Update articol:

Echipa OMS, care a fost în China, vrea să renunţe la raportul intermediar cu privire la originile COVID-19

Echipa Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile COVID-19 intenționează să renunțe la un raport intermediar privind misiunea sa recentă în China, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Beijing și Washington în legătură cu ancheta și al unui apel al unui grup internațional de oameni de știință pentru o nouă cercetare, informează Wall Street Journal, citat de Reuters.

Mai mulţi oameni de știință au solicitat astăzi, printr-o  scrisoare deschisă, o nouă anchetă internațională, acuzând că echipa OMS care luna trecută a finalizat o misiune la Wuhan – orașul chinez în care au fost găsite primele cazuri – nu a avut acces suficient pentru a investiga în mod adecvat posibilele surse ale noului coronavirus, inclusiv dacă a fost scăpat dintr-un laborator.

Apelul lor vine în momentul în care SUA – care a renunţat să mai părăsească OMS – face lobby pentru o mai mare transparență în anchetă, spunând că așteaptă să examineze raportul privind misiunea Wuhan și îndemnând China să publice toate datele relevante, inclusiv cu privire la prima infecție confirmată în decembrie 2019 și potențiale infecții anterioare.

Între timp, Beijingul solicită misiuni similare conduse de OMS în alte țări, inclusiv în SUA, pentru a investiga dacă virusul ar fi putut proveni din afara Chinei și să se răspândească în Wuhan prin ambalarea alimentelor congelate.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a spus într-un răspuns prin e-mail: „Raportul complet este așteptat în următoarele săptămâni”.

Nu au fost disponibile imediat alte informații cu privire la motivele întârzierii în publicarea rezultatelor misiunii conduse de OMS în orașul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost detectate primele cazuri umane de COVID-19, la sfârșitul anului 2019. China a refuzat să ofere date brute despre cazurile timpurii de COVID-19 către  echipa condusă de OMS care cercetează originile pandemiei, a declarat luna trecută Dominic Dwyer, unul dintre anchetatorii echipei, gest care ar putea complica eforturile pentru a înțelege cum a început focarul.

Ancheta a fost afectată de întârzieri, îngrijorare privind accesul și certurile dintre Beijing și Washington, care au acuzat China că a ascuns amploarea focarului inițial și a criticat condițiile vizitei echipei OMS, în cadrul căreia experții chinezi au efectuat prima fază a cercetării.

Echipa, care a sosit în China în ianuarie și a petrecut patru săptămâni examinând originile focarului, a fost limitată la vizitele organizate de gazdele lor chineze și i-a fost împiedicat contactul cu membrii comunității, din cauza restricțiilor de sănătate. Primele două săptămâni au fost petrecute în carantină hotelieră.

Schimb de replici între SUA şi China pe tema raportului echipei OMS care investighează originile pandemiei

 

China refuză să ofere echipei OMS date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19

Anchetă în China asupra COVID-19: “Toate ipotezele rămân pe masă”, declară directorul OMS

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere