Update articol:

Rusia spune că Occidentul, spre deosebire de China, „s-a împușcat în cap” încercând să limiteze importurile de energie

Maria Zaharova Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe/ https://www.facebook.com/maria.zakharova.167

Rusia a declarat miercuri că Occidentul „s-a împușcat în cap” încercând să limiteze importurile de energie din zăcămintele de petrol și gaze din Siberia din cauza conflictului din Ucraina, în contrast puternic cu China, care a crescut livrările  de energie, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina – și încercarea Occidentului de a izola Rusia ca pedeapsă pentru invazie – au dus la creșterea prețului cerealelor, uleiului de gătit, îngrășămintelor și energiei, în timp ce Europa a promis că își va reduce dependența de petrol și gaze rusești.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că parteneriatul strategic al Moscovei cu Beijingul a rezistat încercărilor Occidentului de a semăna discordie, în timp ce Statele Unite şi aliaţii lor europeni şi-au distrus relaţia cu Moscova.

”Livrările de energie cresc constant: China ştie ce vrea şi nu se împuşcă în picior. În timp ce Occidentul se împuşcă în cap”, a declarat Zaharova. „Occidentul s-a izolat de noi”, a spus Zakharova.

Zaharova a declarat că Uniunea Europeană şi-a stabilit un curs ”sinucigaş” prin încercarea de a diversifica sursele de energie renunţând la energia provenită din Rusia, care a furnizat gaze naturale Germaniei încă din timpul apogeului Războiului Rece.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale.

Zakharova a spus că resursele diplomatice ale Rusiei au fost deja redirecționate din Europa, Statele Unite și Canada către Asia, Africa și fosta Uniune Sovietică.

Președintele Vladimir Putin spune că relațiile cu China sunt cele mai bune din toate timpurile și a lăudat  parteneriatul strategic cu China menit să contracareze influența SUA.

Statele Unite și puterile europene dau vina pe decizia lui Putin de a invada Ucraina drept motivul pentru care relațiile cu Occidentul au scăzut la cel mai scăzut nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962 – inclusiv cele mai severe sancțiuni din istoria modernă.

Putin, care consideră războiul drept o „operație militară specială”, dă vina pe Statele Unite pentru că au umilit Rusia în urma căderii Uniunii Sovietice din 1991 și au amenințat Moscova cu lărgirea alianței militare NATO.

Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie pentru a distruge capacitățile militare ale vecinului său din sud, pentru a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși și pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă din două regiuni din estul Ucrainei. Ucraina spune că Rusia a lansat o acaparare de pământ în stil imperial și nu își va preda niciodată teritoriul Rusiei, care controlează zone din sudul și estul Ucrainei.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus lui Putin în timpul unui apel telefonic de miercuri că China și Rusia sunt dispuse să continue să se susțină reciproc în probleme care implică interese esențiale și preocupări majore, cum ar fi suveranitatea și securitatea, a informat postul de stat chinez CCTV.

„Liderii au declarat că relațiile ruso-chineze sunt la un nivel ridicat fără precedent și se îmbunătățesc constant”, a spus Kremlinul.

„Președintele chinez a remarcat legitimitatea acțiunilor Rusiei de a-și proteja interesele naționale fundamentale în fața provocărilor la adresa securității sale create de forțele externe”, conform Kremlin.

Președintele american Joe Biden spune că Occidentul este blocat într-o luptă cu guverne autocratice precum China și Rusia.

Atât oficialii ruși, cât și chinezi spun că Statele Unite se confruntă cu provocarea de a se adapta la o lume în care nu va mai fi în curând de superputerea proeminentă.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021