Update articol:

Sanjeev Gupta dă asigurări că Liberty Steel dispune de o finanţare adecvată, după problemele de la Greensill Capital

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Liberty Steel, care are în portofoliu şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Magnatul britanic Sanjeev Gupta le-a spus marţi sindicatelor din Regatul Unit că afacerea sa Liberty Steel dispune de o finanţare adecvată şi caută alternative pe termen lung, după problemele cu care se confruntă un finanţator major, Greensill Capital, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citate de Agerpres.

Săptămâna trecută, fondul Greensill a fost împins în pragul falimentului după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

“Dispunem de finanţare adecvată pentru necesităţile noastre curente în timp ce reducem decalajul pentru refinanţarea afacerii. Înregistrăm progrese cu asigurarea de fonduri alternative, dar va mai dura ceva timp până ne organizăm”, a spus Gupta.

Sindicatele au cerut asigurări privind Liberty, al treilea producător de oţel din Marea Britanie, care are 3.000 de angajaţi şi face parte din conglomeratul familiei Gupta – GFG Alliance.

Marţi, GFG a precizat într-un comunicat că grupul ca întreg este operaţional şi solid, beneficiind de preţul oţelului, care este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Totuşi, compania a admis că unele părţi ale afacerii din Marea Britanie sunt sub presiune, inclusiv divizia de oţeluri speciale.

Luni, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor de pe continent să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul britanic cu probleme Greensill, precum şi pe principalul client al acestui fond, grupul GFG Alliance, în condiţiile în care oficiali încearcă să înţeleagă dacă este ţinută criza sub control.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Financial Times susţine că supervizorii de la BCE au cerut băncilor să ofere detalii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, acesta din urmă fiind un grup care operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv Sidex Galaţi, şi se bazează puternic pe Greensill pentru finanţare.

O sursă a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă îngrijorări crescută la nivelul BCE.

De asemenea, Financial Times susţine că grupul american de investiţii Apollo Global Management poartă discuţii pentru a achiziţiona unele părţi din fondul Greensill. Pe parcursul weekendului, discuţiile s-au purtat “la viteză maximă”, însă “mai rămân de rezolvat foarte multe detalii tehnice”, a spus o sursă din apropierea discuţiilor, care a adăugat că o tranzacţie ar putea fi evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, sursele au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat de multe companii pe care Greensill le-a finanţat prin fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 de miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

BVB | Știri BVB

LIBRA INTERNET BANK BONDS (LIBRA28E) (21/03/2023)

Modificari in conducerea societatii

AGRICOVER HOLDING- Bonds 2026 (AGV26E) (21/03/2023)

Convocare AGOA si AGEA pentru 21.04.2023

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/03/2023)

Semnarea contractului de inchiriere pentru locatia din Cladirea America House

ROMCARBON SA (ROCE) (21/03/2023)

Convocare AGA O & E din 27/28.04.2023