Implementarea Contractelor pentru Diferenţă (CfD) reprezintă în acest moment o greșeală, mai mare chiar decât prostia de schemă de compensare care a dezechilibrat atât de mult bugetul de stat, consideră fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.
Acesta explică:
“1. Niciodată când ai o abundență de proiecte în dezvoltare în condiții de piață nu te apuci să le perturbi cu scheme de sprijin. Rolul schemelor de sprijin este de a impulsiona proiectele, nu de a le bloca sau opri.
2. CfD are sens dacă se face după un tip de licitație olandeză, adică de la un maxim spre zero sau minus. Dacă se face din pix este o hoție care va da de lucru la procurori.
3. Dacă din licitație iese un preț prea mic, atunci o mare parte din proiectele în derulare care nu vor apucă CfD se vor opri. Dacă îți iese din CfD 30 euro/MWh cine ar mai putea convinge finanțatorii pe proiecții de 80 euro/MWh? Aproape nimeni!
4. Nici postările despre ambițiile din domeniul nuclear nu își mai au rostul când ai CfD pe 30 euro și stocare în baterii la dispoziție.
5. Dacă din licitație iese un preț mare de referință (strike price) sau se stabilește prețul din pix, atunci consumatorii vor fi rupți la buzunare pentru vreo 15-20 de ani. CfD este un mecanism de intervenție în piață care va influență piață masiv în toată perioada de aplicare.
6. Discuția în sine despre CfD întârzie proiectele care erau pe un curs al lor într-un moment în care România are nevoie de investiții. Cei care le-au făcut recent fără CfD sunt cei mai păcăliți.
7. Din CfD ar putea câștigă următorii : o parte din investori care intră sub o schemă care echivalează investiția cu una în titluri de stat, furnizorii chinezi de echipamente care sunt cei mai buni la preț și băncile, inclusiv BERD și BEI, care își fac țintele de împrumuturi fără riscuri.
8. Toți ceilalți care nu intră în categoriile de mai sus pierd.
Va fi o greșeală care va pune cruce sectorului de energie electrică, o greșeală mai mare chiar decât prostia de schemă de compensare care a dezechilibrat atât de mult bugetul de stat”.
România va lansa în curând prima sa licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (lb. eng. Contracts-for-Difference (CfD)) pentru energie regenerabilă, potrivit BERD. Proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitația va fi lansată în perioada următoare, ofertanții câștigători fiind așteptați să fie anunțați în noiembrie 2023. Potrivit BERD, schema bidirecțională CfD stimulează investițiile în energie regenerabilă, oferind stabilitate veniturilor dezvoltatorilor și consolidând integrarea în piață a surselor regenerabile. Licitațiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfDs pentru un total de 10 GW de capacitate de generare a energiei eoliene și solare PV până în 2030.