Update articol:
ŞEFUL ANPC RĂSPUNDE PRIN STIRILE PRO TV COMISARULUI MANŢU

REACŢIA CONDUCERII ANPC: “Dacă are acuzaţii la adresa mea sau a altora, sunt instituţii ale statului care trebuie să le rezolve. Nu prin presă, public”

Preşedintele ANPC a răspuns, pentru Ştirile ProTV, la acuzaţiile lansate de Dumitru Manţu, inspectorul care a amendat băncile şi care spune că Protecţia Consumatorului a favorizat instituţiile de credit.

Marius Pârvu, preşedintele ANPC, a răspuns pentru Ştirile ProTV la aceste acuzaţii:

„Poate nu ne ridicăm la nivelul domnului Manţu referitor la ceea ce se aşteaptă să primească că răspunsuri. Tot referitor la reclamaţia pe care a făcut-o domnul Manţu, în cadrul ANPC s-a constituit o comisie prin care se verifică reclamaţiile începând cu 2005, să se vadă exact ce s-a întâmplat pe diferite reclamaţii pe care dansul spune că au existat anumite intervenţii.

Reclamaţiile vin, în general, se pot face prin site, pe cabinet ANPC. Unele ajung la mine, altele nu. Cele primite le redirecţionez către direcţia generală de control, departamentul financiar, iar dânşii sunt obligaţi, conform legii, să soluţioneze acea reclamaţie. Eu, din momentul ce a fost soluţionată reclamaţia, nu am dreptul să mă implic în actul de control. Nici să fac extinderi, nici să se mute la dreapta sau la stânga, comisarul este cel care hotărăşte decizia, care ia decizia.

În momentul în care am fost înştiinţat despre un anumit lucru, am luat măsuri. Am întocmit comisie şi aştept rezultatele comisiei, mai departe nu mă pot implica în ceea ce vrea să facă domnul Manţu, nici în ceea ce gândeşte.
În mandatul meu, în cele 10 luni, au fost sancţionate major pe cesiuni de creanţe două entităţi financiar bancare. Sunt publice, se ştie despre ce este vorba.

Eu cred că nimeni din cadrul ANPC-ului sau din cadrul acestui serviciu de produse financiar bancare nu poate să spună că preşedintele ANPC a intervenit într-un act de control, să fie direcţionat, să fie stopat sau să fie mai repede rezolvat.

Vizavi de legislaţie, tocmai am făcut o propunere de modificare a legii 193. Prevede modificarea cuantumul amenzilor pe clauze abuzive şi este vorba de restituirea sumelor pe acele clauze abuzive constatate de instanţă.

Dacă are date concrete, sunt instituţii ale statului care se pot ocupa de acest lucru şi pot studia în amănunt cele reclamate de domnul Manţu. Dacă are acuzaţii la adresa mea sau a altora, sunt instituţii ale statului care trebuie să le rezolve. Nu prin presă, public.

Sunt în continuare, în cercetare, o altă serie de instituţii financiar bancare pe aceleaşi aspecte. Aceste controale nu se fac într-o lună de zile. Nu comentez trecutul.”

Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC între 2009 şi 2012, a comentat la rândul său acuzaţiile: „Domnul respectiv poate avea punctul lui de vedere. Din punctul meu de vedere, la acel moment când ordonanţa a fost semnată ea a fost introdusă în guvern, a fost discutată în guvern, a ajuns în parlament unde s-au făcut alte modificări şi a ieşit legea. Mai departe nu am ce să comentez. Nu există interesul cuiva de a proteja băncile sau de a da altceva decât e normal să existe prin aplicarea directivei respective, 50/2010.

Nu cred că există o suspiciune vis a vis de o influenţă a mea împotriva consumatorilor şi o influenţă a băncilor în momentul respectiv. Ordonanţa a ajuns în parlament, s a discutat luni de zile şi în final a ieşit variantă pe care o ştiţi. În final, legiuitorul a stabilit că asta este cadrul legal care trebuie aplicat. A intrat în discuţii în comisiile parlamentare, inclusiv la buget finanţe, au fost săptămâni la rând în care s-a întors pe toate părţile. Şi cu băncile şi cu asociaţiile de consumatori. (…) Niciodată nu au fost favorizate băncile. Sunt documente, controale, acţiuni în instanţă, consumatorii au fost îndrumaţi mereu şi ajutaţi să şi rezolve problemele”.

 

„Voi propune constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Banca Națională a României și-a îndeplinit mandatul” (VEZI DOCUMENTELE)

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (24/11/2020)

Comunicat EA - Abuz de Drept ASF - Decizia ASF 1379/20.11.2020 - EN

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (24/11/2020)

Convocare AGAE 7/8 ianuarie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (24/11/2020)

Rezultate financiare consolidate - Semestrul I 2020- versiune limba Engleza