Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

Noul guvern minoritar condus de cancelarul Sebastian Kurz a depus jurământul

fotoservice.bundeskanzleramt.at/ fotoservice.bundeskanzleramt.at/

Noul guvern minoritar al Austriei, condus de cancelarul Sebastian Kurz, a depus astăzi jurământul, după ce, marţi, miniştrii din Partidul Libertăţii (FPOe) au demisionat in corpore, după scandalul de corupţie cunoscut ca “Ibiza-gate”.

Miniştrii din formaţiunea lui Kurz, Partidul Poporului, precum şi ministrul de Externe, Karin Kneissl (independentă), şi-au păstrat portofoliile în noul cabinet, iar reprezentanţii FPOe au fost înlocuiţi de tehnocraţi puţin cunoscuţi şi de înalţi funcţionari publici, nu de politicieni: Valerie Hackl, şefa agenţiei de control al traficului aerian, la Transporturi; adjunctul şefului marelui stat-major, Johann Luif, la Apărare; fostul înalt funcţionar public Walter Poeltner, pensionar, la ministerul Muncii şi Sănătăţii. Ministrul de Finanţe Hartwig Loeger a preluat şi funcţia de vicecancelar.

ALERT Austria: Toţi miniştrii de extremă dreapta demisionează din guvern

 

Se pare că acest guvern de tranziţie va fi preocupat de asigurarea stabilităţii până la alegerile din septembrie. 

Luni, în parlamentul de la Viena va fi supusă votului o moţiune de cenzură depusă de partidul de stânga Jetzt (Acum), iar rezultatul nu este sigur. Social-democraţii (SPOe) şi foştii parteneri de coaliţie din FPOe nu au exclus să voteze împotriva guvernului, deşi cancelarul Kurz conduce acum doar un cabinet interimar, până la alegerile anticipate din septembrie.

Criza politică din Austria a fost declanşată vineri de publicarea unei înregistrări video secrete, în care liderul FPOe, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, discută cu o presupusă donatoare bogată din Rusia despre posibile contracte pentru infrastructură şi media. În urma scandalului, Strache a demisionat atât din guvern, cât şi de la conducerea partidului. 

Kremlinul”: Rusia „nu are nimic de a face” cu scandalul politic din Austria

 

BVBStiri BVB

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:07 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

ARMATURA S.A. (ARM) (23/06/2021)

Alegere Presedinte al Consilului de Administratie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic