Chen Zhou: “Între China și România nu există un conflict de interese fundamental, de aceea ar trebui să intensificăm schimburile la toate nivelurile”
Flavius Caba-Maria: “România este membră UE, trebuie să ținem cont de relația UE-China; România depinde de politica europeană față de China, de aceea trebuie să avem o abordare trilaterală”.
Li Junfu: “Nu există superioritatea unei civilizaţii faţă de alta, dacă nu se respectă asta, vor fi mai multe conflicte și lumea va fi dominată de conflict”
Lumea de astăzi se confruntă cu o serie de schimbări majore, fără precedent în ultimul secol, cu crize și provocări care se suprapun, ceea ce face și mai necesară intensificarea relațiilor bilaterale dintre China și România, pentru a răspunde împreună acestor provocări, a declarat Chen Zhou, ministru adjunct al Departamentului Internațional al Comitetului Central al PCC, în cadrul unei întâlniri cu o delegație MEPEI România, la Beijing. Delegaţia MEPEI a fost formată din experţi şi jurnalişti.
Potrivit autorităților din China, România a fost a treia țară din lume care a stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză: “Cele două popoare întotdeauna s-au înțeles și se sprijină reciproc, având un sentiment aprofundat de prietenie. Pentru o lungă perioadă din istorie, relațiile dintre China și România au fost considerate un model al relațiilor interstatale. România și China trebuie să fie în continuare partenere, trebuie să împărtășească împreună oportunități de dezvoltare. Pentru intensificarea relațiilor bilaterale, este foarte importantă intesificarea încrederii politice reciproce.
Între China și România nu există un conflict de interese fundamental, de aceea ar trebui să intensificăm schimburile la toate nivelurile. În acest context, propunem să aprofundăm schimburile inter-umane din domenii precum cel cultural, educațional, turistic și la nivel local, în actualele circumstanțe. De asemenea, trebuie să promovăm cooperarea pragmatică între România și China, iar comunicarea față în față este foarte importantă”.
La rândul său, Flavius Caba-Maria, șeful Delegației române, a spus în cadrul întâlnirii: “Relațiile bilaterale dintre China și România au fost consistente de-a lungul timpului, mai ales în anii 60-70-80 și chiar la începutul anilor 90.
În 2004, a fost semnată Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare, iar în noiembrie 2013 a fost adoptată Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului R. P. Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale, în noile circumstanțe. Tot în 2013, Bucureștiul a găzduit summitul “16+1” al cooperării dintre RP Chineză şi statele din Europa Centrală şi de Est.
În ultima perioadă, relațiile dintre China și România au scăzut din intensitate, în special la nivel politic.
Printre factorii identificați pentru scăderea acestor relații aș aduce în discuție pandemia Covid-19, care a blocat interacțiunea față în față, ducând la o îndepărtare și chiar la apariția unor neînțelegeri între cele două țări. Întâlnirile online nu pot suplini eficiența întâlnirilor fizice.
Un alt factor pentru scăderea relațiilor româno-chineze este situația internațională. Ne aflăm într-o perioadă turbulentă a relațiilor internaționale, cu o perspectivă de modificare a ordinii internaționale.
Alți factori care au influențat relația bilaterală au fost războiul din Ucraina și schimbările din peisajul economic, introduse odată cu venirea la Casă Albă a președintelui Donald Trump.
Un alt factor relevant pentru relațiile bilaterale este o cercetare reciprocă insuficientă între grupurile de reflecție între China – Uniunea Europeană și România. Această înțelegere superficială a dus la erori pentru factorii de decizie. Rolul nostru ca experți este de a prezenta realitatea obiectivă astfel încât factorii decidenți să cunoască mai bine realitățile Chinei”.
Flavius Caba-Maria a sugerat câteva recomandări pentru depăşirea barierelor prin: îmbunătăţirea dialogului România-China, consolidarea parteneriatelor existente, abordarea preocupărilor pentru rezolvarea diferendelor (angajarea în discuţii bilaterale, modificarea balanţei comerciale cu accent pe creșterea ponderii prezenței firmelor române pe piața chineză), promovarea discuţiilor între think-tank-uri pentru schimb de cunoştinţe şi recomandări politice.
* Relațiile UE- China, foarte importante pentru China
China acordă o mare atenție relațiilor cu Uniunea Europeană, a declarat Chen Zhou, în cadrul întâlnirii, amintind în acest sens recentele vizite ale preşedintelui Xi Jinping în Franţa, Ungaria şi Serbia.
Potrivit oficialului chinez, președintele Xi Jinping a fost foarte clar că China privește relațiile sale cu Uniunea Europeană întotdeauna dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung, consideră că relațiile cu Uniunea Europeană reprezintă o direcție importantă în diplomația sa.
Preşedintele Xi Jinping consideră întotdeauna că Uniunea Europeană reprezintă un partener important în procesul de modernizare în stil chinezesc, a mai spus oficialul chinez.
În ce privește dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre China și UE, autorităţile din China au în vedere: susținerea parteneriatului reciproc, intensificarea cooperării și a dialogului, intensificarea comunicării strategice, consolidarea încrederii strategice reciproce, consolidarea consensurilor strategice și intensificarea cooperării strategice.
“În acest context, România este un membru important al UE, dorim să fie un partener important în cadrul Uniunii Europene”, a precizat Chen Zhou.
La rândul său, Flavius Caba-Maria a spus: “Relațiile China – UE sunt complexe, din cauza abordării trilaterale a UE – parteneriat, competiție, rivalitate sistemică. Recentele alegeri europarlamentare vor schimba, probabil, dinamica relațiilor Uniunea Europeană – China.
Un alt aspect important care va avea impact în relațiile Uniunii Europene cu China este numirea unui nou secretar general al NATO. Premierul olandez Mark Rutte este foarte bun prieten și un susținător al politicii Ursulei Von der Leyen precum și un susținător al politicilor promovate de Statele Unite.
Din perspectiva noastră bilaterală, încercăm să rămânem la nivelul cooperării și identificării punctelor comune de înțelegere.
Dialogul eficient este esențial pentru a depăși neînțelegerile și pentru a obține progrese în relația noastră bilaterală. Cooperarea în toate domeniile – cultural, educațional, cât și economic, comercial reprezintă elemente esențiale în dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Privind în perspectivă în domenii cum ar fi clima, geopolitica, mai multe eforturi globale de stabilire a păcii, relațiile Chinei cu România şi cu Uniunea Europeană vor fi cu adevărat foarte importante în perioada imediat următoare. Pe lângă aceste aspecte, trebuie pus accent și pe securitatea globală”.
* Li Junfu: Potențialul de dezvoltare pentru relațiile economice româno-chineze pe termen mediu este foarte ridicat, având în vedere nivelul redus din prezent și transformările de pe plan internaţional
Potențialul de dezvoltare pentru relațiile economice româno-chineze pe termen mediu este foarte ridicat, având în vedere nivelul redus din prezent și transformările de pe plan internaţional, a declarat Li Junfu, Director adjunct al Direcţiei Generale Eurasia DICCPCC.
Potrivit domniei sale, schimburile dintre cele două țări se bazează pe principiul independenței de sine stătătoare, al dreptului reciproc și ne- amestecului în afacerile interne.
Li Junfu a explicat: “Partidul Comunist Chinez, care are 98 de milioane de membri, a stabilit relații sub diverse forme cu peste 700 de partide sau formațiuni politice din peste 160 de țări. Dorim prin schimbul de delegații de persoane să facem schimb de experienţă, să intensificăm cunoaşterea reciprocă și să promovăm împreună dezvoltarea relațiilor interstatale. Partidul Comunist Chinez a stabilit relații cu PSD, PNL și UDMR. În 2016, am fost în România la invitația Partidului Social Democrat.
În ultimii ani am încercat să formăm o nouă platformă de cooperare, relații inter-partinice plus relații comerciale, plus cooperare la nivel local, cultural. Printr-o astfel de platformă dorim să lărgim canalele de colaborare.
În prezent, circumstanțele s-au schimbat mult atât pe plan extern, cât și pe plan intern, și au apărut o serie de probleme în relațiile bilaterale. Dar sunt convins că prin eforturile depuse de ambele părți, bazându-se pe prietenia din trecut, putem să promovăm dezvoltarea relațiilor chino-române în noile circumstanțe.
Lumea trece prin schimbări majore globale, care evoluează într-un mod accelerat. Lumea trece printr-o perioadă de turbulențe și schimbări. În contextul acestor schimbări, ne putem întrebarea ce putem face noi ca omenire. Preşedintele Xi Jinping a lansat conceptul de comunitate a umanităţii cu numitor comun. Ar trebui să susţinem obiectivul de a construi o lume cu pace durabilă, cu securitate universală, cu prosperitate comună. Traseul de realizare a acestui obiectiv este o guvernanță globală cu consultări şi contribuţii comune și cu beneficiu comun. Trebuie să construim relaţii internaţionale de tip nou”.
China a depus eforturi pentru pace în Fâşia Gaza și Ucraina
Criza din Ucraina a fost un factor care a diminuat relaţiile bilaterale dintre România şi China, alături de pandemia de Covid, precum și/sau venirea președintelui Trump la Casa Albă.
Li Junfu a spus: “China a depus eforturi pentru pace în Fâşia Gaza și Ucraina, a propus măsuri și idei. Dar China nu are o influență atât de mare pentru a rezolva problemele la nivel internaţional.
Unele ţări au legat China de Rusia şi acuză China că a alimentat războiul din Ucraina. Este o înţelegere eronată. Chiar de la începutul războiului, preşedintele Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în care şi-a exprimat dorinţa de a opri cât mai repede războiul din Ucraina. China nu este datoare să se implice în acest conflict, nici nu a pus gaz pe foc, nici nu a câştigat ceva din acest război.
Unele țări au spus ca China să îi spună lui Putin să se oprească. Dar Rusia și Putin sunt independente, nu au ascultat ce a spus China. Pentru a evita escaladarea războiului, China a limitat exporturile de produse militare sau unele civile către Rusia.
Unde apare război, poporul suferă, inclusiv țările vecine. Înțelegem preocupările României, este țară vecină și este afectată de războiul din Ucraina. Această criză a provocat și o criză alimentară la nivel mondial, iar criza din Gaza a provocat probleme în transportul internaţional martim.
Pe de altă parte, confruntarea dintre China şi SUA nu aduce beneficii celor două popoare, pace şi stabilitate în lume. Pentru a stabiliza această relaţie, cele două părţi au depus mai multe eforturi. Se poate spune că partea chineză a depus şi mai multe eforturi. China nu doreşte să să devină hegemon. Numai prin cooperare și nu confruntare putem aduce beneficii acestei lumi”.