Update articol:

Scandalul Wirecard afectează imaginea Germaniei; BAFIN: ”Este scandalos că s-a putut întâmpla aşa ceva”

* Felix Hufeld, şeful autorităţii de reglementare a sectorului financiar din Germania, Bafin, a descris această criză ca fiind un ”dezastru total”, recunoscând că agenţia pe care o conduce şi alte părţi au făcut greşeli 

 

Acțiunile companiei germane de plăţi Wirecard au scăzut şi ieri cu 45%, după ce firma a a anunţat că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată, potrivit presei internaţionale. 

Fondurile pierdute reprezintă aproximativ un sfert din bilanțul Wirecard. Acum, compania poartă discuţii urgente cu băncile, cărora le datorează aproximativ 1,75 de milairde de euro, pentru a preveni un deficit de numerar provocat de lipsa banilor. Wirecard a spus că se află în „discuții constructive” cu băncile despre accesul continuu la credite și că a lucrat cu banca de investiții Houlihan Lokey în „evaluarea opțiunilor pentru o strategie de finanțare durabilă”. De asemenea, compania urmărește reducerea potențială a costurilor prin restructurarea, eliminarea sau încetarea unor segmente de business.

Wirecard – a fost odată vedeta fintech a Germaniei; acum, lipsa celor 2 miliarde de dolari îi pune viitorul la îndoială

 

Căutarea numerarului lipsă a atins un punct mort, după ce două bănci asiatice despre care se spunea că dețin numerarul lipsă – BDO și BPI din Filipine – au negat să aibă Wirecard ca client. Mai mult, banca centrală din Filipine a declarat duminică că banii nici nu au intrat în sistemul financiar al țării.

„Raportul inițial este că niciun ban nu a intrat în Filipine”, a declarat duminică guvernatorul lui Filipine, Benjamin Diokno, care a adăugat că numele BDO și BPI au fost folosite „în încercarea de a acoperi urmele făptuitorilor”.

Atât BDO, cât și BPI au spus că unii angajați au falsificat documente pentru a indica existența fondurilor. Atunci când a fost contactat de CNBC luni, un purtător de cuvânt al Wirecard a declarat că „în prezent nu face alte declarații”.

Procurorii din Munchen care investighează cazul au în vedere emiterea de mandate de arestare pentru fostul director general al companiei, Markus Braun, şi Jan Marsalek, un membru al consiliului de administraţie care a fost concediat luni. Braun şi Marsalek nu au putut fi contactaţi imediat, iar avocaţii lor au refuzat să comenteze.

Markus Braun, directorul general al Wirecard, a demisionat brusc vineri, la o zi după ce compania a declarat că EY a refuzat să-și semneze bilanţurile  din 2019. Înainte de demisie, Braun a sugerat că Wirecard ar fi putut fi victima unei fraude „considerabile”.

Scandalul afectează şi imaginea Germaniei. Felix Hufeld, şeful autorităţii de reglementare a sectorului financiar din Germania, Bafin, a descris această criză, care în ultimele zile a redus capitalizarea de piaţă a Wirecard  cu aproximativ 11 miliarde de euro, ca fiind un ”dezastru total”, recunoscând că agenţia pe care o conduce şi alte părţi au făcut greşeli. ”Este scandalos că s-a putut întâmpla aşa ceva”, a spus Hufeld.

Activitatea Bafin a fost criticată puternic după prăbuşirea acţiunilor Wirecard, care a lovit micii investitori şi pe unii manageri de fonduri. Autoritatea de reglementare s-a concentrat pe investigarea aşa-numiţilor investitori speculativi pe termen scurt (short-sellers) şi a jurnaliştilor care au pus sub semnul întrebării existenţa fondurilor Wirecard, provocând critici pentru lipsa sa de reacţie faţă de companie.

Parlamentarul german Fabio De Masi a declarat că Bafin a eşuat în sarcina sa faţă de Wirecard, al cărei rating de credit a fost în cele din urmă retras de agenţia Moody.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)