Update articol:

Lavrov pentru Sputnik: Rusia va lua măsuri pentru a elimina amenințările dacă SUA ignoră propunerile de securitate

Serghei Lavrov Sursa foto: russiancouncil.ru

Propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate vizează crearea și legalizarea unui nou sistem de acorduri în domeniul securității, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov pentru Sputnik.

Moscova va lua măsuri pentru asigurarea echilibrului strategic și eliminarea amenințărilor, dacă Statele Unite și NATO nu răspund propunerilor privind garanțiile de securitate într-un interval de timp adecvat, a subliniat înaltul diplomat al Rusiei.

„Dacă nu urmează un răspuns constructiv într-un timp rezonabil și Occidentul își continuă linia agresivă, atunci Rusia va fi obligată să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un echilibru strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a spus Lavrov pentru Sputnik.

Ministrul de externe a menționat că propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate vizează neextinderea NATO spre est și desfășurarea de arme de atac în apropierea granițelor Rusiei, dar toate conțin și alte elemente care în cele din urmă ar trebui „să formeze acele garanții de securitate foarte fiabile, obligatorii din punct de vedere juridic. “.

„Propunerile noastre vizează crearea și legalizarea unui nou sistem de acorduri bazat pe principiul indivizibilității securității și renunțării la încercările de atingere a superiorității militare, care a fost aprobat în unanimitate de liderii tuturor statelor euro-atlantice în anii ’90.  Aș dori să subliniez că ceea ce avem nevoie sunt garanții obligatorii din punct de vedere juridic, deoarece colegii noștri occidentali nu își îndeplinesc în mod sistematic obligațiile politice, ca să nu mai vorbim de asigurările exprimate și promisiunile făcute liderilor sovietici și ruși”, a spus Lavrov.

„Participarea personalului militar de rang înalt al Statelor Unite și al țărilor alianței [NATO] este fundamentală pentru noi”, a spus Lavrov, adăugând că Rusia nu va permite SUA și NATO să întârzie procesul cu „discuții nesfârșite” .

Comentariile ministrului de externe urmează unei conversații telefonice între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden, în care cei doi s-au concentrat pe discuțiile privind garantarea securității stabilite pentru începutul lunii ianuarie 2022, pe fondul tensiunilor înfocate din cauza Ucrainei.

Discuțiile privind garanțiile de securitate vor avea loc în trei formate: între Rusia și SUA la Geneva pe 10 ianuarie, urmate de o reuniune a Consiliului Rusia-NATO pe 12 ianuarie și consultări Rusia-OSCE pe 13 ianuarie.

În timpul convorbirii telefonice de joi, președintele SUA a subliniat responsabilitatea specială pe care Rusia și Statele Unite o împărtășesc pentru asigurarea stabilității în lume și l-a informat pe președintele Putin că Washingtonul va organiza consultări cu aliații săi cu privire la discuțiile privind garantarea securității.

Între timp, Moscova a subliniat încă o dată că Rusia are nevoie de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic privind garanțiile de securitate. Consilierul de la Kremlin Yuri Ushakov a subliniat că este important ca viitoarele discuții bilaterale pe această temă să nu se transforme în discuții fără sens.

“Putin a subliniat în detaliu principiile de bază stabilite de Rusia în propunerile de securitate și a menționat că vom căuta să asigurăm securitatea Rusiei. În principiu, președintele SUA a fost de acord cu acest punct de vedere”, a spus Ushakov, adăugând: “Biden a declarat clar că Statele Unite nu intenționează să desfășoare arme de atac ofensiv în Ucraina. Și Putin a remarcat că acesta este unul dintre punctele cheie pentru noi”.

Apelul, al doilea în această lună, a fost aranjat la cererea președintelui Putin. Șeful statului rus a subliniat în repetate rânduri că națiunea are nevoie de garanții ferme din partea Statelor Unite și a NATO că alianța nu se va extinde spre est, iar Ucraina nu va deveni membră a blocului, pe care a descris-o drept o „linie roșie”. pentru Moscova.

„Acțiunile noastre vor depinde de garanțiile necondiționate ale securității naționale a Rusiei, mai degrabă de cursul negocierilor [cu privire la garanțiile de securitate]. Am precizat clar că extinderea NATO spre est este inacceptabilă. SUA sunt la granițele noastre cu rachetele sale. Cum ar reacționa americanii dacă ne-am desfășura rachetele la granița SUA cu Canada sau Mexic?”, s-a întrebat el în cadrul conferinței de presă anuale de săptămâna trecută.

Președintele rus a subliniat, de asemenea, că Statele Unite și aliații săi au înșelat Rusia în mod repetat, spunând că nu vor extinde NATO în Europa de Est înainte de a face tocmai asta.

“Nici un centimetru spre Est”, ne spuneau in anii ’90. Și ce să vezi? Ne-au înșelat, ne-au păcălit! Cinci valuri de expansiune NATO și acum există și sistemele de rachete în România și Polonia” , a spus Putin.

Polonia, Ungaria și Republica Cehă au aderat la NATO în 1999, urmate în 2004 de Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia și fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania. Albania și Croația s-au alăturat alianței în 2009, Muntenegru a fost inclus în 2017, iar Macedonia de Nord a devenit cea mai recentă intrare în 2020. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este formată în prezent din 30 de state membre.

Ce propune Rusia?

La mijlocul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a prezentat două proiecte cuprinzătoare de acorduri privind garanțiile de securitate între Rusia, Statele Unite și NATO.
„Părțile vor soluționa toate disputele internaționale în relațiile lor reciproce prin mijloace pașnice și se vor abține de la utilizarea sau amenințarea cu forța în orice mod incompatibil cu scopurile Națiunilor Unite”, se arată în una dintre propuneri.

Conform proiectelor de propuneri, Rusia și NATO vor „exercita reținere în planificarea militară și desfășurarea de exerciții pentru a reduce riscurile de eventuale situații periculoase în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional, inclusiv cu cele stabilite în acordurile interguvernamentale privind prevenirea incidentelor pe mare în afara apele teritoriale și în spațiul aerian de deasupra, precum și în acordurile interguvernamentale privind prevenirea activităților militare periculoase”.

Schimb de avertismente între Biden şi Putin cu privire la Ucraina

 

Propunerile prevăd, de asemenea, crearea de „linii fierbinți” pentru contactele de urgență între părți.

În proiecte, Rusia sugerează, de asemenea, ca SUA să se angajeze să nu înființeze baze militare în fostele republici sovietice care nu sunt membre NATO și să se abțină de la extinderea în continuare a alianței spre est.

„Părțile se vor abține de la a-și desfășura forțele armate și armamentul, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale, alianțelor sau coalițiilor militare, în zonele în care o astfel de desfășurare ar putea fi percepută de cealaltă parte ca o amenințare la adresa securității naționale, cu excepția acestor desfășurare pe teritoriile naționale ale părților”, se arată în document.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)