Update articol:

Scădere de 25% a profitului Raiffeisen Bank, la 536 milioane de lei, după trimestrul al treilea, pe fondul unor evenimente nerecurente

https://www.raiffeisen.ro https://www.raiffeisen.ro
Rata creditelor neperformante a scazut la 3,9% la finalul trimestrului al treilea din acest an (4,3% T3 2018)

Raiffeisen Bank a incheiat al treilea trimestru al anului 2019 cu un profit net de 536 milioane de lei, fata de 718 milioane de lei, cat inregistra in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit băncii. Scaderea cu 25 % a profitului net (an la an) provine din cateva evenimente nerecurente cum sunt: schimbarile metodologice de provizionare a riscului de credit si provizionarea participatiei in subsidiara Aedificium Banca pentru Locuinte, potrivit reprezentantilor băncii.

Activele totale ale Raiffeisen Bank au ajuns la 42,38miliarde lei la 30 septembrie 2019 (crestere de 8%, an la an), iar veniturile bancii au avansat cu 5%, an la an, pana la 1,95  miliarde de lei. Creditele nete au crescut cu 13 % la T3, an pe an, iar toate segmentele de clienti au inregistrat evolutii pozitive: soldul creditelor catre corporatii mari si medii a crescut cu 14% fata de aceeasiperioada din 2018, creditele pentru IMM-uri au crescut cu 5%, iar cele pentrupersoane fizice cu 9%, echilibrat, atat credite pentru achizitii de locuinte, cat si de nevoi personale.  

Anuntam din nou rezultate bune care provin din cresterea organica a bancii, pe toateprodusele si segmentele de clienti, cu accent pe finantarile acordate companiilor. In conditiile in care mediul in care activam ne provoaca permanent, cu schimbarilegislative si evolutii putin predictibile, faptul ca ne dezvoltam continuu si echilibratne confirma, inca o data, ca suntem o organizatie puternica si responsabila”, a spus Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Cheltuielile operationale ale bancii au crescut cu 8% in primele noua luni din 2019, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un miliard de lei (930 milioane de lei in aceeasi perioada din 2018). Principalele zone de presiune asupra costurilor bancii vin din investitiile in ritm sustinut pentru dezvoltatea capabilitatilor tehnologice si digitale ale bancii, cresterea costului cu salariile angajatilor, dar si din cerintele regulatorii, mai precis a contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, potrivit bancii.

Rata creditelor neperformante a scazut la 3,9% la finalul lunii septembrie 2019, fatade 4,3% in T3/2018. Costul cu provizioanele a crescut semnificativ, fata de aceeasiperioada a anului trecut, pana la 147 de milioane lei, dar aceasta evolutie nu a fostgenerata de o degradare a calitatii portofoliului de credite, ci a survenit pe fondul unorschimbari metodologice.

Raiffeisen Bank s-a implicat, in consortiu cu alte banci, in tranzactii importante in trimestrul al treilea al acestui an, cum sunt finantarile acordate pentru sprijinirea unorproiecte si investitii locale desfasurate de clienti precum: VGP Park Timisoara, MedLife sau Ameropa, potrivit comunicatului. Banca a acordat credite APIA pentru aproximativ 630 de firme mici si mijlocii, iar in cadrul programuluiInitiativa pentru IMM” au fost finantate peste 770 de companii. De asemenea banca sustine startup-urile si fintech-urile romanesti in cadrul unor programe ca “factory by Raiffeisen Bank” (finantaritotale de 3 milioane euro in acest an) sau “Elevator Lab”.

Numarul clientilor digitali ai bancii (cei care folosesc aplicatiile de online si mobile banking) a ajuns in trimestrul al treilea din 2019 la 675.000. Din august 2019, clientii Raiffeisen Bank pot face plati cu telefonul prin aplicatia RaiPay pentru Android, iar pana in prezent peste 45.000 de clienti folosesc aceasta aplicatie.

Raiffeisen Bank deserveste in Romania peste 2 milioane de clienti persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri si 5.750 de corporatii mari si medii.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021