Update articol:
După ce greva de la CE Oltenia a fost declarată ilegală, în instanță,

Remus Borza: “Salariații CE Oltenia trebuie să înțeleagă că pierderile zilnice de 15 milioane de lei vor fi recuperate de la ei”

Sursa foto: Facebook
*”Hidroelectrica este pregătită să compenseze, în parte, nu în tot, deficitul de energie cauzat de lipsa de cărbune și greva celor de la Oltenia”
* „Nu e nicio nenorocire că importăm de la alții, câtă vreme importăm mai ieftin”

Dacă ministrul energiei Anton Anton nu va reuși să dezamorseze conflictul de la CE Oltenia, atunci Hidroelectrica este pregătită să intre în funcțiune și cu alte capacități și să compenseze, în parte, nu în tot, deficitul de energie cauzat de lipsa de cărbune și greva celor de la CE Oltenia, consideră deputatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica.

Acesta ne-a declarat că, în condițiile în care greva a fost declarată ilegală, în instanță, salariații CE Oltenia trebuie să înțeleagă că pierderile zilnice de 15 milioane de lei vor fi recuperate de la ei. Remus Borza a adăugat: “Sunt și consencințe penale, pentru că cei 13.000 de salariați de la Oltenia trebui să înțeleagă că nu sunt lucrători la un butic care vinde biscuiți, la colț de stradă, ci sunt salariați ai unei companii strategice pentru statul român și pentru siguranța sectorului energetic.

Retragerea grupurilor afectează acest echilibru și stabilitatea sistemului energetic național”.

Referitor la ponderea mică a producției Hidroelectrica, în aceste zile, domnul Borza a spus: „Hidroelectrica, într-adevăr, are pondere de numai 17%, în coșul energetic. Dunărea e mică, dar nu atât de mică. Are în jur de 4000 de mc pe secundă. Evident că Porțiel de Fier I și II uzinează la capacitate. Pe râurile interne, debitele sunt mici și aici compania nu poate să aibă performanță atât de mare.  

Hidroelectrica poate să tragă mai mult din lacuri și aș și recomanda lucrul acesta. Are 51% grad de umplere, care este foarte bun, având în vedere precipitațiile mari din ultimele două luni, în zăpadă. Ne uităm la prognozele meteo, vremea se încălzește, zăpada de pe versanți se topește și va alimenta lacurile Hidroelectrica. Prin martie- aprilie, vom ajunge la un grad de umplere de 100%, chiar peste. Atunci, are o justificare economică să uzinezi acum, pentru că prețurile de 500 de lei- 600 de lei/MWh evident că nu se vor mai întâlni din februarie încolo. Deci, compania își poate maximiza profitul. În plus, avem o cantitate foarte mare de zăpadă, cum nu am avut în ultimii zece ani, ceea ce este un motiv să uzineze mai mult acum, în măsura în care Hidroelectrica va fi constrânsă”.

Remus Borza a mai spus că putem miza pe importuri, ceea ce se și întâmplă: “Nu a fost nicio zi în care să depășim importuri de 1600 MW, mai ales că în piețele cu care România e cuplată – Cehia , Ungaria, Slovacia -, prețul energiei e cu o treime până la 40% mai mic. Trebuie să înțeleagă toată lumea că pe cablurile electrice circulă energie mai ieftină și nu e nicio nenorocire că importăm de la alții, câtă vreme importăm mai ieftin. Nenorocire era dacă importam mai scump decât prețul intern.

Trebuie să ieșim din zona de panică. Vârful de consum a trecut. Odată cu încălzirea vremii se va reduce și consumul. Nu o să mai avem un consum spre 9000 MW, ci spre 8000 MW, care va fi asigurat din producție internă. Inclusiv prețul, chiar și pe PZU (piața pentru ziua următoare), se va înjumătăți. Eu am recomandat, încă din 2012, ca toți actorii din piața de energie să termine cu acest comportament speculativ, atîât producătorii, furnizorii, traderii de energie, cât și consumatorii industriali. Să se securizeze în baza unor contracte de livrare furnizare de energie pe termen lung, pentru că, stând în piața PZU, te mai și arzi. Sunt zile în care iei și cu 10 lei MW , dar și zile în care îl iei cu 500. Oricât ai face tu o medie ponderată, la final, trăgând linie, ieși pe minus”.

Domul Borza pune situația actuală din sistemul energetic și pe seama lipsei retehnologizărilor. Domnia sa a spus: ”Pot să comentez situația actuală din sectorul energetic prin trimitere la un clasic în viață: “Iarna nu-i ca vara”. Plecând de la o atare constatare sau revelație pentru unii, de fiecare dată ne ia pe nepregătite. Nu e nimic nou sub soare. În fiecare an din ultimii zece, am avut astfel de vârfuri de consum sau chiar de preț în piața de energie. Chiar dacă în PZU, zilele astea s-a tranzacționat megawatul cu peste 600 de lei, totuși, nu am atins maximul istoric din ianuarie 2017, când un megawat în piața spot se vindea cu 650 de lei. Acum am ajuns la un maxim de 635 de lei.

Cum s-a ajuns aici? Din cauza consumului. În perioada geroasă, crește mai ales consumul casnic, pentru încălzirea locuințelor. Dar asta se întâmplă de când e lumea și pământul. Chiar și înainte de 89 existau aceste vârfuri. Sigur, atunci consumul total al României era cu vreo 30 de milioane de megawați mai mare, spre 81 de milioane de megawați. acum e undeva la 51-52 de milioane de megawați anual. Am pierdut o treime din consum, implicit am pierdut mai mult de jumătate din capacitățile industriale energofage. Așa se explică și reducerea de consum. Pe hârtie, stăm bine. Avem 24.000 de megawați putere instalată. Dar una este pe hârtie și alta e puterea nominală. Multe grupuri, chiar și Hidroelectrica, nu lucrează la puterea instalată.

De exemplu, centrala de la Hațeg are 335 megawați putere instalată, dar lucrează la un maxim de 200 de megawați pentru că, din construcție, are foarte multe constrângeri. Sunt multe grupuri, mai ales din zona termo, trase pe dreapta. Multe grupuri, fie de la Hunedoara, fie de la Oltenia, stau pe dreapta pentru că nu au autorizație de mediu, iar alte grupuri sunt retrase din exploatare pentru reparații, fie planificate, fie accidentale din cauza unor avarii, care sunt din ce în ce mai dese, deoarece capacitățile de producție energie (hidro, termo) sunt foarte vechi, din anii 60, cu durată de viață depășită, chiar de două ori.

De exemplu, centrala de la Stejarul, de 210 MW, pusă în funcțiune în 62, de abia pe vremea mea (n.n. când era administrator judiciar la Hidroelectrica) a intrat în retehnologizare și o să mai dureze trei ani. La centrala Vidraru, pusă în funcțiune în 64, cu 220 de MW, am început licitațiile, după ce am plecat, s-au anulat de două ori. Vorbim doar de două centrale, cu aproape 500 MW putere instalată, neretehnologizate, cu ciclu de viață de două ori depășit.

La fel vorbim și la grupurile termo de la Rovinari, Turceni, Craiova, nu mai vorbesc de cele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Doar Paroșeni e retehnologizat.

Atunci, sigur că sunt câteva mii de Mw trași pe dreapta, mai ales în zona termo, pentru că nu funcționează sau nu au autozație de funcționare.

Avem 4500 de Mw noi intrați în sistemul energetic, din regenerabile –eolian și fotovoltaic – dar zilele asta nu a bătut vântul și nu a fost nici soare. A fost ceață. la vânt, de abia acum, a început să mai bată”.

România importă 1537 MW, în această dimineaţă

Hidroelectrica: „Nu putem suplini 100% producţia de energie a Complexului Energetic Oltenia, întrucât debitele sunt foarte mici”

Gabriel Dumitraşcu: „Sistemul energetic a ajuns într-o situație imposibilă, iar orice oră care trece pune în pericol buna funcționare a acestuia”

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (20/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

TERAPLAST SA (TRP) (20/10/2020)

Detalii teleconferinta T3/2020

Sphera Franchise Group (SFG) (20/10/2020)

Incheierea actelor juridice cu partile afiliate