Update articol:

Romgaz vrea să cumpere servicii juridice pentru negocierea și, după caz, achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil în perimetrul offshore XIX Neptun Deep

Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Gaze Naturale „ROMGAZ” – S.A., convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) la data de 11 martie 2020, pentru aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru negocierea și după caz achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep.

În decembrie, Adrian Volintiru, directorul general al companiei, ne-a declarat că Romgaz (SNG) a accesat camera de date, în vederea intrării în proiectul Neptun Deep, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Potrivit acestuia, în negociere, Romgaz va acționa, probabil, în consorțiu cu OMV și cu un al treilea partener străin. „Suntem în discuții cu mai multe companii”, a spus Volintiru la acea dată.

Acesta a precizat ca, etapizat, probabil tot procesul va fi finalizat în septembrie- octombrie 2020. Romgaz tinteste sa preia un pachet de 20% din Neptun Deep.

Ulterior au apărut informaţiile că un consorţiul format din Petrom, Romgaz, PGNIG Polonia a avut acces la camera de date a OMV Petrom, cele trei companii fiind  interesate de participaţia Exxon în proiectul din Marea Neagră. În varianta consorţiului, Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar OMV 10%.   

Şi Lukoil PJSC, MOL Oil and Gas PLC, Black Sea Oil &Gas şi Cox LLC au avut acces la camera de date a ExxonMobil (informațiile tehnice și financiare despre proiect), în vederea achiziţionării participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, conform surselor noastre.

ExxonMobil a încredințat procesul de găsire a unui cumpărător către ScotiaBank.