Update articol:

Rezultatul investigaţiei OMS din Wuhan: „Cel mai probabil”, COVID își are originea la animale și s-a răspândit la oameni; este respinsă teoria “scurgerilor” din laborator

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că coronavirusul  provine „cel mai probabil” de la animale înainte de a se răspândi la oameni, respingând astfel teoria conform căreia boala a fost scăpată dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan, potrivit CNBC.

Oamenii de știință au lucrat în Wuhan, unde a fost identificată boala, în ultimele patru săptămâni, ca parte a căutării de indicii despre originile pandemiei Covid-19. Anunţul mult așteptat vine după luni de negocieri între China și OMS cu privire la condiţiile anchetei. Întârzierea Chinei de a lăsa echipa internaţională să cerceteze a ridicat întrebări cu privire la exactitatea rezultatelor.

Anchetatorii au vizitat spitale, laboratoare și piețe, inclusiv piața fructelor de mare Huanan, Institutul de Virologie Wuhan și laboratorul Centrului Wuhan pentru Controlul Bolilor.

Dr. Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranței alimentelor și al bolilor animalelor și președinte al echipei de anchetă, a declarat reporterilor că „cea mai probabilă” cale pentru Covid a fost o încrucișare între oameni şi o specie intermediară. Această ipoteză va necesita „mai multe studii și cercetări mai specifice”.

Rezultatele inițiale ale anchetei nu au găsit dovezi ale unor focare mari de Covid în Wuhan sau în alte părți înainte de decembrie 2019. Cu toate acestea, cercetătorii au găsit dovezi ale unei circulații mai largi a Covid în afara pieței de fructe de mare Huanan în acea lună, a spus Ben Embarek.

El a adăugat că nu a fost încă posibil să se identifice gazda intermediară a animalelor pentru coronavirus, descriind rezultatele după aproape o lună de întâlniri și vizite la fața locului drept „lucrări în curs”.

„În ceea ce privește înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale lunii decembrie 2019, am schimbat dramatic imaginea pe care o aveam în prealabil? Nu cred ”, a spus Ben Embarek.

„Ne-am îmbunătățit înțelegerea? Am adăugat detalii la povestea respectivă? Absolut”, a adăugat oficialul OMS.

Scurgerea în laborator „extrem de puțin probabilă”

O teorie conform căreia coronavirusul a fost scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan a fost discreditată de anchetatorii OMS. Ipoteza fusese perpetuată de administrația fostului președinte Donald Trump, fără greutatea dovezilor, și negată intens de oficialii chinezi.

“Ipoteza incidentului de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea virusului în populația umană”, a spus Ben Embarek. „Prin urmare, [nu] se află în ipotezele pe care le vom sugera pentru studii viitoare.”

Echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator ar trebui considerată extrem de puțin probabilă „pe baza unei discuții serioase și a unei cercetări foarte sârguincioase”, a adăugat Liang Wannian, șeful grupului de experți Covid de la Comisia Națională de Sănătate din China.

Vorbind alături de Ben Embarek de la hotelul Hilton Optics Valley din Wuhan, Liang a spus că cercetările în curs privind originile virusului trebuie să se concentreze asupra modului în care acesta a circulat la animale înainte de a infecta oamenii.

Liliecii și pangolinele sunt potențiali candidați pentru transmitere, a spus Liang, dar probele din aceste specii nu s-au dovedit a fi „suficient de similare” cu coronavirusul.

Sensibilitatea ridicată a nurcilor și pisicilor la virus indică faptul că pot exista și alte animale care servesc drept rezervoare de infecţie, a continuat Liang, dar cercetările rămân neconcludente.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China a declarat că ar fi putut exista o circulație nedeclarată a coronavirusului înainte ca acesta să fie detectat în Wuhan. Cu toate acestea, Liang a spus că nu există dovezi ale unei circulații Covid substanțiale în Wuhan înainte de sfârșitul anului 2019.

Preocupare internațională

Potrivit OMS, secvențierea genetică a arătat că coronavirusul a început la lilieci și probabil că a sărit la un alt animal înainte de a infecta oamenii.

Mulți dintre oamenii care s-au îmbolnăvit de noul virus din Wuhan, un oraș cu o populație de aproximativ 11 milioane de locuitori, ar fi avut legături cu piața de fructe de mare Huanan.

Oamenii de știință au suspectat inițial că virusul provine de la animale sălbatice vândute pe piața fructelor de mare, determinând China să restricționeze rapid accesul publicului în piață la începutul anului trecut.

CDC din China a declarat atunci că eșantioanele prelevate de pe piața fructelor de mare sugerează că acesta a fost un loc în care virusul s-a răspândit, nu locul unde a apărut prima dată focarul.

Marți, Liang a spus că piața de fructe de mare Huanan a fost unul dintre locurile în care a apărut pentru prima dată coronavirusul, dar a adăugat că nu este posibil, cu dovezile actuale, să stabilească modul în care virusul a fost introdus pe piața fructelor de mare.

Originile coronavirusului rămân importante deoarece virusul evoluează constant, așa cum demonstrează tulpinile mutante extrem de infecțioase identificate în Marea Britanie și Africa de Sud.

Peste 106 milioane de persoane au contractat coronavirusul la nivel mondial, ucigând cel puțin 2,32 milioane de persoane, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

SUA, de departe, a raportat cel mai mare număr de cazuri și decese confirmate de Covid, cu peste 27 de milioane de infecții raportate și 465.072 de decese.

China a publicat puține informații cu privire la cercetările sale asupra originilor virusului și a existat o îngrijorare larg răspândită la nivel internațional cu privire la ceea ce cercetătorii din Wuhan vor fi lăsați să vadă și să facă în cadrul investigației lor.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere