Update articol:

Rusia: Blocaje în trafic și disperare la graniță, în timp ce rușii fug de „mobilizarea parțială” a lui Putin (CNN) – video

„Mobilizarea parțială” a cetățenilor de către Vladimir Putin pentru războiul său din Ucraina a pus deja în mișcare schimbări radicale pentru mulți ruși, potrivit CNN,  bărbații recrutați luându-şi la revedere emoționant de la familiile, iar alții încercând  să fugă. Unii au ales trecerea frontierei terestre, alţii au preferat să cumpere bilete de avion.

Pentru mulți dintre cei care pleacă, motivul este același: să evite să fie implicați în atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei vecine. Dar circumstanțele din jurul deciziilor lor – și dificultățile de a părăsi casa – sunt profund personale pentru fiecare, scrie CNN.

Pentru Ivan, un bărbat care a spus că este ofițer în rezervă al armatei Rusiei și și-a părăsit țara ajungând în Belarus joi, motivația a fost clară: „Nu susțin ceea ce se întâmplă, așa că am decis că trebuie să plec imediat”, a spus el pentru CNN.

„Am simțit că ușile se închid și, dacă nu plec imediat, s-ar putea să nu mai pot pleca mai târziu”, a spus Ivan, adăugând că se gândește la un prieten apropiat de casă, cu doi copii mici, care, spre deosebire de el, nu a putut să împacheteze tot atât de repede și să plece.

Alexey, un tânăr de 29 de ani care a sosit în Georgia din Rusia cu autobuzul joi, a declarat pentru CNN că decizia s-a datorat în parte rădăcinilor sale. „(Jumătate din) familia mea este ucraineană… Nu mă calificam pentru valul de mobilizare de acum, dar cred că dacă acest lucru va continua, toți bărbații vor fi mobilizaţi”, a spus el.

Putin a declarat miercuri că vor fi recrutați 300.000 de rezerviști, deoarece Moscova încearcă să reînnoiască forțele ruse epuizate, după o contraofensivă de succes a Kievului din această lună. Mișcarea urmează să schimbe sfera invaziei Rusiei de la o ofensivă în care au luptat în mare parte voluntari la una care implică o parte mai mare a populației sale.

Anunțul lui Putin a declanșat o isterie printre ruși, discuțiile pe rețelele de socializare pe platforme precum Telegram explodând, oamenii încercând frenetic să-și dea seama cum să obțină locuri în vehiculele care se îndreptau către granițe, alţii chiar discutând despre mersul pe bicicletă.

Coloane lungi de maşini s-au format la punctele de trecere a frontierei terestre în mai multe țări, potrivit imaginilor video. Într-un video, postat de publicația kazahă Tengri News, o persoană poate fi auzită spunând că vehiculul său a fost „oprit de 10 ore” în regiunea Saratov din Rusia, în timp ce încerca să se îndrepte spre Kazahstan.

„Mașini fără sfârșit. Toată lumea aleargă. Toată lumea fuge din Rusia”, se aude spunând persoana din videoclip. CNN nu poate verifica în mod independent videoclipurile.

Vineri, în sala de sosiri a aeroportului din Istanbul, un student de 18 ani, Daniel, a vorbit pentru CNN despre planurile sale de a rămâne în Turcia. A zburat vineri în Turcia pentru ceea ce trebuia să fie o vacanță rezervată în prealabil, dar de la anunțul mobilizării, a decis că trebuie să rămână aici şi să îşi facă o nouă viaţă.

„Suntem tineri, putem învăța și putem să ne construim o viață nouă. Vrem să fim folositori. Deocamdată suntem în vacanță și așteptăm”, a spus el despre planurile sale cu iubita lui. „Fiind student, tehnic nu sunt mobilizat, dar asta se poate schimba. Și știm că guvernul nostru ne minte. Suntem doar carne pentru ei”, a spus Daniel.

Inginerul de software Roman a declarat pentru CNN că și-a cumpărat în grabă biletul pentru Turcia la câteva minute după discursul de mobilizare al lui Putin. Intenționează să plece în Portugalia, unde i s-a acordat viză.

„Războiul este îngrozitor. Sunt puternic împotriva acestui război. Toți cei pe care îi cunosc sunt împotriva. Prietenii mei, familia mea, nimeni nu vrea acest război. Doar politica vrea acest război”, a spus el, adăugând că soția sa a trebuit să rămână în Rusia, deoarece nu are viză portugheză.

„Singurul plan este să supraviețuiești. Mi-e doar frică”, a adăugat el.

Un alt cetățean rus, care a refuzat să fie numit, a descris războiul ca fiind inutil și crud, „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată. Și îmi pare rău pentru ucraineni – îi simpatizez”. Cetăţenul va zbura sâmbătă în Israel fără cei doi copii ai săi, care se află încă în Rusia.

„Sper să îi aduc când mă voi stabili acolo”, a spus el. „Voi încerca să-i mut pentru că Rusia nu este locul potrivit pentru ei.”

Joi, Comitetul de Securitate Națională al Kazahstanului a emis o declarație în care spune că granițele sunt „sub control special”, dar funcționează în mod normal pe fondul unei „creșteri a numărului de cetățeni străini” care intră în țară. Numărul de vehicule de pasageri care au intrat în Kazahstan din Rusia a crescut cu 20% din 21 septembrie, au declarat autorităţile  într-un comunicat separat.

La granița de est a Finlandei cu Rusia, traficul s-a intensificat în cursul nopții de joi, potrivit Poliţiei Finlandeze de frontieră. Mai devreme în acea zi, prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat Parlamentului că guvernul său este gata să ia măsuri pentru a „încheia” turismul rusesc și tranzitul prin Finlanda, potrivit radiodifuzorului public finlandez Yle.

Mulți dintre cei care pleacă sunt bărbați. Femeile nu fac parte din recrutarea Rusiei.

Site-urile web ale agențiilor de turism au arătat, de asemenea, o creștere dramatică a cererii de zboruri către locuri în care rușii nu au nevoie de viză.

În interiorul granițelor Rusiei, mobilizarea de care unii urmăreau să scape pare să fie deja activă. Videoclipurile de pe rețelele sociale au arătat prima fază a mobilizării parțiale în mai multe regiuni rusești, în special în Caucaz și Orientul Îndepărtat, departe de zonele metropolitane bogate ale Rusiei.

În orașul rus Neryungi din Orientul Îndepărtat, familiile și-au luat rămas bun de la un grup mare de bărbați, în timp ce se urcau în autobuze, așa cum se vede în imaginile postate pe un canal video comunitar. Mulți oameni sunt vizibil emoționați în videoclip, inclusiv o femeie care plânge și își îmbrățișează soțul, în timp ce acesta îi întinde mâna fiicei sale de pe geamul autobuzului.

Un altul arată un grup de aproximativ 100 de soldați proaspăt mobilizați care așteaptă pe aeroportul Magadan din Orientul Îndepărtat al Rusiei, lângă o aeronavă de transport. Videoclipurile de pe Telegram au arătat un alt grup mobilizat de bărbați care așteaptă transportul, se presupune că în Amginskiy Uliss, în regiunea Yakutiya, un vast teritoriu siberian.

Mult mai aproape de granița cu Ucraina, o mulțime s-a adunat în apropierea orașului Belgorod pentru a fi alături de un grup de bărbați proaspăt mobilizați. În timp ce se urcă într-un autobuz, un băiat strigă „La revedere, tati!” si începe să plângă. CNN nu a putut verifica în mod independent videoclipurile.

În alte scene care circulă pe rețelele de socializare, tensiunile în jurul recrutărilor au fost mari.

În Dagestan, în Caucaz, o ceartă a izbucnit la un birou de înrolare, potrivit unui videoclip. O femeie a spus că fiul ei se luptă din februarie. I s-a spus de către un bărbat că nu ar fi trebuit să-l trimită, iar ea a răspuns: „Bunicul tău a luptat ca să poți trăi”, la care bărbatul a răspuns: „Pe atunci era război, acum e politică”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi rușilor să protesteze împotriva mobilizării militare parțiale. Mii de soldați ruși „au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreţi mai mult? Nu? Apoi protestaţi. Ripostaţi. Fugiţi. Sau predați-vă. Acestea sunt opțiuni pentru a supraviețui”, a spus Zelensky în discursul său zilnic.

Despre protestele împotriva războiului care au izbucnit în toată Rusia miercuri, liderul ucrainean a spus: „(Rușii) înțeleg că au fost înșelați”.

Dar disidența este de obicei zdrobită rapid în Rusia, iar autoritățile au impus constrângeri suplimentare asupra libertății de exprimare în urma invaziei Ucrainei. Poliția a reprimat rapid demonstrațiile de miercuri. Peste 1.300 de persoane au fost reținute de autorități în cel puțin 38 de orașe, potrivit grupului de monitorizare independent OVD-Info.

Unii dintre acești protestatari au fost recrutați imediat în armată după arestări, potrivit purtătoarei de cuvânt a grupului, Maria Kuznetsova.

La începutul acestei săptămâni, Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a modificat legea privind serviciul militar, stabilind pedeapsa închisorii până la 15 ani pentru încălcarea obligațiilor serviciului militar – cum ar fi dezertarea și sustragerea de la serviciu, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Ivan, rezervistul care a vorbit cu CNN după ce a părăsit țara în această săptămână, a descris sentimentul de deznădejde resimțit de mulți în Rusia în urma evenimentelor recente.

„Este rău pentru că mulți dintre prietenii mei, mulți oameni nu susțin războiul și se simt amenințați de ceea ce se întâmplă și nu există nicio modalitate democratică de a opri cu adevărat acest lucru”, a spus el.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING