Update articol:
Acuzațiile variază de la furt şi distrugerea conductelor de țiței, până la crimă organizată

Scandalul petrolului contaminat spre Europa: Rusia a arestat 4 persoane

Conducta Drujba, una dintre cele mai lungi din lume, leagă Siberia de Vest de Europa -www.rt.com Conducta Drujba, una dintre cele mai lungi din lume, leagă Siberia de Vest de Europa -www.rt.com

Pentru mai mult de două săptămâni, petrolul contaminat din Rusia a blocat  conducta gigant Drujba, principala linie de livrare pentru mai multe țări din UE, cu impact asupra Belarusului, Poloniei și Germaniei.

Rusia este cel mai mare furnizor de energie din Germania și, fără nici un cuvânt despre cât va dura blocajul, este probabil să se dovedească a fi dezastruos din punct de vedere financiar, deoarece se estimează că 37 milioane de barili de țiței contaminat sunt acumulaţi în conducte care traversează Belarusul către Ucraina în Ungaria, potrivit zerohedge.com. Departe de a fi un simplu dezastru tehnic, autoritățile ruse au dezvăluit că această criză a petrolului contaminat este intenționată, fiind rezultatul crimei organizate și încercării de a ascunde furtul în masă din partea unor directoril din industria petrolului.

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat marți, într-o declarație, că patru directori privați ai unei firm petroliere au fost arestați şi încă două persoane sunt căutate.

Potrivit acuzaţiilor, se presupune că cei patru au pompat petrol contaminat, de calitate scăzută, lângă râul Volga, oraşul Samara,  “pentru a ascunde furturile”, potrivit declarației. Interfax a anunţat deja numele suspecților: Svetlana Balabay, Rustam Khusnutdinov, Vladimir Zhogolev și Serghei Balandin, toți vor rămâne în arest preventiv până în iunie.

Acuzațiile variază de la furt şi  distrugerea conductelor de țiței, până la crimă organizată.

Comitetul de Investigații al Rusiei a mai spus că grupul încearca să ascundă furtul de petrol în valoare de peste 1 milion de ruble (sau 15.300 de dolari).

Suspecții sunt asociați cu puțin cunoscutele firme petroliere Nefteperevalka, Petroneft Aktiv și Magistral.

Firma Nefteperevalka deține proprietatea secțiunii conductei Drujba, unde anchetatorii consideră că  a apărut contaminarea în aprilie.

Natura “criminală” a crizei a fost descoperită pentru prima oară când a fost anunţată  o concentrație ridicată de clorură organică – distrugătoare pentru echipamentele de rafinare și utilizată în mod obișnuit de către producătorii mici – în tranzitul de țiței rus, determinând inginerii să oprească serviciul.

Declarația anchetatorilor ruși a arătat că “în martie-aprilie 2019, pentru a ascunde furtul, mai mulți suspecți au furnizat ţiţei  neconform” la un punct de alimentare lângă așezarea Nikolaevka din regiunea Samara – Rusia. 

Conducta Drujba este una dintre cele mai lungi din lume, care leagă Siberia de Vest de Europa. Faptul că trasportul de ţiţei a fost paralizat în ultimele două săptămâni a provocat întrebări cu privire la fiabilitatea Rusiei ca sursă esențială de energie pentru Europa.

Cu toate acestea, în unele locuri, “petrol curat” a început să tranziteze conductele din nou, compania Belneftekhim, condusă de statul belarus, confirmând acest lucru cu câteva  zile în urmă.

Marți, Ucraina a declarat că este gata să reia transporturile de țiței rusesc către UE. Rapoartele anterioare au arătat că marile orașe est-europene – Varșovia, Budapesta și Praga – au fost obligate să apeleze la rezervele lor de urgență.

 

Reuters: Cum a contaminat Rusia exporturi de petrol spre Europa de 2,7 miliarde de dolari

 

 

 

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni