Update articol:

Reuters: Firme de cyber oferă guvernelor produse de spionaj pentru a urmări coronavirusul

pixabay.com Atac cibernetic cyber pixabay.com

* Activitatea de spionaj este estimată de firma de cercetare MarketsandMarkets în valoare de 3,6 miliarde de dolari în acest an. Industria a fost pusă în pericol de preocupări legale și etice

*Israel este singura țară cunoscută care testează un sistem de supraveghere în masă pus la cale de companii, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei, să ajute la construirea platformei sale.

 

Atunci când agențiile de aplicare a legii  vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la software de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin conectarea manuală a software-ului la telefonul unui suspect, poliția poate să intre și să stabilească unde a plecat persoana și cu cine s-a întâlnit, potrivit Reuters.

Acum, în timp ce guvernele luptă împotriva răspândirii COVID-19, Cellebrite vrea să îşi promoveze tehnologia pentru a ajuta autoritățile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus. Când cineva se dovedește a fi pozitiv, autoritățile pot obţine date despre locația și contactele pacientului, ceea ce facilitează „carantinarea persoanelor potrivite”, potrivit unui mesaj de e-mail Cal ellebrite către Poliția din Delhi, luna aceasta.

Acest lucru ar trebui să aibă loc de obicei cu acordul proprietarului telefonului, potrivit e-mailului. Dar, în cazuri legal justificate, cum ar fi atunci când un pacient încalcă legea privind adunările publice, poliția ar putea folosi softul pentru a intra într-un dispozitiv confiscat, a indicat Cellebrite.

„Nu avem nevoie de parola de telefon pentru a colecta datele”, a scris un agent de vânzări unui ofițer superior într-un e-mail din 22 aprilie obţinut de  Reuters.

Un purtător de cuvânt al Cellebrite a declarat că vânzătorul oferea aceleași instrumente pe care compania le-a vândut de mult timp pentru a ajuta poliția să aplice legea. Compania oferă, de asemenea, o versiune a liniei sale de produse pentru a fi utilizată de lucrătorii din domeniul sănătății pentru a urmări răspândirea virusului care provoacă COVID-19, dar instrumentele pot fi utilizate doar cu acordul pacientului, a mai spus ea.

Oportunitățile de marketing ale Cellebrite fac parte dintr-un val de eforturi a cel puțin opt companii de spionaj cibernetic care încearcă să vândă produse de spionaj pentru a urmări virusul şi a pune în aplicare măsurile de distanţare socială, potrivit interviurilor cu directori şi materialelor promoţionale ale companiilor, obţinute de Reuters.

Directorii au refuzat să precizeze ce ţări au achiziţionat produsele de supraveghere, citând acorduri de confidenţialitate încheiate cu guvernele. Însă directorii de la patru dintre companii au spus că pun în aplicare programe pilot sau sunt în proces de instalare a produselor pentru combaterea răspândirii coronavirusului în peste 12 ţări de ţări din America Latină, Europa şi Asia.

Un purtător de cuvânt al poliției din Delhi a declarat că poliţia nu folosea Cellebrite pentru combaterea coronavirusului.

Reuters a scris că nu are cunoştinţă de vreo achiziție de acest fel făcută de către guvernul SUA.

Până în prezent, Israel este singura țară cunoscută care testează un sistem de supraveghere în masă pus la cale de companii, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei, să ajute la construirea platformei sale. Însă lansarea proiectului de supraveghere al NSO cu Ministerul Apărării israelian este în așteptare din cauza unor provocări legale legate de problemele de confidențialitate, a spus un executiv NSO. Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că NSO a fost implicată în proiect, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Companiile de tehnologie de supraveghere au înflorit în ultimii ani, deoarece agențiile de aplicare a legii și spionii din întreaga lume au căutat metode noi pentru combaterea adversarilor care acum comunică adesea prin aplicații mobile criptate. Firmele susțin că experiența lor care ajută guvernele să urmărească rețelele de militanți le oferă capacitatea unică de a descoperi răspândirea tăcută a noii boli.

Apărătorii drepturilor civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide uşa către eforturile omniprezente de supraveghere ale guvernelor, pe care le-au combătut pe parcursul a zeci de ani.

„Cred cu adevărat că această industrie merge mai mult decât bine decât rău”, a spus Tal Dilian, fost ofițer de informații israelian și acum co-șef executiv al Intellexa, cu sediul în Cipru, o firmă de supraveghere cibernetică care lucrează cu agenții de informații din sud-estul Asiei și Europa. „Acum este un moment bun pentru a arăta asta lumii.”

„Cred cu adevărat că această industrie merge mult mai mult bine”, a spus Tal Dilian, fost ofițer de informații israelian și acum co-șef executiv al Intellexa, cu sediul în Cipru, o firmă de supraveghere cibernetică care lucrează cu agenții de informații din sud-estul Asiei și Europa. „Acum este un moment bun pentru a arăta asta lumii”.

Cu toate acestea, unii specialişti sunt sceptici că instrumentele de spionare bazate pe datele locației telefonului pot fi utilizate pentru a combate eficient un virus.

„Nu este suficient de precis, acesta este ideea”, a spus Michael Veale, lector în domeniul drepturilor și reglementărilor digitale la University College London.

În timp ce metodele de urmărire și precizie a locației variază, companiile de supraveghere spun că pot restrânge coordonatele unei persoane la trei metri, în funcție de condiții.

Avocații libertăților civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide ușa către felul de eforturi omniprezente de supraveghere a guvernului cu  care au luptat de zeci de ani. Unele persoane sunt alarmate de rolul potențial al firmelor de spionaj, susținând că implicarea lor ar putea submina încrederea publică care trebuie să restricționeze răspândirea virusului.

„Această criză de sănătate publică are nevoie de o soluție de sănătate publică – nu de intervenţia companiilor de supraveghere cu scop lucrativ care doresc să exploateze această criză”, a spus Edin Omanovic, director de avocatură pentru grupul de libertăți civile din Regatul Unit Private International.

Claudio Guarnieri, un specialist al organizației pentru drepturile omului Amnesty International, a declarat că orice noi puteri de supraveghere angajate de state pentru combaterea virusului trebuie să fie îndeplinite cu „un control ridicat”.

Noile sisteme de control, de la urmărirea locației până la urmărirea contactelor, ridică toate preocupările legate de necesitate și proporționalitate”, a spus Guarnieri.

Pe de altă parte, Cellebrite a spus că agenţiile “folosesc soluțiile noastre pentru a respecta standardele dreptului internațional privind drepturile omului”.

Funcţionarii guvernamentali au încercat să respingă aceste îngrijorări, justificând cu caracterul fără precedent al crizei. COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, a infectat până în prezent peste 3 milioane de oameni la nivel mondial, ucigând peste 210.000.

În Africa de Sud, de exemplu, după ce luna trecută guvernul a anunțat că va folosi datele telecomunicațiilor pentru a urmări mișcările cetățenilor infectați cu COVID-19, un ministru al comunicațiilor a recunoscut îngrijorarea cu privire la pierderea vieții private.

“Respectăm că toată lumea are dreptul la confidențialitate, dar într-o situație de acest gen drepturile noastre individuale nu înlocuiesc drepturile țării”, a declarat Stella Ndabeni-Abrahams, ministrul comunicațiilor, în cadrul unei conferințe de presă pentru COVID-19 din Africa de Sud.

Ministerul Sănătății din Africa de Sud a refuzat să comenteze detaliile programului și dacă a contractat vreuna dintre firmele de informații.

O serie de ţări dezvoltă şi implementează aplicaţii  care urmăresc răspândirea coronavirusului  dar care nu se bazează pe datele referitoare la locaţie.

În schimb, aceste aplicaţii, care sunt deja utilizate în Singapore, India şi Columbia, se bazează pe tehnologia Bluetooth de conectare a smartphone-urilor pentru a sesiza şi înregistra când se află în apropiere alte dispozitive. Când cineva este testat pozitiv pentru coronavirus, sunt anunţate toate persoanele cu care a intrat în contact.

Christophe Fraser, un epidemiolog din cadrul Big Data Institute a Universității Oxford, a declarat că această abordare, dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, poate salva vieți și poate scurta blocajele. „Ideea este să încercați să maximizați practicile de distanțare socială a celor cu risc de infecție și să minimalizați impactul asupra tuturor celorlalți oameni”, a spus el.

Această abordare bazată pe aplicaţii pentru urmărirea contactelor este considerată, de către susţinătorii eisăi, ca fiind mai prietenoasă pentru confidenţialitate, deoarece oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia şi datele personale sensibile sunt vizibile numai autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Această metodă de a controla boala este în centrul unei rare colaborări între Apple Inc şi Google, parte a grupului Alphabe, pentru a implementa rapid tehnologia bazată pe Bluetooth, în vederea utilizării în Statele Unite şi în alte părţi. Dar abordarea se bazează pe adoptarea pe scară largă a aplicaţiilor, iar acurateţea acesteia rămâne neprobată.

Apple spune că planul său este conceput pentru a ”ajuta la amplificarea eforturilor autorităţilor de sănătate publică”. Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la o declaraţie anterioară, care afirma că ”fiecare utilizator va trebui să facă o alegere explicită pentru a activa tehnologia”.

În schimb, implementarea unei platforme de supraveghere în masă, cum ar fi Intellexa, înseamnă că toată lumea ar fi controlată imediat; nimeni nu trebuie să opteze și nici nu o poate face. O astfel de configurare poate fi făcută de la distanță în câteva săptămâni, a spus un executiv al grupului NSO, care își oferă, de asemenea, produsele pentru combaterea coronavirusului.

Activitatea de spionaj este estimată de firma de cercetare MarketsandMarkets în valoare de 3,6 miliarde de dolari în acest an.

