul ţării, la o manevră greşită.

“Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări”, a transmis Transelectrica. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării.

Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45.

Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

Surse din piaţa de energie ne-au declarat: “Iniţial, s-a crezut că e vorba de o avarie la staţia Roşiori, din Maramureş, la interconectarea cu Ucraina, în condiţiile în care se vedea că aceasta nu funcţiona. De fapt a fost făcută o manevră greşită la o staţie în aval de Roşiori, care a dus la indisponibilizarea altei staţii de transformare, care a determinat pana de curent din Transilvania”.

Pană de curent în județul Sibiu, din cauza unei avarii de sistem; se lucrează la remediere

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021