Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în coordonarea primului ministru, odată cu adoptarea OUG 90/2019, a declarat, azi dimineaţă, Sabin Sărmaş, preşedintele ADR, într-o dezbatere publică organizată la Guvern.
Acesta a explicat: “În cadrul programului de guvernare PNL, ca primă prioritate, era înfiinţarea, respectiv operaţionalizarea ADR. Prima etapă a fost adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă, prin care de la fostul MCSI s-au preluat două structuri de o importanţă semnificativă, pentru continuarea proiectelor, derularea noilor proiecte propuse, respectiv OIPSI şi o unitate de implementare proiecte, ce are acronimul de UIPAT. În aceeaşi Ordonanţă de Guvern, în sprijinul Autorităţii pentru Digitalizarea României, s-a preluat de la fostul MCSI Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională. A fost o asumare la fel de importantă, având în vedere că acest comitet are atribuţii în avizarea proiectelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar nefuncţionarea acestui comitet ducea la blocarea oricărui proiect de anvergură din aria IT&C publică. Tot prin OUG 90 din 2019, CERT-RO a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în coordonarea primului ministru. Este, iarăşi, o asumare foarte importantă, având în vedere că securitatea cibernetică este un domeniu strategic şi de importanţă naţională pentru România”.
În opinia domnului Sabin Sărmaş, înfiinţarea unei Autorităţi pentru Digitalizarea României (ADR) nu reprezintă o invenţie mioritică, astfel de entităţi funcţionând în ţări precum Danemarca sau Estonia.
Acesta a mai spus că operaţionalizarea noii structuri, respectiv a ADR, se va realiza în mai mulţi paşi.
ANIS: Numărul de posturi al Autorităţii pentru Digitalizarea României să fie cel puțin 120, nu să fie redus la 35, aşa cum prevede proiectul: