Update articol:

Wirecard – a fost odată vedeta fintech a Germaniei; acum, lipsa celor 2 miliarde de dolari îi pune viitorul la îndoială

CEO-ul companiei, Markus Braun, a demisionat

Compania Wirecard, care a fost pe vremuri vedeta fintech a Germaniei, se confruntă acum cu lupta pentru supraviețuire în urma controlului cu privire la practicile sale contabile, potrivit CNBC.

Procesatorul de plăți a anunţat joi, pentru a patra oară, că nu-și poate publica situațiile financiare pentru anul 2019. Auditorii de la EY nu au găsit suficiente dovezi cu privire la existența a 1,9 miliarde de euro în registrul contabil al Wirecard, bani care ar fi trebuit să fie depozitați la băncile filipineze BDO Unibank și Bank of the Philippine Islands.

Wirecard a adăugat că există indicii că un administrator a încercat să „înșele” EY cu privire la existența acestor solduri de numerar. Pentru a fi clar, 1,9 miliarde de euro reprezintă aproximativ un sfert din bilanțul companiei, mai spune CNBC.

Vineri, compania a anunțat că CEO-ul Markus Braun și-a dat demisia „cu efect imediat” și că un membru al consiliului – James Freis – va ocupa locul de CEO interimar.

Potrivit CNBC, acestea sunt doar câteva evenimente dintr-o saga extinsă care a dus la prăbuşirea preţului companiei, în urma unui șir de acuzații de fraudă.

Unde a început totul

Originile Wirecard datează din 1999, când a fost fondat predecesorul său, InfoGenie, din Berlin. Wirecard s-a listat la bursa din Frankfurt printr-o fuziune cu InfoGenie în 2005.

Markus Braun, un informatician austriac, s-a alăturat Wirecard în 2002 și a devenit atât director executiv, cât și director IT al companiei. Cu Braun la conducere, firma a cunoscut o expansiune internațională agresivă, lansând o filială Asia-Pacific în Singapore și ajungând pe piața americană prin achiziția diviziei de servicii de carduri preplătite Citigroup.

Principala linie de activitate a Wirecard este procesarea plăților electronice pentru comercianți. Potrivit site-ului său web, printre clienții Wirecard se numără FedEx, Fitbit și compania aeriană olandeză KLM. Deține, de asemenea, o filială cu licență, precum și propria aplicație de plată mobilă numită Boon.

Printre rezultatele lui Braun se numără creșterea accentuată a prețului acțiunii Wirecard și înlocuirea Commerzbank în indicele DAX din Germania, în 2018.

Compania și-a câștigat atunci reputația ca una dintre cele mai performante companii de tehnologie din Germania, urcând în rândul celor de genul SAP și Infineon.

Informaţiile publicate de FT

Cu toate acestea, realizările lui Braun au fost eclipsate în ultimele 18 luni într-o anchetă a Financial Times cu privire la practicile contabile ale Wirecard.

A început în ianuarie anul trecut, când ziarul a publicat un articol despre presupusa folosire a contractelor falsificate și antedatate la biroul din Singapore pentru a umfla veniturile.

Articolul a descris o practică numită „retur-tripping”, unde se presupune că o serie de tranzacții potențial dubioase sunt efectuate peste granițe către diverse unități pentru a le face să pară legitime pentru auditorii locali.

Un articol separat din FT din octombrie a arătat că personalul echipei financiare a Wirecard părea să conspire pentru a umfla în mod fraudulos vânzările și profiturile la filialele din Dubai și Dublin şi că ar putea induce în eroare EY.

Wirecard nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii atunci când a fost contactată de CNBC, dar a publicat vineri un videoclip online în care Braun a spus că „nu poate fi exclus” că Wirecard a fost ea însăși victima unei fraude „considerabile”.

Compania a negat în repetate rânduri acuzațiile FT și chiar a dat în judecată ziarul pentru articolele publicate, acuzându-l de conspiraţie cu anumiţi investitori din piaţă care mizează pe scăderea acțiunilor.

La rândul său, FT a respins acele acuzații, iar o anchetă externă și independentă de anul trecut a firmei de avocatură RPC asupra articolelor FT despre Wirecard nu a găsit nicio dovadă de conspiraţie cu participanții la piață.

Bani lipsă

Joi, compania a făcut o dezvăluire uimitoare: auditorii de la EY nu au găsit suficiente dovezi cu privire la existența a 1,9 miliarde de euro din situațiile financiare consolidate din 2019.

Situația a pus sub semnul întrebării viitorul Wirecard . Compania a precizat că nu poate publica încă raportul financiar pe 2019, avertizând că împrumuturi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro contractate de companie ar putea fi reziliate. 

Există în prezent o criză de lichiditate pentru firmă, potrivit lui Richard Sbaschnig, un analist senior al echipei de la firma de cercetare CFRA. Acest lucru se datorează în parte faptului că 1,7 miliarde de euro din numerarul Wirecard sunt deținute de entități reglementate – Wirecard Bank din Germania și Wirecard Card Solutions, cu sediul în Marea Britanie. „În general, există restricții de reglementare cu privire la accesarea acestui numerar în scop corporativ general”, a spus Sbaschnig.

Capitalizarea de piață a companiei, de până la 24 de miliarde de euro, s-a prăbușit la mai puțin de 5 miliarde de euro. Prețul acțiunii a scăzut cu peste 70% de la ancheta FT care a fost publicată prima dată pe 30 ianuarie.

Vineri, acțiunile au scăzut cu 46%, adăugându-se la pierderea de joi de 62%.

Barry Norris, fondatorul managerului de fond Argonaut Capital, care mizează  pe scăderea Wirecard, a spus că compania ar putea fi „declarată insolvabilă până în weekend”.

Demisia lui  Braun de vineri marchează o concluzie bruscă și dramatică pentru cei 18 ani ai săi la cârma Wirecard. Braun a rezistat anterior cererilor de demisie de la investitori, apărând în mod repetat procedurile contabile ale companiei.

Cele două bănci asiatice au negat că Wirecard ar fi clientul lor.

“Este vorba de un angajat care a falsificat documente și semnăturile agenților noștri.

Wirecard nici măcar nu este deponent la noi – nu avem nicio relație cu ei”, a declarat directorul general al BDO Unibank, Nestor Tan, pentru Bloomberg.

Bank of the Philippine Islands a anunțat, într-un comunicat, că Wirecard nu este clientul băncii și că va continua să investigheze problema.

Germania a fost prea îngăduitoare?

Prăbuşirea companiei va atrage, de asemenea, atenția asupra statului german, care a fost considerat de unii comentatori ca fiind prea îngăduitor cu  Wirecard.

Bafin, autoritatea de reglementare financiară germană, a depus o plângere penală împotriva a doi jurnaliști FT la procuratura din Munchen, în urma acuzațiilor Wirecard de manipulare a pieței. De asemenea, Bafin a întrerupt temporar vânzările în lipsă (pe scădere) ale acțiunilor Wirecard anul trecut, prima astfel de decizie la nivelul unei singure acțiuni din istoria instituției.

Bafin a spus recent că are mai multe investigații cu privire la Wirecard. Autoritatea de reglementare a cercetat sediul companiei ca parte a unei investigații care vizează consiliul de administrație al firmei, la începutul acestei luni.

Analiștii s-au confruntat, de asemenea, cu critici în ceea ce privește evaluarea companiei.

Un analist Commerzbank din Germania a numit articolele FT „fake news”, susținând că nu există „nicio substanță” în acuzațiile de fraudă împotriva Wirecard.

În cele din urmă, Commerzbank şi-a retras afirmaţiile după ce FT a făcut o plângere la bancă.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)