Dar, potrivit Reuters,  industria a fost pusă în pericol de preocupări legale și etice. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat unele companii că ajută guvernele nedemocratice să vizeze disidenții și activiștii. Companiile spun că ajută guvernele să prevină terorismul și să prindă infractorii.

Anul trecut, de exemplu, WhatsApp de la Facebook a acuzat Grupul NSO că a ajutat guvernele să pirateze 1.400 de ținte care includeau activiști, jurnaliști, diplomați și oficiali de stat. NSO neagă afirmațiile, spunând că furnizează tehnologia numai agențiilor guvernamentale sub control strict și nu este implicat în operațiuni.

Dilian de la Intellexa a fugit din Cipru anul trecut după ce i s-a emis un mandat de arestare pentru el, sub acuzațiile că a folosit o autoutilitară de supraveghere pentru a intercepta ilegal comunicațiile din țară. Dilian neagă acuzațiile, s-a întors în Cipru luna trecută și a spus că cooperează cu autoritățile. Un purtător de cuvânt al poliției cipriotă a declarat pentru Reuters că ancheta este in desfasurare.

Acum, directorii, investitorii și analiștii din industrie spun că criza coronavirus oferă firmelor de informații posibilitatea de a face afaceri de miliarde de dolari.

India este printre țările curtate. În aprilie, Verint Systems, cu sediul în New York, a cerut oficialilor indieni să plătească 5 milioane de dolari pentru un abonament de un an la o serie de servicii concepute pentru a urmări și supraveghea persoanele cu coronavirus. Acestea includeau o platformă de geolocalizare a turnului de telefonie mobilă și un program de monitorizare a activității de social media, conform documentelor văzute de Reuters. Nu a fost încă convenită nicio vânzare în India, a spus sursa.

Un purtător de cuvânt al Verint a refuzat să răspundă la întrebări, în schimb s-a referit la un comunicat de presă din 16 aprilie, spunând că produsele nespecificate au fost utilizate de o țară fără nume pentru a ajuta la răspunsul la COVID-19. Ministerul de Interne din India a declarat că nu a achiziționat un sistem de la Verint.

Grupul NSO și Intellexa sunt platforme de urmărire COVID-19 în țări din Asia, America Latină și Europa. Tehnologia lor ar putea permite unui guvern să urmărească mișcarea aproape a fiecărei persoane din țară care poartă un telefon mobil. Instalată în cadrul furnizorilor de telecomunicații, tehnologia funcționează prin analiza înregistrărilor de apeluri, au spus directorii NSO și Intellexa.

Când o persoană este testată pozitiv, sistemele ar permite autorităților să introducă rezultatul, urmărind pe cei care au luat contact cu pacientul în ultimele săptămâni. Cei expuși vor primi un mesaj text care îi încurajează să se testeze sau să se auto-izoleze. NSO a spus că administratorii sistemului nu vor vedea identitatea persoanelor.

Dezvăluirile din 2013 conform cărora Agenția Națională de Securitate a SUA a colectat acest tip de date de telefonie mobilă despre americani pentru a urmări amenințările de securitate națională au creat o furtună de controverse și au alimentat noi restricții de supraveghere.

Suzanne Spaulding, fostă avocată a comunității de informații din SUA și funcționar principal al securității interne, a descris această abordare potențială de urmărire COVID-19 drept „printre cele mai invazive în confidențialitate”. 

Coreea de Sud, Pakistanul, Ecuadorul și Africa de Sud au indicat în declarații publice că au lansat sisteme de urmărire a contactelor folosind date de telecomunicații pentru a urmări cetățenii infectați, deși detaliile nu au fost prezentate.

Intellexa este în proces de instalare a sistemului în două țări din vestul Europei, a spus Dilian. El a refuzat să le numească.

Într-un interviu acordat Reuters, angajații NSO au declarat că firma testează intrarea cu aceste produse în 10 țări din Asia, Orientul Mijlociu și America Latină, dar au refuzat să le numească.

Alte trei companii israeliene, Rayzone Group, Cobwebs Technologies și Patternz, oferă țărilor capabilități de urmărire a coronavirusului. Acestea se bazează în mare măsură pe datele locației culese de pe platformele de publicitate mobilă, conform documentelor văzute Reuters.

Rayzone Group a refuzat să comenteze, iar Patternz nu a răspuns solicitărilor. Omri Timianker, președinte și co-fondator al Cobwebs Technologies, a declarat că firma sa lucrează cu cinci guverne pentru a ajuta la urmărirea răspândirii virusului, dar a refuzat să le identifice.

Dilian de la Intellexa a spus că platforma companiei sale va costa între 9 milioane și 16 milioane USD pentru țările cu populații mari. El consideră că urmărirea COVID-19 va fi doar începutul. Odată ce pandemia se va încheia, speră că țările care au investit în instrumentul său de supraveghere în masă îl vor adapta pentru spionaj și securitate. „Vrem să le permitem să facă upgrade”, a spus el. 

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera