Update articol:

Israel: Premierul Bennett promite ‘un răspuns’ după dezvălurile legate spionarea extinsă a unor personalităţi cu Pegasus

https://pixabay.com https://pixabay.com

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a promis luni un ‘răspuns’ în urma celor mai recente dezvăluiri despre spionarea pe scară largă de către poliţie, prin intermediul softului Pegasus, a telefoanelor unor personalităţi publice şi jurnalişti, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

‘Nu o vom lăsa fără răspuns. Faptele prezumate sunt foarte grave’, a declarat Bennett într-un comunicat.

‘Acest instrument (Pegasus) şi altele similare sunt instrumente importante în lupta contra terorismului şi a infracţiunilor grave, dar nu au fost destinate să fie utilizate în campanii de phishing împotriva publicului sau a unor oficialităţi israeliene, de aceea trebuie să înţelegem exact ce s-a întâmplat’, a adăugat şeful guvernului.

Cotidianul economic Calcalist a afirmat luni că poliţia israeliană a spionat pe scară largă, prin intermediul softului Pegasus, telefoanele unor personalităţi publice, jurnalişti şi membri ai anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu.

După ce primele dezvăluiri ale publicaţiei au determinat justiţia să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliţia a recunoscut săptămâna trecută că a utilizat ‘fără mandat’ tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuşi softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO.

Potrivit Calcalist, utilizarea softului Pegasus devenise curentă pentru culegerea de informaţii şi că programul a fost folosit, fără mandat judiciar, împotriva lui Avner Netanyahu, unul din fiii fostului premier, ca şi împotriva unor consilieri media ai acestuia din urmă, a unor jurnalişti marcanţi şi a unor primari.

‘De la directori de cabinet din ministere, până la jurnalişti şi oameni de afaceri: infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanţi pentru drepturile persoanelor cu handicap şi etiopieni, până la şefi de mari companii, primari şi apropiaţi ai prim-ministrului’, scrie cotidianul menţionat.

‘Având în vedere cele publicate recent’, comandantul poliţiei israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securităţii publice, Omer Bar-Lev, declanşarea unei anchete externe şi independente pentru ‘restabilirea încrederii opiniei publice’ şi ‘reglementarea utilizării tehnologiei de către poliţie’.

Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliţia este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezminţit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliţie, subliniind însă că nu este ‘în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului odată vândut unor clienţi guvernamentali’.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat -, activişti şi şefi de companii în diferite ţări.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021