Update articol:

Scandal în Austria: O firmă apropiată de cancelarul Sebastian Kurz vindea măşti chinezeşti etichetate “Made in Austria”

austria Sursa foto: pixabay.com

Principalul producător austriac de măşti FFP2, apropiat de cancelarul Sebastian Kurz, care a generalizat utilizarea lor, este suspectat că a vândut exemplare venite din China sub eticheta “Made in Austria” folosindu-se munca fără forme legale, relatează AFP.

“Măşti FFP2 produse în străinătate ar fi fost recondiţionate (…) şi vândute ca mărci confecţionate în Austria, la un preţ mai ridicat”, a anunţat miercuri parchetul, care a desfăşurat două percheziţii în două locaţii diferite ale companiei, fără a preciza numele firmei.

“Persoane fără înregistrarea necesară la serviciile de securitate socială ar fi fost angajate” pentru a duce la final această sarcină, a adăugat instituţia (WKStA) într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Contactat de presa austriacă, grupul în chestiune, Hygiene Austria, “a respins cu fermitate” acuzaţiile care i se aduc. Conform agenţiei de presă APA, măştile incriminate sunt de origine chineză.

Fondată în aprilie 2020 de două branduri bine instalate în peisajul industrial al ţării, Lenzing şi Palmers, această companie de producţie precizează pe pagina sa de internet că produce 12 milioane de măşti FFP2 pe lună.

De asemenea, unul dintre cei trei membri ai consiliului de administraţie al Palmers este căsătorit, conform presei, cu şefa de cabinet a cancelarului conservator Sebastian Kurz.

Cu ocazia inaugurării centrului de producţie al Hygiene Austria, Kurz a mulţumit Palmers şi Lenzing pentru crearea de locuri de muncă ce ar permite să se ajungă la o suveranitate austriacă asupra acestui sector devenit strategic.

La sfârşitul lunii ianuarie, Austria a fost una dintre primele ţări din lume care a făcut obligatorie purtarea măştii FFP2 în mijloacele de transport public, în locurile de prestare de servicii, în şcoli şi în magazine.

Opoziţia liberală a denunţat “absenţa procedurilor de licitaţie corespunzătoare” privind producţia masivă de măşti în Austria, în timp ce extrema-dreaptă a cerut precizări asupra numărului de măşti achiziţionate de stat de la compania în chestiune.

Acest nou caz survine în contextul în care cancelarul Sebastian Kurz este deja sub presiune, după o percheziţie la domiciliul ministrului de finanţe într-o afacere de finanţare politică presupus ocultă.

Kurz a provocat indignarea magistraţilor declarând că au existat “atât de multe erori profesionale” în cadrul parchetului, încât este nevoie “să îi fie aduse schimbări de urgenţă”.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie