Update articol:

Reuters: Statele Unite vor prelungi cu două săptămâni licenţa care permite companiilor americane să continue afacerile cu Huawei

www.huawei.com www.huawei.com

Administraţia Trump va prelungi cu două săptămâni licenţa care permite companiilor americane să continue afacerile cu grupul chinez Huawei Technologies, au declarat două surse apropiate discuţiilor, potrivit Reuters.

Extinderea cu două săptămâni a licenţei este cu mult mai scurtă comparativ cu cea anterioară, de 90 de zile, şi cu o altă extindere, mai lungă, care este încă în lucru din cauza problemelor legate de reglementări, a spus una dintre surse.

După includerea Huawei pe o listă neagră de companii, în luna mai, din motive de securitate naţională, Departamentul pentru Comerţ i-a permis să cumpere unele produse americane pentru a atenua problemele pentru clienţii companiei chineze, mulţi dintre aceştia operând reţele de telecomunicaţii în zone rurale din SUA.

Extinderea licenţei va fi anunţată oficial luni, când va expira termenul anterior, au precizat sursele.

Un purtător de cuvânt al Huawei, cel mai mare productor de echipamente de telecomunicaţii la nivel mondial, a spus că grupul nu comentează zvonurile. Departamentul pentru Comerţ a refuzat să comenteze.

Secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross a declarat vineri, la televiziunea Fox Business Network, că unii operatori din zonele rurale au nevoie de licenţe temporare şi că sunt dependenţi de reţelele 3G şi 4G ale Huawei.

„Există suficiente probleme cu serviciul de telefonie în comunitățile rurale. Așadar, unul dintre principalele scopuri ale licențelor generale temporare este acela de a permite acelor servicii din mediul rural să continue să funcționeze ”, a spus Ross.

Acordarea acestui răgaz vine pe fondul discuțiilor dintre Statele Unite și China, menite să ajungă la un acord inițial pentru a rezolva un război comercial care a durat mai bine de un an.

Guvernul american a declarat că are „suspiciuni rezonabile pentru a concluziona că Huawei este angajată în activități care contravin securității naționale a SUA sau intereselor politicii externe”. Huawei a negat în repetate rânduri acuzațiile.

Procurorul general William Barr a declarat joi că Huawei și ZTE Corp „nu pot fi de încredere” şi a susținut o propunere de a interzice operatorilor wireless din mediul rural din SUA să folosească un fond guvernamental de 8,5 miliarde de dolari pentru a achiziționa echipamente sau servicii de la ei.