Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

Alegeri legislative anticipate în Austria, după scandalul care a condus la demisia vice-cancelarului Christian Strache

Sursa foto: Twitter

Mii de manifestanţi cer demisia guvernului ”corupt” al cancelarului Kurz

 

În Austria vor fi convocate alegeri legislative anticipate, a anunţat sâmbătă cancelarul conservator Sebastian Kurz, după destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă, în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relatează presa internațională.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

”I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil”, a anunţat Sebastian Kurz în faţa presei. ”Prea mult este prea mult”, a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. Kurz a pus acum capăt coaliţiei dintre aceste două partide.

Preşedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar că acestea sunt necesare în noul context politic, potrivit Agerpres. După declaraţia cancelarului Kurz a apărut şi el în faţa presei, afirmând că ei vor discuta duminică paşii următori. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache şi-a anunţat demisia, după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare (vezi video)

 

Social-democraţii, ajunşi în opoziţie după alegerile legislative din 2017, au anunţat la rândul lor că susţin convocarea anticipatelor.

Mii de manifestanţi cer demisia guvernului ”corupt” al cancelarului Kurz

Mii de austrieci s-au adunat sâmbătă la Viena în faţa sediului guvernului pentru a cere alegeri anticipate, după demisia vice-cancelarului şi lider al ultranaţionaliştilor, Heinz-Christian Strache, care şi-a văzut compromisă cariera politică în urma publicării cu o săptămână înaintea alegerilor europene a unei înregistrări cu camera ascunsă făcută cu doi ani în urmă.

”Demisia”, ”(Cancelarul) Kurz trebuie să plece!”, ”Rezistenţă”, ”Alegeri anticipate”, sunt câteva dintre sloganurile scandate de manifestanţii care s-au adunat după un apel pe reţelele de socializare, purtând la protest drapele ale Uniunii Europene, transmite agenţia EFE.

Pe unele din pancartele purtate de manifestanţi, majoritatea tineri, se putea citi: ”Acest guvern este corupt”, sau ”Strache este un neonazist”.

”Strache a demisionat, dar acest guvern nu poate continua. S-a văzut adevărata faţă a (partidului) FPOe. Un partid corupt şi rasist care nu poate guverna Austria”, spune un protestatar.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, dar a acuzat ”o campanie de dezinformare” împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ”agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire ”stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

BVBStiri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (23/06/2021)

Initiere procedura de selectie auditor financiar

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (23/06/2021)

Decizia ASF nr. 800/22.06.2021

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 24 si 25 Iunie 2021